Energiát ad – de meddig?? Néhány gondolat az energiaital fogyasztásáról…

Erős hányingert és hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot, álmatlanságot, esetenként pánikrohamot is okozhat a túlzott koffeinbevitel. A fiatalok körében oly népszerű energiaitalokban akár 4-5 csésze kávénak megfelelő koffein is lehet.
Felgyorsult világunkban egyre többen fogyasztanak energiaitalokat fáradtságűzőként, aktivitásfokozóként. Nem szabad elfeledkezni azonban arról, hogy az energiaitalok koffeint, és más, a koffein hatását felerősítő összetevőket tartalmaznak. Koffeintartalmú ital fogyasztásához nem szokott egyének, vagy 18 év alatti gyermekek esetében a túladagolás akár halálhoz is vezethet.
A koffein stimulálja a központi idegrendszert és az anyagcserét, értágító, hörgtágító, szívfrekvencia- és összehúzódás-növelő hatása van. A koffeinnel szemben nagyon hamar tolerancia alakul ki, ezért ugyanazon hatás eléréséhez egyre nagyobb mennyiség bevitele szükséges, ekkor azonban már jelentkezhetnek a mellékhatások. A koffein folyadékvesztést okozó hatását a fizikai aktivitás is fokozza, így az intenzív sportolás közben elfogyasztott energiaital hatására az erőteljes izzadás következtében olyan mértékű folyadékvesztés is felléphet, hogy ez akár hirtelen szívhalálhoz is vezethet.
Hogyan hat az energiaital-fogyasztás a gyermeki szervezetre?
A gyors növekedés és az agy fejlődési szakaszában a megfelelő, alvás és táplálkozás alapvető fontosságú. A koffeintartalmú energiaital fogyasztása – felborítva az alvás-ébrenlét ritmusát – egészségrontó hatású.
Az energiaital által előidézett mesterséges pörgés megterheli a szervezetet, felborítja a normál életritmust, aki újabb és újabb energiaital fogyasztásra ösztönözhet. Az ördögi kör vége egy kimerült, energiáját vesztett szervezet lesz, amely egészségkárosodáshoz vezet.
A koffein, a taurin és a glukoronolakton nem szükségesek a szervezetnek. Így az energiaitalok fogyasztását semmilyen táplálkozási cél nem indokolja. A fejlődő szervezet számára az egészséges életmód, a rendszeres fizikai aktivitás, az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű alvás biztosítja az igazi energiát és jelenti az egészség megőrzését.