Elfogadott tény, hogy a kisgyermekek úgy tanulnak meg beszélni, ahogy hallanak. A helyes beszédtanuláshoz elengedhetetlen, hogy a kritikus időszakban a csecsemő hallása jó legyen. Ha a csecsemő hallása rossz, akkor az a lehető legkorábban ki kell, hogy derüljön, hogy 6-9 hónapos korban elkezdődhessen a hallókészülékkel történő kezelés. Az újszülöttek hallásszűrését rendelet írja elő, de az intézetek többségében egy pontatlan, szubjektív módszert (Baby Screen) használnak.

Ez a súlyos kétoldali halláscsökkenést csak 40, az egyoldali enyhe halláscsökkenést 3%-ban mutatja csak ki, így kimondható, hogy a csecsemők és kisgyermekek hallásszűrésére alkalmatlan. Objektív hallásszűréssel (TEOAE, otoakusztikus emisszió) nagyságrendekkel pontosabb eredményt lehet elérni. Az emisszió méréséhez a hallójáratba kis szondát helyezünk, amelybe rendkívül érzékeny kis mikrofont és széles spektrumú hangsugárzót építettek be.

A veleszületett halláscsökkenések kimutatására az első hónap az ideális időszak, mert ilyenkor az újszülött sokat alszik. A mérés gyors, 1-2 percet vesz igénybe, a szonda behelyezésére esetleg ébredési reakciót vált ki, de megnyugtató simogatásra a gyermek visszaalszik. A szerzett halláscsökkenések korai kiszűrésére 8 hónapos és 3 éves korban a vizsgálat megismétlését javasolják. A vizsgálat részletes leírása:

www.weborvos.hu/adat/magyarorvos/2007marc/22-25.pdf

Ár: 3000 Ft.-