E-VITAMIN-HIÁNY

E-vitamin (tocopherol) a generikus neve azoknak a vegyületeknek, amelyek 6-chromanol gyűrűt tartalmaznak isoprenol oldallánccal, és az α-tocopherol biológiai aktivitásával rendelkeznek. Az E-vitamin csoportba tartoznak az α, ß-, γ és α-tocopherolok, amelyek a chromanol gyűrű methylálódásának mértékében különböznek. A d-αtocopherol az egyetlen természetesen előforduló és a biológiai próbákban (1,49 IU/mg) leghatásosabb stereoisomer; a syntheticus dl-αtocopherol teljesen racem és biológiai aktivitása (1,1 IU/mg) kisebb, mint a d-αtocopherolé. A nemzetközi standard a dl-αtocopherol acetat (1,0 IU/mg). Általánosságban a tocopherolok antioxydánsként működnek, megelőzik a sejtmembránokban a többszörösen telítetlen zsírsavak lipid peroxidációját. Az α-tocopherol antioxydans aktivitása hasonló a glutathion peroxidaséhoz, amely selent tartalmaz (lásd Selen a 4. fejezetben). Emberekben a plasma tocopherolszint összefügg a plasma összlipid szintjével, ez kihat a plasma és a tocopherolok fő raktározó helyét képező zsírszövet közötti eloszlásban. A plasma α-tocopherol normálértéke 5-10 µg/ml (11,6-23,2 μmol/l).
Az E-vitamin-hiány okozta betegségek fajonként nagyfokú változatosságot mutatnak. A hiány okozhat reproductiv betegségeket, izom-, máj-, csontvelő- és agyműködési zavarokat, vörösvértest haemolysist, kóros embryogenesist, és exsudativ diathesist, amely a capillaris permeabilitas rendellenessége. Vázizom dystrophia előfordulhat, bizonyos fajokban cardiomyopathiával társulva.
Emberekben az E-vitamin-hiány fő manifestatiója (1) fokozott vörösvértest haemolysissel járó enyhe haemolyticus anaemia, és (2) spinocerebellaris betegség, különösen olyan gyermekekben, akiknek zsír-malabsorptiójuk van abetalipoproteinaemia, chronicus cholestaticus hepatobiliaris betegség, coeliaca következtében, vagy akikben az E-vitamin-anyagcsere genetikai rendellenessége fordul elő.
Koraszülöttek retinopathiája, másnéven retrolentalis fibroplasia, E-vitamin kezelés hatására javulhat, hasonlóképpen az intraventricularis és subependymalis újszülöttkori vérzések bizonyos esetei is.
Kóreredet
Az újszülöttek relatíve E-vitamin-hiányos állapotban születnek, plasma α-tocopherol szintjük 5 µg/ml (11,6 μmol/l) alatti. Minél kisebb súllyal és minél korábban született az újszülött, a hiány foka annál nagyobb. Koraszülöttekben az E-vitamin-hiány az élet első heteiben persistál, ami az E-vitamin korlátozott placentaris transportjának, születéskor az alacsony szöveti szinteknek, relatív étrendi hiánynak, az intestinalis malabsorptiónak, és a gyors növekedésnek tulajdonítható. Az emésztőrendszer érésével az E-vitamin felszívódás javul, és a vér E-vitamin szintje emelkedik.
Gyermekekben és felnőttekben az E-vitamin-hiányt többnyire malabsorptio okozza. Az E-vitamin transzport genetikai rendellenességei szintén szerepet játszhatnak.
Panaszok és tünetek
Koraszülöttek haemolyticus anaemiája E-vitamin-hiány megnyilvánulása lehet. Az ilyen újszülöttek haemoglobinszintje 7-9 g/dl, plasma E-vitamin szintjük alacsony, reticulocytosis és hyperbilirubinaemia van jelen.
Az apolipoprotein B genetikai hiánya okozta abetalipoproteinaemia (Bassen-Kornzweig-syndroma) súlyos zsír-malabsorptiót és steatorrhoeát okoz, az élet első két évtizedében progressiv neuropathiával és retinopathiával. A plasma E-vitamin szintek általában nem mérhetetően alacsonyak.
Chronicus cholestaticus hepatobiliaris betegségben vagy cysticus fibrosisban szenvedő gyermekekben nyilvánvalóak az E-vitamin-hiány neurológiai tünetei. Ezek: spinocerebellaris ataxia a mély ínreflexek hiányával, törzs- és végtag ataxia, a vibratiós- és helyzetérzékelés elvesztése, ophthalmoplegia, izomgyengeség, ptosis és dysarthria. Felnőttek malabsorptiójában az E-vitamin-hiány okozta spinocerebellaris ataxia extrém ritka, mert a felnőttek zsírszövete nagy mennyiségű E-vitamint raktároz. Az E-vitamin-hiány klinikai tüneteit a 3-3. Táblázatban tüntettük fel.
A zsír-malabsorptio nélkül kialakuló, ritka, genetikai eredetű E-vitamin-hiányban a májban hiányzik az a fehérje, amely normálisan a d-αtocopherolt szállítja a hepatocytákból a very low density lipoproteinekbe. Így a normál α-tocopherol szint fenntartása nem lehetséges.
Laboratóriumi leletek és diagnózis
E-vitamin-hiányos koraszülöttekben izomgyengeség és creatinuria fordul elő, az izombiopszia necrosissal járó ceroid pigmentatiót mutat. A peroxyd haemolysis fokozódását is megfigyelték. A plasma tocopherol szint <4 µg/ml (<9,28 μmol/l). Felnőttekben E-vitamin-hiányra kell gondolni, ha a plasma tocopherol szint kisebb, mint 5 µg/ml (<11,6 μmol/l), és a vörösvértestek hidrogén peroxyddal szembeni érzékenysége fokozott. Hyperlipidaemiában az α-tocopherol szint emelkedett, hiányt diagnosztizálnak, ha a plasma zsír tocopherol szintje kisebb, mint 0,7 mg/g (<1,6 μmol/g), amely megfelel normolipidaemiás személy <5 µg/ml (<11,6 μmol/l) értékének.
Kifejezett creatinuria és emelkedett plasma creatin phosphokinase szint (CPK) található E-vitamin-hiányos személyben creatin mentes étrend mellett. Spinocerebellaris betegségben a nagy átmérőjű myelinhüvelyes axonok a peripherián eltűnhetnek, és a gerincvelőben a hátsó kötél degenerálódhat.
Kezelés
Az α-tocopherol praeventiv adagja érett újszülöttekben 0,5 mg/kg, koraszülöttekben 5-10 mg/kg.
Nyilvánvaló hiányt okozó malabsorptióban 15-25 mg/kg/nap α-tocopherolt kell adni per os, vízben oldódó d-αtocopheryl acetat (1 mg = 1,4 IU) formájában.
Sokkal nagyobb adag (per os 100 mg/kg/nap több részre osztva) szükséges a neuropathia korai kezelésében vagy abetalipoproteinaemiában, az absorptio és a transzport zavarainak korrigálására. Ez a kezelés fiatal betegekben enyhíti a tüneteket, idősebb betegekben megállítja a neuropathia progressióját.
Zsír-malabsorptio nélkül kialakuló genetikai eredetű E-vitamin-hiányban α-tocopherol nagy dózisai (100-200 NE/nap) javítják a hiányállapotot, és megelőzik a neurológiai következmények kialakulását.