Rotavírus


A fertőzéses eredetű hasmenések közel nyolcvan százalékát vírusok okozzák – ezek egyike a főleg a téli hónapokban támadó rotavírus.

A rotavírus a csecsemők és kisdedek hasmenéssel, hányással járó megbetegedéseinek a leggyakoribb okozója világszerte. Nyugodtan mondhatjuk, hogy hat éves koráig minden kisgyermek legalább egy alkalommal megfertőződik.

 

A fertőzés terjedése

A rotavírus nagyon ragályos, ha a család egy tagja megfertőződik, akkor a vírus rövid időn belül az egész családot megfertőzi. A betegség egyszeri átvészelése nem jelent biztos védettséget a későbbiekre, így a család tagjai akkor is elkaphatják a fertőzést, ha már egyszer átestek rajta. Felnőtteknél a betegség lefolyása enyhébb, kisgyermekkor után ritkán okoz súlyos kiszáradást.

Veszélyt leginkább a kiszáradás jelenthet: amennyiben időben nem sikerül a megfelelő folyadékpótlás, akkor indokolt és szükséges a kórházi megfigyelés, kezelés. A hasmenéssel, hányással járó megbetegedés annál súlyosabb, minél fiatalabb korban találkozunk vele.

 

Tünetek

Rotavírusos fertőzés esetén rövid, pár napos lappangási idő után gyorsan megjelenik a vizes hasmenés és intenzív hányás, amely 3-7 napig is eltarthat, és magas lázzal is járhat. A csecsemők és kisdedek folyadék- és sóháztartása könnyen felborul, kiszáradhat. A folyadékvesztés egyik jellegzetes tünete a testsúlyvesztés. Az ürített vizelet mennyisége lecsökken, a pelenka száraz, a pelenka és a vizelet sárgább, sötétebb színű lesz. A gyermek nyelve száraz, fehéresen bevont, szemei aláárkoltak (karikásak), bőre ráncolható lesz.

 

Rotavírus elleni oltóanyag

 

Rotarix

Rotavírus elleni oltóanyag, szájon keresztül adható.

Két adag szükséges a védettséghez, az első 6 hetes kortól adható, a második 4 hét múlva. (24 hetes kor előtt mindkét adagot meg kell kapni!)

A beteg által fizetendő díj:  17981/db