Omphalocele

Változó mennyiségű hasi szerv türemkedik ki a hasfal középvonali defectusán át a köldök állományába.
Omphalocele esetén a herniálódott zsigereket vékony membran fedi; az elváltozás lehet kicsiny (néhány bélkacs van benne), de tartalmazhatja a hasi zsigerek többségét (beleket, gyomrot, májat) is. Rövid távon veszélyeztető szövődmények: a szervek kiszáradása, a hővesztés miatti hypothermia és a zsigerek felszínéről történő vízpárolgás miatti dehydratio, valamint a peritonealis felszín befertőződése. Az omphaloceles csecsemőkben nagyobb eséllyel fordulnak elő más rendellenességek is, többek között bélatresia, szív és vese fejlődési zavarok; ezeket a diagnosztizálnunk kell és a műtét elvégzése előtt figyelembe kell vennünk.
Az omphalocelében lévő szerveket rögtön a szülés után steril sóoldattal átitatott kötszerrel borítsuk be, majd a sterilitás fenntartása, a párolgás és a párolgásos hővesztés miatti hypothermia megelőzése érdekében fedjük zárt kötéssel. Az is megakadályozza a zsigeri felszínről történő párolgást, ha a csecsemőt steril, előmelegített sóoldatot tartalmazó speciális bélfedő "zacskóba" helyezzük.
Ezt követően van időnk arra, hogy a műtét előtt megvizsgáljuk a csecsemőt, nincs-e társuló fejlődési rendellenessége, főleg olyan, amely potenciálisan az életet veszélyezteti. Amennyiben a körülmények megengedik, primaeren zárják a defectust. Nagy méretű omphalocelék esetén előfordul, hogy a hasüreg túl kicsi ahhoz, hogy befogadja a zsigereket. Ilyenkor a szerveket folttal vagy silicon polimerből (Silastic) készült anyaggal fedik, amit azután a has üregének növekedésével párhuzamosan napok alatt kisebbítenek, amíg az összes hasi szerv be nem kerül a hasüregbe.
Gastroschisis
A hasi szervek rendszerint a köldök jobb oldalán lévő hasfali nyíláson át előesnek.
Gastroschisisben a beleket nem fedi membran, viszont kifejezetten oedemásak, erythemásak, és gyakori, hogy fibrinbevonat van rajtuk. A tünetek arra utalnak, hogy a magzatvízzel közvetlenül érintkező beleken hosszabb ideje gyulladás áll fenn (kémiai peritonitis). A gastroschisises csecsemők körében nem magasabb az egyéb veleszületett rendellenességek gyakorisága, kivétel ez alól az elmaradhatatlan malrotatio illetve más bél rendellenesség, többek között az atresia. Speciális vizsgálatokra általában nincs szükség; a betegek a stabilizáció után műthetőek. A műtéti megközelítés az omphaloceléhez hasonló. Sokszor heteket vesz igénybe, hogy a gyomor-bélrendszer működése helyreálljon, és megkezdhető legyen a po. táplálás, ugyanakkor előfordul, hogy a kóros bélmozgások következtében tartós problémák lépnek fel.