Pylorus stenosis – Hypertrophiás pylorusstenosis

A pylorus izomzatának hypertrophiája okozta pylorus lumen szűkület.
A kórkép szinte teljes gyomorkimeneti szűkületet okozhat. A hypertrophia a megszületéskor még ritka, az élet első 4-6 hetében azonban kifejlődik; ilyenkor először a felső gastrointestinalis obstructio tünetei jelennek meg. Az epét nem tartalmazó erőteljes sugárhányás rendszerint egy hónapos kor vége felé kezdődik. Néha az epigastriumot balról jobbra keresztező gyomorperistaltica is látható. A késedelmes diagnózis következménye ismétlődő hányás, dehydratio, elmaradó súlyfejlődés és (a sósavvesztés miatt) hypochloraemiás alkalosis lehet.
A kórismét felállíthatjuk úgy is, ha ki tudjuk tapintani a 2-3 cm-es, tömött, mobilis, olivaszerű pylorustumort az epigastrium jobb oldalán, vagy ultrahanggal vizualizáljuk a hypertrophiás pylorus izomzatot. Amennyiben a diagnózis így bizonytalan, a barium nyeletés mutatja a késői gyomorürülést, és a kifejezetten szűk, cérnavékony, megnyúlt pylorus lument.
A kezelése műtéti, melynek lényege a hosszanti pyloromyotomia, melynek során a mucosát érintetlenül hagyják, ugyanakkor leválasztják a bemetszett izomrostokról. A műtét után a csecsemő rendszerint néhány napon belül képes enni.