RIBOFLAVINHIÁNY

A riboflavin (B2-vitamin), mint flavin mononucleotid vagy flavin-adenin dinucleotid, essentialis coenzymként szerepel a szénhidrát-anyagcsere számos oxydatiós-reductiós folyamatában. Hiánya szájüregi, szem, bőr és genitalis laesiókat eredményez.
Az elsődleges riboflavinhiány a tej és egyéb állati termékek nem kielégítő fogyasztásával függ össze. A másodlagos hiány leggyakoribb oka chronicus diarrhoea, májbetegség, chronicus alkoholizmus és postoperativ állapot, amennyiben a tápláló infusióból hiányzik a vitamin pótlása.
Panaszok, tünetek és laboratóriumi leletek
A legáltalánosabb tünetek a sápadtság, a szájzug nyálkahártyájának felmaródása (stomatitis angularis), és az élénkpiros ajkak (cheilosis), amelyek berepedeznek és hegesen gyógyulhatnak. Ha ezek a sérülések Candida albicans-szal felülfertőződnek, a következmény szürkésfehér kiemelkedő laesio lesz (perlcche). A nyelv bíborvörös színű. Általában bőrelváltozások láthatók a nasolabialis redőkben, az orrszárnyakon, a fülkagylókon, a szemhéjakon, a scrotumon és a nagyajkakon. Ezek a területek vörösek, hámlanak és a szőrtüszőkben zsíros faggyú halmozódik fel, ami dyssebaciát és bőrpikkelyesedést okoz.
Ritkán a cornea neovascularisatiója és epithelialis keratosis fordulhat elő, ami könnyezéshez és photophobiához vezet. A táplálkozási amblyopia riboflavin kezelésre javulhat.
Ha a vizelettel kevesebb, mint 30 µg riboflavin/g creatinin választódik ki, a riboflavinhiány klinikai jelei jelentkeznek. A vörösvértest glutathion reductase riboflavinnal fokozható aktivitása a hiány korai jele.
Diagnózis és kezelés
A felsorolt tünetek nem kizárólag riboflavinhiányban fordulnak elő. Cheilosist okozhat B6-vitamin-hiány, foghíjasság, vagy rosszul illeszkedő műfogsor. Seborrhoeás dermatitist és szembántalmakat számos egyéb tényező is előidézhet, ezért a riboflavinhiány diagnózisa nem alapozható önmagában a kórelőzményre és a fenti sokféle elváltozásra. Laboratóriumi vizsgálatok, egyéb okok kiiktatása és terápiás próbálkozások szükségesek.
Per os 10-30 mg/nap riboflavin több részre osztva a terápiás válasz eléréséig adandó; majd naponta 2-4 mg a gyógyulásig. Riboflavin im. is adható 5-20 mg/nap egyszeri vagy osztott dózisban.