TRACHEITIS (BACTERIALIS)

(Álhártyás croup)
A trachea baktériumok okozta gyulladása.
A bacterialis tracheitis ritka, bármely életkorban jelentkező gyermekkori fertőzés. Leggyakoribb kórokozói a S. aureus, ß-haemolysáló A csoportú streptococcusok és a H. influenzae B típusa. Gyors kezdetű, belégzési stridor, magas láz, és gyakran bőséges gennyes váladék jellemzi. A gyermek epiglottitisesnek tűnhet és kifejezetten toxicusnak, légzési nehezítettsége gyorsan súlyosbodhat és intubatio válhat szükségessé. A kórismét direkt laryngoscopiával állítjuk fel, melynek során gennyes váladék és a hangrés alatti terület gyulladása látható, illetve az oldalirányú nyaki röntgenvizsgálat, a hangrés alatt szűkületet és vaskos gennyes álhártyát jelez.
Az antimicrobás kezelés hatásos legyen S. aureus, streptococcusok és a H. influenzae B típusa ellen. A cefuroxim iv. megfelelő empiricus terápia. A mikrobiológiai diagnózis birtokában célzott antimicrobás kezelés javasolt legalább 10-14 napig.
A súlyos bacterialis tracheitis ugyanúgy kezelendő, mint az epiglottitis. Szövődményei a bronchopneumonia, sepsis, és a retropharyngealis cellulitis, vagy tályog. A tartós intubatio következtében kialakuló subglotticus stenosis ritka. A megfelelően kezelt gyermekek nagy része maradványtünet nélkül gyógyul.