BIOTINHIÁNY ÉS -DEPENDENTIA

A biotin coenzymként vesz részt a széndioxid szállításában, és ennél fogva a zsír- és szénhidrát-anyagcserében nélkülözhetetlen. A biotint specifikus enzim köti az apoenzymjéhez.
Hiány: A nyers tojásfehérje biotin-antagonista avidint tartalmaz. Hosszan tartó nyers tojásfehérje fogyasztás dermatitist, glossitist eredményezhet, amelyek gyorsan reagálnak napi 150-300 µg biotinra. Hiányállapot előfordulhat biotin pótlása nélküli tartós teljes parenteralis táplálás esetén is.
Dependentia: Gyermekekben multiplex biotin-függő carboxylasehiány esetén a physicalis és mentalis fejlődés visszamaradását, alopeciát, keratoconjunctivitist és a T-és B-sejtes immunitás hiányosságait írták le. A hiányállapot a holocarboxylase-synthetase (a biotint az anyagcseréhez szükséges négy carboxylaséhoz kapcsoló enzim) és a biotinidase (a catabolismus során a biotint ugyanezen enzimektől eltávolító enzim) mutatiójának következménye. Különböző organikus savak vizeletben történő kimutatása alátámasztja a diagnózist. Holocarboxylase-synthetase és biotinidase rendellenességekben szenvedő gyermekek nagy dózisú, naponta adott biotinra (5-20 mg) jól reagálnak.