Dysmaturitas – Intrauterin sorvadás

 
Minden olyan újszülött, akinek súlya gestatiós idejéhez képest a 10 percentilis érték alatt van.
Kóreredet és tünetek
Az újszülött kicsiny voltát okozhatják genetikai tényezők. Az egyéb, nem genetikai tényezők, amelyek gátolják az intrauterin növekedést, általában a 32-34. gestatiós hét után hatnak. Ilyen a placenta insufficientia, mely gyakran az anya kísérőbetegségének a következménye (pl. praeeclampsia, essentialis hypertonia, vesebetegség vagy régóta fennálló diabetes), a placenta túlhordással kapcsolatos involutiója és különböző fertőző ágensek, mint a cytomegalovirus, rubeola-virus vagy a Toxoplasma gondii. Az újszülött lehet intrauterin sorvadt (small-for-gestational-age [SGA]), ha az anya kábítószer-, cocain- vagy alkoholabusust folytatott, illetve kisebb mértékben akkor is, ha dohányzott a terhesség alatt.
Testméreteik ellenére az intrauterin sorvadt újszülöttek fizikai jellemzői és viselkedése hasonló az azonos gestatiós időre született eutrophiás újszülöttekéhez. Egy 1400 g súlyú, a 37-42. gestatiós hétre született csecsemő bőre, fülkagylójának porctartalma, talpredői, nemi szerveinek és idegrendszerének fejlettsége, élénksége, spontán aktivitása, étvágya tekintetében tehát ugyanolyan lehet, mint az érett újszülött.
Ha a növekedés elmaradását a placenta elégtelensége és ennek következtében malnutritio okozta, megfigyelhető, hogy az agy és a hosszú csöves csontok viszonylag kevésbé érintettek; a csecsemő súlya nagyobb mértékben csökkent, mint a fejkörfogata és a hossza ( asymmetricus növekedési elmaradás). Ezzel ellentétben több genetikai károsodás és a connatalis infectiók symmetricus növekedési elmaradást okoznak, amely egyformán érinti a hosszt, a súlyt és a fejkörfogatot.
Ha az intrauterin növekedés elmaradását chronicus placentaris malnutritio okozta, megszületése után a dysmaturus újszülött figyelemreméltó pótló növekedést ("catch-up" growth) mutathat, amennyiben táplálása megfelelő.
Szövődmények
Testméreteik ellenére, az időre született dysmaturus újszülöttekben nem alakulnak ki azok, a szervrendszerek éretlenségével kapcsolatos szövődmények, amelyek a koraszülöttekre jellemzőek. Esetükben azonban a perinatalis asphyxia, a meconium aspiratio és hypoglycaemia kockázata a nagyobb.
Perinatalis asphyxia : Ha az intrauterin retardatio placenta elégtelenség következménye (még éppen kielégítő placentaris perfusióval), szülés alatt az újszülött asphyxia kockázata magas, mivel minden egyes méhösszehúzódás a spirális arteriák összenyomása révén lassítja, vagy teljesen meggátolja a placenta keringését. Placenta insufficientia gyanújakor ezért a magzat állapotát a szülés előtt körültekintően fel kell mérni és a magzati szívfrekvenciát szülés alatt monitorozni kell. Ha a magzat veszélybe kerül, gyors szülésvezetés, gyakran császármetszés javasolt. Az asphyxiás dysmaturus újszülöttnek alacsony Apgar pontszáma és kevert típusú acidosisa lesz megszületésekor.
Meconium-aspiratio : Előfordul, hogy perinatalis asphyxia során a dysmaturus ) különösen a túlhordott újszülöttek (lásd fentebb) ) meconiumot ürítenek a magzatvízbe, és erős légzőmozgásba kezdenek. A következményes meconium-aspiratio a megszületés után meconium-aspiratiós syndromához vezethet (mely az intrauterin sorvadt vagy túlhordott újszülöttben gyakran igen súlyos fokú, mivel a meconium kisebb mennyiségű magzatvízhez keveredett: lásd később, Légzészavarok).
Hypoglycaemia : A megfelelő glycogenraktárak hiánya miatt a dysmaturus újszülöttek között igen gyakori a hypoglycaemia az élet első óráiban és napjaiban (lásd később, Anyagcserezavarok újszülöttkorban).
Polycythaemia : A dysmaturus újszülöttben a placenta insufficientia miatt mérsékelt fokú chronicus hypoxia alakulhat ki. Az erythropoietin képződése fokozott, ami az erythrocyták fokozott termeléséhez vezet. A polycythaemiás újszülött születéskor pirospozsgásnak tűnik, tachypnoés, olykor ingerekre csökkent mértékben reagál.
Kórjóslat
A placenta elégtelenség miatt dysmaturus újszülöttek legsúlyosabb szövődménye a perinatalis asphyxia. Ha elkerülhető, a neurológiai prognózis igen jó. A genetikai tényezők, connatalis infectiók vagy anyai drogfogyasztás miatt dysmaturus újszülöttek késői kilátásai rosszabbak, ez a kiváltó októl függ.