Csecsemőtáplálás 0-12 hóig.

Tápszerrel táplált csecsemők részére

Ha az anyatej kevés, vagy egyáltalán nincs, cumisüvegből kell táplálni a csecsemőt. De mi kerüljön a cumisüvegbe?!

A tehéntej túl kevés cukrot tartalmaz és a benne levő zsír nem a legmegfelelőbb összetételű. Fehérje tartalma nehezen emészthető és ásványi anyagokból is több van benne, mint ami kívánatos volna. Az 1 év alatti csecsemőnek ezért nem szabad közönséges tehéntejet adni. A cumisüvegből táplált babáknak anyatej utánzatra, vagyis tápszerre van szükségük, amelyet az orvos ajánl illetve ír fel receptre. Magyarországon az OEP a tápszerek árát 6 hónapos korig támogatja (50%). A babatápszerek alapja tehéntej, amit azonban módosítanak, átalakítanak úgy, hogy többé-kevésbé hasonlítsanak az anyatejhez. A tápszer elkészítése egyszerű, de a tápszerkészítésnél az adagolást pontosan be kell tartani. A tápszer nem lesz jobb attól, ha még egy kiskanállal hozzáadunk. Ha több port teszünk a vízhez, a tápszer túl tömény lesz és a baba túl sok fehérjét, zsírt, ásványi anyagot, viszont kevés vizet kap. Elhízik, mert a kelleténél több kalóriát adunk neki és szomjas lesz. Mivel szomjas sírni fog, ezért a Szülő esetleg még egyszer megeteti. A végeredmény: a baba sokat fog sírni, ráadásul elhízik. Hogy mennyit kapjon etetésenként a baba, könnyen kiszámíthatjuk: testsúly kilogrammonként 150 ml tápszerre van szüksége. Testsúlyát megszorozzuk 150-el és ezt elosztjuk annyival, ahányszor a baba egy nap eszik (eleinte 7-8 később 5-6 alkalom). A baba szükséglete ezt a szabályt módosíthatja, emésztési ritmusához alkalmazkodva fokozatosan kialakul a baba igénye, menetrendje. Ha már érettebb az emésztése, nem lesz nyugtalan és nem jelez addig, míg az előző adagját meg nem emésztette. Így a baba rendszeres és szabályos időközönként, megfelelő mennyiséget fog enni kérni.

A tápszerrel táplált babák hozzátáplálását már 4 hónapos kor után megkezdhetjük. Fokozatosan építsük be az új ételt az étrendjébe. Célszerű a déli etetésnél kezdeni, etetés előtt 1-2 kávéskanál gyümölcs vagy főzelék péppel kínáljuk. Ezt az adagot folyamatosan kell emelni, addig, amíg a déli tápszer adását teljesen felváltja a szilárd táplálék. Ezt a módszert folytatva vezethetünk be új ízeket mindig 1-1 tápszer adagot kihagyva, úgyhogy a reggeli első és az esti utolsó étkezés tápszer maradjon. Fontos, hogy új ételt mindig 1-2 hét elteltével vezessünk be, így lesz ideje a babának megszokni, megszeretni az adott főzelék, gyümölcs ízét, illetve, ha valamilyen reakciót váltana ki az új étel (kiütés, hasmenés) akkor tudni fogjuk, mi volt az utoljára adott dolog, ami a gondot okozhatta. A hozzátáplálás során hónapról-hónapra új ízekkel ismertetjük meg a babát, bővíthetjük étrendjét. Néhány tanács mit-mikortól kínálhatunk:

 

4-5 hótól      banán (magjait kivágni),

5-6 hótól     alma, őszibarack, sütőtök, burgonya, sárgarépa, glutén mentes gabonapépek

7 hótól        csirkemell, pulykamell

8 hótól       banán (magokkal), körte, meggy, paradicsom, tök, zöldborsó, zöldbab (héj nélkül), natúr joghurt, túró

9 hótól       tojássárgája, főzelékbe, kávéskanál margarin kerülhet

10-12  hótól csirkemáj, hal, sertéshús, borjúhús,

1 éves kor előtt nem adható: Narancs, mandarin, magvas gyümölcsök (eper, málna, szeder), mogyoró, dió, tehéntej, kakaó, tejeskávé, tejföl, spenót, sóska (túl sok ásványi anyag miatt), káposztafélék. 

A különböző gyümölcs és főzelék pépek készen megvásárolhatók illetve otthon is el lehet készíteni. Túl nagy jelentősége nincs annak, hogy melyiket választjuk (kivéve a sárgarépa, itt a magas nitrát tartalom miatt csak bébiétel használata javasolt). A bébiétel készen van, melegítés (mikrohullámú készülékkel a bébiétel tetejét levéve 20-25 s melegítés) után csak tálalni kell, viszont nem túl olcsó! Ellenőrzött minőségűek, tartalmazzák az életkornak megfelelő fehérje, szénhidrát és zsír mennyiséget. 

A házilag elkészített babaételek sem igényelnek sok időt és szaktudást. Eleinte főzeléknek szánt dolgokat csak párolni és pépesíteni kell, tápszerrel vagy a főzővízzel hígíthatjuk, illetve burgonyával sűríthetjük (sót, fűszert nem tartalmazhat!!), később hozzáadhatjuk az életkornak megfelelő húsokat, túrót stb. 

Folyadékpótlásra a felforralt és lehűtött víz a legalkalmasabb. Az ásott kút vize nitrátos lehet, ami a csecsemőknél súlyos betegséget okozhat. Egy évesnél fiatalabb gyermek ételét, italát csak vezetékes vagy hatóságilag ellenőrzött fúrottkút vízével készítse!! A gyömülcslevek gyümölcstartalma elenyésző, cukortartalma viszont magas, szomjoltásra alkalmatlanok. Adhatunk viszont olyan gyümölcslevet, amit magunk préselünk kivéve a citrusféléket (mandarin, narancs), ezek egy éves kor előtt nem adhatók, allergizálnak. Nem adható egy éves kor alatt méz, mézes tea sem, bár magas a méz vitamintartalma, de egy éves kor alatt botulizmust okozhat. 

A megfelelő táplálás kulcsfontosságú, hozzájárul a csecsemő/kisgyermek egészséges testi és szellemi fejlődéséhez, egészségéhez. A csecsemőtáplálás örömöt jelent a babának és mamának egyaránt.