C-VITAMIN-HIÁNY

A C-vitamin (ascorbinsav) nélkülözhetetlen a collagenek felépítéséhez, és segít fenntartani a mesenchymalis eredetű szövetek, pl. kötőszövet, csontszövet és dentin integritását. Alapvető a sebek és égési traumák gyógyulásában. Ez a vitamin erélyes reducáló szer, és a szervezetben reversibilisen oxydálódik és reducálódik, a sejtekben redox rendszereként működik. Részt vesz a phenylalanin és a tyrosin metabolismusában. A C-vitamin, mint reducáló szer (oxygennel, ferro-vassal és egy 2-ketosavval) olyan enzimeket aktivál, amelyek a procollagen prolint és lysint a procollagen hydroxyprolinná és hydroxylysinné hydroxylálják. Scorbutos állatokban az elastinban egyre kevesebb a hydroxyprolin. A C-vitamin megvédi a folsav-reductasét, amely a folsavat folinsavvá alakítja és elősegíti a szabad folsav felszabadítását az élelmiszerekben található conjugatumaikból. A C-vitamin serkenti a vas felszívódását.
Súlyos hiánya a scorbutnak nevezett acut vagy chronicus betegség, amelyet vérzések, és kóros csont- és dentinképződés jellemeznek.
Kóreredet
Felnőttekben az elsődleges hiányt általában helytelen táplálkozás vagy élelmiszer-idiosyncrasia okozza. Hiányállapot fordulhat elő gastrointestinalis betegségben, különösen ha a beteg "fekélydiétát" tart. Terhesség, szoptatás és thyreotoxicosis növelik a szükségletet; acut és chronicus gyulladásos betegségek, műtétek és égési sérülések esetén is jelentősen megnő a C-vitamin igény. Diarrhoeában a széklettel történő veszteség fokozódik, achlorhydriában a felszívódott mennyiség csökken. Hideg vagy melegártalom növeli a C-vitamin vizelettel történő kiválasztását. A hőhatás (pl. tápszerek sterilezése, főzés) az ételekben elbontja a C-vitamint.
Kórtan
A kötőszövetben, a csontokban és a dentinben a sejtközötti kötőanyag kialakulása kóros, ez a capillarisok – vérzésekkel járó – meggyengüléséhez, valamint a csontok és a hozzájuk kapcsolódó struktúrák hibás felépítéséhez vezet. A vérzéses területek avascularisan szervülnek, így a sebek rosszul gyógyulnak és könnyen megnyílnak. Az enchondralis csontosodás leáll, mert az osteoblastok nem képesek osteoidszövet kialakítására, s ez a csontok károsodásához vezet. A diaphysis és az epiphysis között fibrosus összeköttetés alakul ki, és a costochondralis junctio kiszélesedik. Az elmeszesedett porcdarabok befúródnak a fibrosus szövetbe. A fenti csontelváltozásokat kicsiny ecchymosisok a csontban vagy a csont mentén, továbbá szálirányú kis törések okozta, nagy subperiostealis vérzések komplikálják.
Panaszok és tünetek
Felnőttekben a scorbut egészen az étrend C-vitamin tartalmának 10 mg/nap alá csökkenését követő 3-6 hónapig tünetmentes marad. A nyilvánvaló scorbutos tüneteket fáradtság, gyengeség, ingerlékenység, fogyás, valamint bizonytalan myalgiák és arthralgiák előzik meg. Többszörös szálkaszerű bevérzések félholdat alkothatnak a körmök distalis végénél, ezek sokkal kiterjedtebbek, mint bacterialis endocarditisben. Az íny duzzadt, bíborvörös, szivacsszerű és mállékony; extrém hiányban igen érzékeny. Másodlagos fertőzések, gangraena, a fogak kihullása szintén előfordulhat. Ezek az elváltozások csak természetes fogak, illetve rejtett gyökerek körül észlelhetők. Régi hegek felszakadhatnak, az újabb sebek nehezen gyógyulnak és a test bármely részén spontán vérzések fordulhatnak elő, elsősorban az alsó végtag bőrén, perifollicularis petechiák és ecchymosisok formájában. (Idős korban, ilyen elváltozások nem feltétlenül scorbutos eredetűek.) Csontelváltozások, subperiostealis vérzésektől eltekintve, felnőttekben nem fordulnak elő.
A scorbut által okozott egyéb tünetek és panaszok a következők: bulbaris conjunctivalis vérzés, a canalis femoralis bevérzése miatt femoralis neuropathia, oliguria, az alsó végtag oedemája, károsodott vascularis reactivitas, és rheumatoid arthritisre (PCP) emlékeztető arthritis. A fogínyvérzés a scorbutnak nem a legjellegzetesebb tünete. A hyperkeratoticus szőrtüszők perifollicularis hyperaemiával vagy haemorrhagiával csaknem mindig kórjelzőek.
Laboratóriumi leletek és diagnózis
A plasma ascorbinsav-szint a 0,6-1,4 mg/dl (34-79 μmol/l) normál tartományról 0,2 mg/dl (<11 μmol/l) érték alá, néha nullára csökken. Centrifugált vérből nyert fehérvérsejt-vérlemezke réteg ascorbinsav szintjének alakulása jellemzőbb: a normálérték >16 µg/108 sejt (>91 nmol/108 sejt) értékről <2,0 µg/108 sejt (<11,4 nmol/108 sejt) szint alá csökken. Ha a C-vitamin raktárak kiürülnek, tesztdózis C-vitamin adása után csak kis mennyiség jelenik meg a vizeletben. Pozitív capillaris fragilitas vizsgálat csaknem állandó lelet, és az anaemia általános. A vérzési-, alvadási- és prothrombin idő normális.
Felnőttekben a scorbutot el kell különíteni arthritistől, haemorrhagiás betegségektől és gingivitistől. Az ízületi tüneteket az ízületi vagy az ízület környéki vérzések okozzák. Petechialis vérzések jelenléte és vérvizsgálat segíti a diagnózis felállítását.
Megelőzés és kezelés
60 mg/nap per os C-vitamin elegendő. A legtöbb táplálkozási szakember úgy véli, hogy óriási C-vitamin adagok (kb. 10 g/nap) nem csökkentik a megfázásos betegségek incidenciáját és súlyosságát (lásd Légúti vírusos fertőzések a 162. fejezetben), és nincsenek befolyással a malignus betegségek progressiójára, illetve az atherosclerosisra sem. Ezek a megadózisok a vizeletet savanyítják; osmoticus hatás révén hasmenést okozhatnak, oxalat tartalmú vesekövek kialakulására hajlamosítanak és vastúlterhelést okozhatnak.
Felnőttkori scorbutban per os 3×100 mg C-vitamint adnak 1-2 hétig, a tünetek eltűnéséig, ezt az ajánlott napi bevitel 1-2-szeresét biztosító tápláló étrend követi. Ezután a szokásos fenntartó adagot lehet adni. Scorbutban szenvedő betegekben az ascorbinsav terápiás adagjai néhány nap múlva helyreállítják a C-vitamin functióit. A tünetek és a panaszok általában 1-2 hét múlva eltűnnek. Nagy kiterjedésű subcutan vérzéssel járó chronicus gingivitis kezelése valamivel tovább tart.