MMR (Morbilli-Mumpsz-Rubeola)                       

Az oltás ideje: 15 hó

A vírusok okozta, cseppfertőzéssel terjedő fertőző gyermekbetegségek közül – a kanyaró, a mumpsz, a rózsahimlő – megbetegedések megelőzése céljából Magyarországon minden egészséges 15 hónapos gyermek MMR védőoltásra kötelezett.

A kanyaró (morbilli, M) 9-10 napos lappangási idő után lázzal, köhögéssel, huruttal és kötőhártya-gyulladással kezdődik, majd pár nap múlva a fül mögött kezdődő és az egész testen végigvonuló kiütések lépnek fel. Súlyos betegség, mely könnyen átvihető egyik emberről a másikra.

 

 

 

mumpsz.jpgA járványos fültőmirigy gyulladás (mumpsz, M) 2-3 hét lappangási idő után lázzal és az egyik, majd a másik oldali nyálmirigy duzzanatával jár. Fiúknál a betegség szövődményeként jelentkező heregyulladás súlyos következményekkel járhat.

 

 

 

 

 

rubeola-3.jpgA rózsahimlő (rubeola, R) lappangási ideje 2-3 hét. Gyermekeknél enyhe formában zajlik, láz apró kiütések, tarkótáji nyirokcsomó duzzanat formájában. A terhesség első harmadában átvészelt fertőzés következménye lehet az ún. veleszületett rubeola, ami fejlődési rendellenességekben jelentkezik.  

A több évtizede alkalmazott oltási stratégiának köszönhetően az utóbbi években hazai eredetű kanyaró megbetegedés nem fordult elő, a rózsahimlő és mumpsz megbetegedések évi száma napjainkra 50-100 alá csökkent.

Az oltóanyag, élő gyengített kanyaró, rózsahimlő és mumpsz vírusokat tartalmaz. A természetes fertőzéshez hasonló módon hat a védekező-rendszerre. Általában az 5-12. nap között ún. oltási betegség léphet fel lázzal, kiütéssel, esetleg nyálmirigy duzzanattal. A tünetek sokkal enyhébbek, mint a természetes betegségnél észleltek és 1-2 napnál nem tartanak tovább. A lázas állapot gondos megfigyelést és folyamatos lázcsillapítást igényel.