Csecsemőtáplálás 0-12 hóig.

Anyatejjel táplált csecsemők részére

Az anyatej a legtökéletesebb, a legegyszerűbben hozzáférhető természetes táplálék. A legoptimálisabb arányban tartalmazza mindazokat a fehérjéket, zsírokat, cukrokat, ásványi anyagokat, amelyek szükségesek a fejlődéshez. Véd a fertőző megbetegedések ellen, csökkenti azok előfordulási arányát. A szoptatás páratlan biológiai és érzelmi hatással van a csecsemő és az édesanya viszonyára.

Lehetőség szerint a baba 6 hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon. Előfordulhat azonban, hogy az anyatej nem elegendő, ilyen esetben tápszerpótlásra kerül sor, amelyet a gyermekorvos ajánl illetve ír fel receptre. Magyarországon a tápszerek árát az OEP támogatja (50%) 6 hónapos korig. A babatápszerek alapja a tehéntej, amit azonban módosítanak, átalakítanak úgy, hogy többé-kevésbé hasonlítson az anyatejhez. 1 év alatt közönséges tehéntejet nem szabad adni. Az anyatejben legalább 100 olyan összetevő van, ami a tehéntejben nincs meg. Keveset szopó újszülött kezdetben 2 óránként (15-20 percig), naponta 8-10 alkalommal, mindkét mellből szopjon. Az anya mérje a szopott mennyiséget, szoptatás után az először odaadott mellet fejje ki. Ha az újszülött keveset szopott, a lefejt tejet is itassa meg. A jól táplált érett újszülött az első hónapban 400-600 grammot gyarapszik. Naponta 1-2-szer, néha 6-8 alkalommal ürít aranysárga, kenőcsös székletet, de előfordulhat, hogy csak néhány naponta van széklete. Amíg a csecsemő csak anyatejet fogyaszt, két hetes korban, majd havonta egy alkalommal K vitamint (5 alkalommal) adunk. Az ampulla tartalmát kevés anyatejjel kávés kanálba tesszük, étkezés előtt adjuk be. Ezen kívül 2 hetes kortól három éves korig napi 1 cs D vitamint is kap, étkezés előtt egy cseppet közvetlenül a szájba cseppentünk, ha véletlenül több cseppet adtunk be, pl. 2-3-4 cseppet akkor, 2-3-4 napig nem adunk. Túladagolni csak 27 csepp felett lehet.

Az anyatej 6 hónapos korig tartalmazza mindazt, amire a babának szüksége van, étel és ital is egyben. De 6 hónapos kor után már ez nem elegendő, hozzátáplálásra van szükség, szilárdabb, kalóriában gazdagabb táplálékot kell kapni a babának.

Fokozatosan építsük be az új ételt az étrendjébe. Célszerű a déli etetésnél kezdeni, szoptatás előtt 1-2 kávéskanál gyümölcs vagy főzelék péppel kínáljuk. Ezt az adagot folyamatosan kell emelni, addig, amíg a déli szoptatást teljesen felváltja a szilárd táplálék. Ezt a mórszert folytatva vezethetünk be új ízeket mindig 1-1 szoptatást kihagyva, úgyhogy a reggeli első és az esti utolsó étkezés anyatej maradjon. Fontos, hogy új ételt mindig 1-2 hét elteltével vezessünk be. Így lesz ideje a babának megszokni, megszeretni az adott főzelék, gyümölcs ízét, illetve, ha valamilyen reakciót váltana ki az új étel (kiütés, hasmenés) akkor tudni fogjuk mi volt az utoljára adott dolog, ami a gondot okozhatta.

A hozzátáplálás során, ahogy a baba növekszik, hónapról-hónapra változatosabbá tehetjük, bővíthetjük étrendjét. Néhány tanács, mit mikortól kínálhatunk:

5 hónapos kortól (ha kevés az anyatej): banán (magjait kivágni),

7 hónapos kortól: alma, őszibarack, sütőtök, burgonya, sárgarépa, gabonapépek, csirkemell, pulykamell

8 hónapos kortól: körte, meggy, paradicsom, tök, zöldborsó, zöldbab (héj nélkül), natúrjoghurt, túró

9 hónapos kortól: tojássárgája, gesztenye

10-12 hónapos kortól: csirkemáj, hal, sertéshús, borjúhús

 

12 hónapos kor előtt nem adható:

– narancs, magvas gyümölcsök (eper, málna)

– mogyoró

– tehéntej, kakaó, tejeskávé, tejföl

– spenót, sóska, káposztafélék

 

A különböző gyümölcs és főzelék pépeket megvásárolhatók illetve otthon is el lehet készíteni. Túl nagy jelentősége nincs annak, hogy melyiket választjuk (kivéve a sárgarépa, a magas nitrát tartalom miatt csak bébiétel használata javasolt). A bébiétel készen van, melegítés (mikrohullámú készülékkel a bébiétel tetejét levéve 20-25 s melegítés) után csak tálalni kell, viszont nem túl olcsó! Ellenőrzött minőségűek, tartalmazzák az életkornak megfelelő fehérje, szénhidrát és zsír mennyiséget.

A házilag elkészített babaételek sem igényelnek sok időt és szaktudást. Eleinte főzeléknek szánt dolgokat csak párolni és pépesíteni kell, anyatejjel vagy a főzővízzel hígíthatjuk, illetve burgonyával sűríthetjük (sót, fűszert nem tartalmazhat !! ), később hozzáadhatjuk az életkornak megfelelő húsokat, túrót stb.

Folyadékpótlásra 6 hóig nincs szükség, ha mégis volna (nagy meleg, lázas állapot) a felforralt, lehűtött víz a legalkalmasabb. Az ásott kút vize nitrátos lehet, ami a csecsemőnél súlyos betegséget okozhat. Egy évesnél fiatalabb gyermek ételét, italát csak vezetékes vagy hatóságilag ellenőrzött fúrt kút vizével készítse. Később sem kell mást választani, a gyümölcslevek gyümölcstartalma elenyésző, cukortartalmuk viszont magas, így szomjoltásra alkalmatlanok. Adhatunk viszont olyan gyümölcslevet, amit magunk préseltünk, kivéve a citrusféléket (narancs, mandarin), ezek egy éves kor alatt nem adhatók, allergizálnak. Nem adható egy éves kor alatt méz, mézes tea sem, bár valóban magas a méz vitamintartalma, de csecsemőkorban botulizmust okozhat!!! Szopós újszülött pohárból vagy speciális cumisüvegből (Avent) kapjon bármilyen folyadékot, a hagyományos cumi ronthatja a szopókészséget.

A nikotin, az alkohol és sok gyógyszer átjut az anyatejbe, így a gyermek szervezetébe is. Szoptatós anya ne dohányozzon, ne fogyasszon alkoholt, csak orvosi javaslatra szedjen gyógyszert.

A megfelelő táplálás kulcsfontosságú, hozzájárul a csecsemő/kisgyermek egészséges testi és szellemi fejlődéséhez, egészségéhez. A csecsemőtáplálás örömöt jelent a babának és mamának egyaránt.