Napsugárzás elleni védelem

Minden szervezetnek szüksége van az éltető fényre, de nem mindegy, mikor és mekkora mennyiségben, milyen intenzitással kap belőle. A túlzásba vitt napozás nem csak leégéshez vezethet, de súlyos esetekben akár a bőrrák kialakulását is elősegítheti. A megoldás természetesen nem az, ha örökre bezárkózunk a sötétbe. Szívjunk magunkba (bőrünkbe) a vidám napfényből, amennyi jólesik, de bizonyos szabályokat soha ne tévesszünk szem elől – különösen, ha kisgyerekekről van szó.
Háromféle ultraviola sugárzást különítünk el, UV A, B és C típusút. Az első kettő ellen fényvédő krémekkel tudunk védekezni. Az UV C sugárzás ellen a fényvédő krémek hatástalanok, ez ellen korábban az ózón pajzs nyújtott védelmet.
Az UV (A és B) sugárzás 11 és 15 óra között a legerősebb, ezért erre az időszakra a szakemberek sziesztát javasolnak – vagyis azt, hogy gyerekek lehetőleg ne menjenek napra, aki teheti, vonuljon árnyékba, be a házba.
Háromévesnél fiatalabb gyerekeket nem engedjük ki a tűző napra. A kisgyerekek bőre sokkal könnyebben leég, mint a felnőtteké, ezért minden esetben gondoskodnunk kell annak védelméről. Ehhez magas faktorszámú (30-50+) fényvédő krémeket, sprayket használjunk. Akár sétálni, akár strandra megyünk, kenjük be testüket napkrémmel. Arra húzzunk vékony, fényáteresztő ruhát (vékony body), és minden esetben adjunk vékony sapkát, kendőt a fejükre, hogy a napszúrástól is megvédjük őket.
A naptejek bizonyos fokú védelmet biztosíthatnak a kicsik bőrének, ha megfelelően használjuk őket. Ne a vízparton kenjük be őket, hanem legalább 20 perccel azelőtt, hogy a napra mennénk. Így valóban védettek lesznek a káros sugarak ellen, mire szükségük lesz rá. Ne feledkezzünk meg az ajkak, orrnyereg, fülcimpa, lábfej védelméről sem!
Homokozóban, vízparton játszó gyerekeknek nagyon hasznos lehet a víz- és verítéktaszító napozókrémek használata. Ezek elvileg a nedvesség ellenére is védelmet biztosítanak a kicsiknek, mert egyrészt a víz fél méteres mélységig még átereszti a káros sugarakat, másrészt különösen erősen veri vissza azokat, így a parton vagy lubickolva könnyebb leégni is. Fürdőzést követően azonban, ismét kenjük be a testüket.
A fejüket vékony sapkával, kendővel, „szafarisapkával” védjük. A babák fejét télen-nyáron védenünk kell, de a nyári napsütésben a nagyobbacskák feje is legyen fedett. Nem csak a fej leégését kerülhetjük így el, de a napszúrás, hőguta elleni védekezésben is nagy szerepe van a sapkának.
A gyermek szemét UV szűrővel ellátott napszemüveggel védhetjük. A silány minőségű, nem UV szűrős napszemüvegek használata inkább káros, mivel használatuk során a pupilla kitágul, így több káros sugár kerül a szembe!
Napszúrás esetén, kezdetben hidegrázás, láz, szédülés, nyűgösség, esetleg hányás jelentkezhet. Azonnal vigyük árnyékba (lehetőleg hűvös, besötétített szobába), kissé feltámasztott felsőtesttel fektessük le és próbáljuk óvatosan hűteni a fejét, felsőtestét. Ha nem javul az állapota, forduljunk orvoshoz.
Ha mégis leég kicsit a gyermek bőre, kenjük be Panthenol habbal, hidratáljuk a bőrét, napokig ne vigyük ismét napfényre. Kifejezett gyulladás esetén forduljunk orvoshoz.