drnagymiklsSzakmai önéletrajz, személyi feltételek

Dr. Nagy Miklós vagyok, 1993-ban végeztem a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi egyetemen. 14 évet dolgoztam a ceglédi kórház gyermekosztályán adjunktusként, az utóbbi néhány évben osztályvezető helyettesként. Két évet az Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjában, egy évet a Heim Pál kórházban dolgoztam. Csecsemő- és gyermekgyógyászatból valamint csecsemő- és gyermekkardiológiából szereztem szakvizsgát. 2001 óta Dél Pest-megye gyermekkardiológiai ellátását végzem. 2008.04.01-től az V.sz. gyermekkörzetben, házi gyermekorvosként dolgozom.

Asszisztensnőm Maróti Péterné, csecsemő- és gyermekszakápolói képesítéssel rendelkezik. Szeptembertől a preventív tevékenységünk ellátása céljából Nagy Andrea, csecsemő- és gyermekszakápoló, diplomás ápoló is segíti munkánkat.

Szakmai profilomhoz tartozik:

 • Csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosi ellátás, születéstől a felnőttkorig (betöltött 19. évig).
 • Csecsemő- és gyermekkardiológiai ellátás (OEP-es és magán).
 • Csecsemő- és gyermek tanácsadás.
 • Táplálási- és diétás tanácsadás.
 • Kötelező és nem kötelező védőoltások.
 • Szűrővizsgálatok, gyógykezelések.
 • Krónikus betegségek gondozása.
 • Iskolaorvosi és óvodai ellátás.
 • Járművezető egészségügyi alkalmassági vizsgálata.
 • Preventív oktatás.

Tárgyi feltételek bemutatása

2008-ban önerőből, egyedülálló felszereltséggel rendelkező gyermekrendelőt alakítottunk ki Cegléden, a hangsúlyt a betegségek megelőzésére helyeztük. Jelenlegi felszereltségünk: hallásvizsgáló eszközök (audiométer, tympanometer, TEOAE), látásvizsgáló eszközök (Matsubara, Lang II. sztereó teszt, Kettesy f.látásvizsgáló tábla), CRP, Strep A meghatározó készülék, hitelesített csecsemő és gyermek súly-, hosszmérő eszköz, inhalátorok,  Spirométer, Bioptron lámpa, sürgősségi táska, gyermekkardiológiai ellátáshoz szükséges eszközök (pulseoxymeter, 24 órás vérnyomásmérő készülék, EKG-Holter, szívultrahang).

Eddigi tevékenységünk bemutatása

Háziorvosi tevékenység: 

A vizsgálatra érkező gyermekeket életkoruknak megfelelően kialakított, barátságos környezetben fogadjuk, a rendelő akadálymentesített, mozgáskorlátozott betegek számára is könnyen megközelíthető. A rendelő baktérium- és vírusszűrő rendszerrel ellátott légkondicionálóval klimatizált. Betegeink nyilvántartására számítógépes adatbázist használunk. Az EKG és echocardiographias vizsgálatokat digitálisan rögzítjük. Az orr- és torokváladék mintavételt rendelőnkben végezzük, a vizsgálati anyagot magunk juttatjuk el a rendelőintézetbe. Betegeink kényelmét szolgálja az ún. ADATA rendszer, amivel a betegnek már nem szükséges a laboreredményért befáradnia a rendelőintézetbe, délutáni rendelésünkön az internetről kinyomtatott labor- ill. tenyésztési eredménnyel várhatjuk, kezelését felgyorsíthatjuk. A tanácsadást a védőnővel közösen végezzük, az életkor szerint előírt statusvizsgálatok elvégzése is rendelőnkben történik (1, 3, 6 hónapos kor, 1, 2, 3, 4, 5 éves korban).

Óvodai tevékenység: 

A Széchenyi- és Ady Endre úti óvodákban, a szűrés idejére kiszállított saját eszközökkel végezzük az óvodai szűrővizsgálatokat. A betegségek korai felismerése céljából óvodáskorban külföldön többféle szűrővizsgálatot végeznek. Ezen eszközök beszerzése azonban jelentős többletköltséget okoz a gyermekorvosi praxisok számára. Magyarországon, ilyen továbbfejlesztett, egységes szűrési protokoll nincsen kidolgozva, hogy mit és milyen életkorban célszerű szűrni. Így a külföldi példákra hagyatkozva valamint az egyes szakorvosok (Fül-, orr-, gégészet, gyermekszemészet) felkeresésével próbálunk kialakítani egy olyan szűrési rendszert, ami lehetőséget biztosít a gyermekkori betegségek korai felismerésére, kezelésére.  A szűrő vizsgálatok biztonságos és objektív elvégzéséhez a megfelelő módszereket és az eszközök használatát el kell sajátítanunk. Ez nagyon időigényes feladat. Természetesen tapasztalataink alapján ez a rendszer bármikor bővíthető, módosítható lesz.

Gyermekkardiológiai ellátás

2001 óta végezzük dél-Pest megye gyermekkardiológiai ellátását, 2008-tól heti két órában Nagykőrösön (Nagykőrös, Fáskert u.1. II. emelet, Kardiológiai gondozó) és Cegléden (Cegléd, Reggel u.2.) is ellátjuk a területileg hozzánk tartozó betegeket. Telefonos előjegyzés alapján fogadjuk a 0-18 éves korú betegeket, a megbeszélt időben várakozás nélkül kerülnek sorra. A vizsgálat ingyenes igénybevételéhez beutaló szükséges, egy éven belül visszarendelt gyermeknek már nem szükséges beutaló. A rendelés OEP kódja: 130 324 001 (Nagykőrös V. önk. Rehabilitációs Szakkórháza és RI., Kardiológiai szakrendelés).

A fizikális vizsgálat után közvetlenül történik a szívultrahang vizsgálat. ABPM és EKG Holter vizsgálat szükségessége esetén a műszer felhelyezése azonnal megtörténhet. (A juvenilis hypertónia gyakori előfordulása miatt már 4 db ABPM-05, a ritmuszavarok diagnosztizálására két EKG Holter készülékkel rendelkezünk.) Továbbküldés esetén (Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszívközpont) a beteg áthelyezését, időpontkérést elintézzük. A korábban megszokott rendszer szerint, csak a valóban gondozásra szoruló betegeket rendeljük vissza, accidentalis zörej miatt továbbra sem gondozunk senkit. A könnyű megközelíthetőség érdekében a ceglédi rendelő a Kígyó Gyógyszertár mellett lett kialakítva (2700 Cegléd Reggel u. Táncsics Mihály utcasarok), a vasútállomástól és központi buszpályaudvartól 300 m-re található.

Előjegyezni rendelési időben (H: 8-17, K-P:10-12, 16-17) a 317-754, rendelési időn kívül a 70 / 551-7271 telefonszámon lehet.

Magánorvosi tevékenység:

A körzeten kívüli gyermekek komplex ellátása céljából, az újszülöttkortól a serdülőkorig az alábbi ellátást nyújtjuk:

 • újszülöttkori szívultrahangos szűrővizsgálat
 • újszülöttkori hallásszűrés objektív audiometerrel (TEOAE)
 • digitális csecsemőmérleg-, légzésfigyelő bérbeadása
 • újjáélesztési tanfolyam a bölcsőhalál megelőzésére
 • Proetz-, Bioptron kezelés
 • CRP, Strep A meghatározás