LEGG-CALVÉ-PERTHES-BETEGSÉG

A femurfej epiphysisének idiopathiás asepticus necrosisa.
A Legg-Calvé-Perthes-betegség a leggyakoribb osteochondrosis, melynek maximális incidenciája 5-10 éves kor között van, főleg fiúkat érint, és általában egyoldali.
Legfőbb tünete a csípőízületi fájdalom és a járás nehezítettsége, fokozatosan alakul ki és lassan progrediál. Az ízületi mozgások korlátozottak és a combon izomsorvadás figyelhető meg. A röntgenfelvételen kezdetben a combfej ellapulása, majd fragmentációja látszik, amiben transparens és scleroticus területek egyaránt jelen vannak.
Differenciáldiagnózisként szóba jönnek öröklött csontelváltozások, különösen a többszörös epiphysealis dysplasia. Bármilyen atípusos kétoldali vagy familiaris esetnél szükséges a teljes csontrendszer alapos vizsgálata, mivel a betegségek prognózisa és optimális terápiája egymástól eltérő. A hypothyreosist, sarlósejtes anaemiát és a traumás eredetet egyaránt ki kell zárni.
Kezelés nélkül elhúzódó, de 2-3 év alatt spontán gyógyuló lefolyásra lehet számítani. A folyamat megnyugvása után a femurfej és az acetabulum visszamaradó deformitása másodlagos osteoarthritishez vezethet. Kezelt esetekben a következményes folyamatok enyhébbek.
Az orthopaed terápia tartós ágynyugalmat, mobilis húzást, hámok használatát jelenti, valamint a femurfej rögzítését abductiós gipsszel és sínezéssel. Egyes szerzők subtrochanter osteotomiát, belső rögzítést és korai postoperativ mobilizálást javasolnak.