Meningococcus okozta agyhártyagyulladás
(gennyes agyhártyagyulladás)

A Neisseria meningitidis baktérium (közismertebb nevén meningococcus) C típusa által okozott agyhártyagyulladás világszerte előforduló betegség – ám ez nem azt jelenti, hogy nem védekezhetünk ellene.

A fertőzés korai szakaszában a tünetek általánosak: láz, erős fejfájás, hányinger, ízületi fájdalom. Típusos tünetként nyomásra sem elhalványuló bőrkiütések, illetve tarkó-merevség figyelhető meg. Csecsemőknél az említetteken kívül jelentkezhet magas hangú sírás, nyöszörgés, étvágytalanság, a kisbaba esetleg nehezen ébreszthető. A betegség előrehaladásával fényérzékenység, később eszméletzavar, kóma alakulhat ki. Súlyos esetben a tünetek gyorsan alakulnak ki és a beteg állapota gyors iramban, órák alatt romlik.

A ’90-es évektől a meningococcus baktérium C típusa meglepően nagy számban bukkant fel Európában. Magyarországon 1999-2000-ben volt a “csúcspont”: ekkor több mint hatvan esetet regisztráltak. A témát akkor a média is felkapta, sokat foglalkoztak a megbetegedésekkel és a megelőzéssel. Azóta évente 10 agyhártyagyulladás alakul ki ettől a kórokozótól, ám tény, hogy a környező országokban továbbra is gyakori a baktérium felbukkanása. 2010 évben ismét gyakrabban jelentkezik a betegség, ebben az évben 24 esetet diagnosztizáltak.

A baktérium az orr és a torok nyálkahártyáján szaporodik és cseppfertőzéssel (köhögés, tüsszentés, csókolózás) útján terjed emberről emberre. A baktérium nem képes sokáig az emberi testen kívül életben maradni. A különböző életkorú emberek napokig, hetekig, sőt akár évekig is hordozhatják a kórokozókat anélkül, hogy megbetegednének. Az emberek 20-30%-a lehet tünetmentes hordozó! Ritkán azonban a baktérium legyőzve a szervezet védelmi vonalait a vérkeringésbe, majd az agyhártyához jut, és itt gyulladást okoz. Éppen ez magyarázza azt is, hogy a betegség előfordulása az őszi, téli szezonban nagyobb, hiszen a felső légúti fertőzések „utat nyitnak” a baktériumoknak. A meningococcus baktérium vérmérgezést is okozhat. A véráramba került kórokozók gyors szaporodásba kezdenek, mérgező anyagokat (toxinokat) termelnek, amik számos létfontosságú szerv (máj, vese, mellékvese) működését károsítják. A bőrön bevérzések alakulnak ki a vizelet elválasztás csökken. A bőrvérzések bárhol kialakulhatnak, és a rovarcsípésekkel szemben, nyomásra nem halványodnak el (ha üveg poharat nyomunk rá, nem halványodik el!) Ilyenkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, ha nem elérhető, akkor azonnal kórházba kell vinni a beteget. Az állapot nagyon gyorsan romlik, és órák alatt életveszélyessé válhat! Sajnos gyakori a halálozás, különösen sepsis (vérmérgezés) kialakulása esetén. Gyakran a gyógyulás nem tökéletes, súlyos maradványtünetek (agykárosodás, epilepszia, halláscsökkenés, bőrelhalás, végtag amputatio) maradhatnak vissza.

Vannak fokozottan veszélyeztetettek is: a krónikus senyvesztő betegségben, daganatos betegségben szenvedők, az immunrendszert károsító kezelésben részesülők, az immunológiailag károsodott, esetleg lép-hiánnyal élők, a lép működési zavarában szenvedők tartoznak ebbe a kategóriába. Szezonális influenza-járvány idején – éppen a legyengült immunrendszer miatt – a meningococcus által okozott megbetegedések száma is emelkedik.

A csecsemők és kisgyermekek, valamint közösségekben élő vagy tartózkodó fiatalok (15-24 évesek) körében gyakoribb a meningococcus C fertőzés. Ezen ritka, de igen súlyos fertőzés megelőzhető védőoltással. Az oltást csecsemő- és serdülőkorban javasolt alkalmazni. A konjugált meningococcus oltás (Menjugate, Meningitec, Neisvac C) 1 éves kor alatt (ebben a korcsoportban a leggyakoribb a betegség!) 3 és 6 hónapos korban adva kb. 6 hónapig véd!!! A védekezőképesség fenntartása céljából 12 hónapos korban újraoltást szükséges!! Egy éves kor felett adva 3 évig, 6 éves kortól adva 5 éves védettséget biztosít az oltás.

Az oltóanyag 2 éves kor alatt támogatással rendelhető (2430 Ft), utána csak támogatás nélkül rendelhető (7065 Ft). Beadási díj 1000 Ft oltásonként.