Kullancs terjesztette betegségek

A tavaszi-nyári hónapokban – főleg a természetbe kirándulók között – gyakran okoznak problémát a kullancsok. Bár veszélyes zónáknak inkább Magyarország erdősebb területei számítanak, valójában sehol sem lehetünk biztonságban.Az általuk okozott ártalmak, eltávolításuk módja sokak számára nem ismert.

A kullancs az alacsony bokrok levelének fonákján várakozik a számára táplálékot jelentő melegvérű állatokra vagy emberre, hogy az bőrén vagy ruházatán tovább vigye őt. A testünkre kerülő kullancs – mivel igen fénykerülő jószág – igyekszik ruhával fedett testrészt, vagy hajlatot keresni, ahol megkezdi a bőr átfúrását, hogy egy vérrel telt erecskét találjon. Ez a művelet nem jár fájdalommal, így nehéz észrevenni.

A kullancsok többféle betegség kórokozóit hordozhatják magukban. Ezek közül legjelentősebbek az agyvelő-gyulladás és az un. Lyme kór. Természetesen nem minden kullancs fertőzött, ezért a kullancscsípések jelentős része nem is jelent veszélyt. Azt persze nem tudhatjuk, hogy az éppen észlelt kullancs hordozza-e valamelyik fenti betegség kórokozóját. Ezen kívül a kullancs számára több órát vesz igénybe, míg átfúrja a bőr teljes vastagságát és elér egy kis eret, ahonnan vért szív. A fertőzés lehetősége ekkor jön létre, mivel eközben a testében hordozott vírusok bekerülhetnek a véráramba. Kísérletek során azt találták, hogy ha a fertőzött kullancsot 24 órán belül eltávolítják, a fertőződés valószínűsége minimális,48 óra múlva már 30 %, 72 óra elteltével pedig majdnem 100 %.

Az agyvelőgyulladás

Tünetek: A vírusfertőzött kullancsok által megcsípett emberek egyharmadnál a 4-14. napon influenzaszerű tünetek léphetnek fel (láz, fejfájás, végtagfájdalmak). Néhány nap múlva a panaszok megszűnnek, teljes a gyógyulás. Minden ötödik betegnél második szakasz is követi az elsőt, egy hetes tünetmentes időszak után, a csípés utáni negyedik héten. Erre jellemző a központi idegrendszer gyulladása (erős fejfájás, nyak merevsége, magas láz, rossz közérzet és hányás) és idegrendszeri tünetek, bénulások.

A Lyme kór

Rendkívül változatos tüneteket mutató betegség. Egyik jellemző tünete a kullancscsípés helyén, a csípés után napokkal kialakuló, legalább 5 cm átmérőjű bőrpír, mely széli részén egyre terjed (kokárdaszerű). Későbbiekben jelentkezhetnek szív, idegrendszeri és izületi tünetek is. Időben felismerve általában jól kezelhető.

A megelőzés lehetőségei

Kirándulás előtt megfelelő zárt ruházat felvétele, kullancsriasztó sprayk használata javasolt. A korábban hatásosnak hitt Polybé tabletta kellemetlen illata csak társainkat riasztja el Tőlünk. Lefekvés előtt célszerű átvizsgálni magunkat, „kullancsvizitet” tartani.

A GalaktivBio kullancsriasztó előnye, hogy nem tartalmaz toxikus anyagokat, így kisgyermekek védelmére is alkalmas. A készítmény legfontosabb hatóanyaga az eukaliptusz-olaj, emellett egyéb növényi illóolajokat tartalmaz. Illata kellemes, a gyártó 4-5 órás védelmet garantál. A készítmény igen stabil: 5 éves tárolás során sem mutatható ki hatáscsökkenés. A környezetre veszélytelen (EPA-011550). Állatkísérletekben a szer 100%-os védelmet nyújtott.

A kullancs eltávolítása Védőoltás
A fertőzések megelőzésének legjobb módja, ha az észlelt élősködőt minél előbb eltávolítjuk. Ez nem orvosi feladat, bárki elvégezheti. A kullancs megölésére tett kísérletek (a kullancsra csepegtetett olaj, kölni, és egyéb ötletes „vegyszeres” irtási módok) inkább károsak, a fuldokló rovar a fertőzött gyomortartalmát belénk öklendezi, így magunk idézzük elő a fertőzést. A kullancs fejét csipesszel minél közelebb a bőrhöz fogjuk meg és enyhe, folyamatos húzással távolítsuk el. (A gyógyszertárakban kapható kullancs eltávolító csipesz, amely kiváló eszköz erre a célra.) Eltávolítás során a kullancs potrohát ne nyomjuk meg. Célszerű a csípés helyét fertőtleníteni Az általuk terjesztett betegségek közül az agyvelőgyulladás ellen van védőoltás, amely 12 hónapos kor után bármikor adható. Célszerű a kötelező 15 és 18 hónapos korban adandó oltásokkal együtt adni. A védettség kialakulásához három oltás szükséges (általában az első után 1-3 hónappal következik a második, majd 1 év múlva a harmadik. A folyamatos védettség fenntartása érdekében 3 év múlva, majd 5 évente egy emlékeztető oltás adandó. Az oltás mellékhatásokat nem szokott okozni.

A Lyme kór ellen nincs védőoltás.

Sokan hiszik, hogy ha a kullancs feje bennmarad, az súlyos következményekkel jár. Pedig a fertőző forrás, azaz a kórokozókat tartalmazó nyálmirigyek és gyomor a potrohban találhatók, így a kullancs feje önmagában nem fertőz. A bennmaradó feji részek néhány nap múlva kilökődnek, mint egy közönséges szálka.
életkor Ár (Ft)
Encepur Junior 1-12 év 1796
Encepur Adults 12- 2117
FSME Immun Junior 1-16 év 5500
FSME Immun felnőtteknek 16- 5950

Immunizálási sémák – Alapimmunizálás:

Oltások „A”séma „B”séma (gyors immunizálás)
1. részoltás 1 adag 0,25ml 0. nap (választott időpontban) 0. nap (választott időpontban)
2. részoltás 1 adag 0,25ml 1-3 hónap múlva 7 nap múlva
3. részoltás 1 adag 0,25ml 9-12 hónappal a 2. részoltás után 21 nap múlva

– Emlékeztető oltások:

  • 3 év múlva, majd 5 évente
  • 12-18 hónap, majd 3 év múlva, végül 5 évente

– Ellenjavallt: tojásfehérje elleni túlérzékenység esetén – Védettség: a 3. részoltás után 14 nappal már védettség van.