Tuberculosis (gümőkór)
  
Az oltás ideje: megszületés után néhány nappal

A tuberkulózis Magyarországon a XX. század ötvenes évei előtt népbetegségnek számított, morbus Hungaricusnak is nevezték. A betegség megelőzése céljából Magyarországon minden egészséges újszülöttet még a szülészeti intézményben, de legkésőbb 6 héten belül BCG vakcinával védőoltásban részesítenek. A vakcinát hazánkban több évtizede alkalmazzák a gümőkór megelőzésére. A gyermekkori megbetegedések előfordulásának kiemelkedően kedvező alakulása elsősorban az újszülöttek igen magas arányban végrehajtott BCG oltottságának köszönhető.

Oltási reakció:

Az oltás helyi reakciója nyomán 2-4 hét múlva 10 mm-t általában meg nem haladó átmérőjű, vörös, kékesvörös csomó képződik az injekció helyén, amely maximális nagyságát 4-6 héttel az oltás után éri el. A csomó közepe gyakran beolvad és kiürül, majd pörkösödik vagy felszínes gennyező fekély képződik, amely lassan feltisztul, néha 2-3 hónapig is nedvezik, legkésőbb 4 hónappal az oltás után kis fehér heggel gyógyul. Ezzel egy időben a hónalji nyirokcsomók is megduzzadhatnak.


Oltási szövődmény:

Amennyiben borsónyinál nagyobb duzzanat keletkezik, esetleg a hónalj alatti nyirokcsomó duzzanata is észlelhető, feltételezhető, hogy az oltóanyag a bőr mélyebb rétegeibe került, vagy a szükségesnél több volt a befecskendezett mennyiség. A nem kívánt reakció különösebb kezelést nem igényel, szárazon tartása és védelme a mechanikai irritációtól (dörzsölés) elegendő. Igen ritkán a hónalj alatti nyirokcsomó extrém mértékű duzzanata miatt sebészi feltárás szükséges. Gyakorta tapasztalható, hogy a BCG reakció körül vérbő, hámló, esetenként hólyagos kiütés keletkezik, mely jelenség az immunológiai reakcióval összefüggésben zajlik, ekzématizáció. Nyugtató, hidratáló krém gyorsíthatja a folyamat múlását. BCG oltással egy időben vagy szabad időközzel bármilyen oltás adható, de oltásra a bal felkart 3 hónapig nem lehet használni!


Amennyiben az oltási fekély 10 mm-nél nagyobb vagy a hónalji nyirokcsomóban tályog képz
ődik arról haladéktalanul értesíteni kell a gyermek háziorvosát.

A szülést követően 6 héten belül BCG oltásban részesített csecsemőket 6 hónapos koruk betöltésekor ellenőrizni kell. Azoknál a csecsemőknél, akiknél a BCG oltás helyén beszűrődés, vagy heg nem látható, a BCG oltást meg kell ismételni. Azokat a csecsemőket, akik az ismételt BCG oltás után is heg negatívak maradnak, nem kell további BCG oltásban részesíteni.