A méhnyakrák – SZŰRÉS és VAKCINÁCIÓ!!!

A legtöbb európai országban a méhnyakrák megelőzése és feltárása érdekében alkalmazott technikák: a kolposzkópos vizsgálat (a méhnyak nagyítóval történő megtekintése) és a citológiai szűrés a rákmegelőző elváltozások korai kimutatásán alapszanak. A szűrőprogramok révén a rendszeresen szűrt nőkben a méhnyakrák előfordulása ötödére esett vissza. A szűrővizsgálatok érzékenységi korlátja miatt azonban, a méhnyakrákok 20 %-át nem sikerül kiszűrni.

Magyarországon 2003 óta létezik államilag finanszírozott és szervezett méhnyakszűrő program, mellyel a 25-65 éves korosztály háromévenkénti szűrését próbálják megvalósítani. A protokoll kimondja, hogy minden nőgyógyászati vizit egyben méhnyak-szűrés is kell, hogy legyen, amennyiben az nem történt meg 1 éven belül.

Új módszerekkel még tovább lehetne javítani a méhnyakrák megelőzését, ugyanakkor a szűrés nem előzi meg a méhnyakrákot okozó tényezőt – a HPV fertőzést – csak kimutatja azt. Vizsgálatok kimutatták, hogy a HPV ellenes védőoltás megakadályozza a méhnyakrák megelőző állapotok kialakulását. Összességében, a szűrőprogramok egyik legfontosabb korlátja az, hogy nem előzik meg a méhnyak-rendellenesség okát, vagyis az onkogén típusú HPV által kiváltott perzisztáló fertőzést.

A Papanicolaou keneten alapuló szűrőprogramokkal az elmúlt 50 év során sikeresen csökkentették a méhnyakrák által okozott halálozást, így ezen programok a méhnyakrák megelőzésének új korszakában, a védőoltások idején is megőrzik jelentőségüket. A világ számos országában már elérhető a 26 év alatti korosztály számára a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás, melyek a méhnyakrákok legalább 70%-át megelőzhetik.

A Papanicolaou teszten alapuló szűrés mellett alkalmazott vakcinációval a méhnyakrák kockázata nagyobb mértékben csökkenthető, mint önmagában a szűréssel. A méhnyakrák elleni védelem optimális megközelítése a védőoltással történő elsődleges megelőzés lenne, amit kiegészítene a rákmegelőző állapotok szűrése, a vakcinák védelmén kívül eső HPV típusok kimutatása.

Védőoltások

Cervarix

rekombináns human papilloma vírus (16 és 18 típus) vakcina

Adagolás:

  • 10-25 év közötti leányok, im.felkar regióba

Oltási séma:

alapimmunizálás

  • 0-1-6 hó

emlékeztető oltás

  • nem biztos, hogy szükséges

A beteg által fizetendő díj: 29800/db

Silguard

rekombináns human papilloma vírus (6,11,16 és 18 típus) vakcina

Adagolás:

  • 10-25 év közötti leányok, im.felkar vagy a comb anterolat.regióba

Oltási séma:

alapimmunizálás

  • 0-2-6 hó (de mindhármat egy éven belül)

emlékeztető oltás

  • nem biztos, hogy szükséges

A beteg által fizetendő díj: 29754/db