D-HYPERVITAMINOSIS

Csecsemőkben 1000 µg (40.000 IU)/nap D-vitamin 1-4 hónapon belül, 75 µg (3000 IU)/nap évek múlva okoz toxicitást. Felnőttekben toxikus tünetek jelentkeztek 2500 µg (100.000 IU)/nap adag esetén. 12-16 mg/dl (3-4 mmol/l)-re emelkedett serum kalciumszint a mérgezési tünetek előfordulásakor állandó lelet; a normálérték 8,5-10,5 mg/dl (2,12-2,62 mmol/l). A serum kalciumszintet minden nagy dózisú D-vitamint szedő betegben gyakran kell mérni (kezdetben hetente, majd havonta).
Az első tünetek: étvágytalanság, hányinger, hányás, amelyet polyuria, polydipsia, gyengeség, nyugtalanság és viszketés követ. A veseműködés károsodik, amit a vizeletfajsúly csökkenése, proteinuria, cylinderek és azotaemia tesz nyilvánvalóvá. Metastaticus calcificatiók fordulhatnak elő, különösen a vesében. D-vitamin toxicitásban a plasma 25(OH)D3 szintek tizenötszörösre emelkednek, míg az 1,25(OH)2D3 szint általában a normális határok között mozog.
Az anamnesisben szereplő extrém D-vitamin bevitel segít a hypervitaminosisnak más hypercalcaemiás állapotoktól való elkülönítésében. D-vitamin toxicitás gyakori hypoparathyreosis kezelése és megavitamin készítmények helytelen használata során. Nagy-Britanniában úgynevezett csecsemőkori súlynövekedési zavarral járó hypercalcaemia fordult elő 50-75 µg (2000-3000 IU) napi bevitel mellett is. A Williams-syndromát csecsemőkorban átmeneti hypercalcaemia jellemzi, supravalvularis aortastenosisból, mentalis retardatióból és manóarcból álló triásszal. Az 1,25(OH)2D3 plasmaszint a hypercalcaemiás fázisokban a normális érték 8-10-szerese lehet. A legtöbb eset hátterében inkább a D-vitamin-anyagcsere meghatározatlan zavara, és kevésbé a túlzott bevitel áll.
Az 1,25(OH)2D3 százszor hatásosabb, mint a D3-vitamin. Terápiás használatkor figyelemmel kell követni a hosszú távú kezelés lehetséges toxikus hatásait.
A kezelés a vitamin szedésének abbahagyásából, alacsony kalciumtartalmú étrendből, a vizelet savanyításából és corticosteroidok adásából áll. Az esetleges vesekárosodás vagy metastaticus calcificatio irreversibilis lehet. Ilyenkor a diuretikumok és a forszírozott folyadékbevitel nem hatásos.