A DUCTUS ARTERIOSUS NYITVAMARADÁSA – PDA

A pulmonalis arteria és az aorta közötti összeköttetés elzáródásának elmaradása.
Koraszülöttekben a ductus nyitvamaradása gyakori, a 28. gestatiós hét előtt születettek 80%-ára jellemző. A gestatiós kor növekedtével a nyitott ductus előfordulásának gyakorisága progressiven csökken. A terminusra születettek között a nyitott ductus előfordulási gyakorisága 2000 élveszületésből 1. ((Magyarországon 1996-ban a ductus arteriosus (botall) persistens bejelentett esetek száma 15 volt.))
Panaszok, tünetek és diagnózis
Koraszülöttekben a ductus arteriosus nyitvamaradása gyakran fokozza a pulmonalis véráramlást, s ezzel tovább rontja a tüdőben a gázcserét, különösen respiratoricus distress syndromában szenvedő csecsemőknél. Peckelő brachialis pulsus, hyperactiv praecordium, hangos pulmonalis záródási hang jellemzi. Jellegzetes a pulmonalis areában hallható zörej, mely lehet continua, systolés rövid diastolés komponenssel, vagy csak systolés. Néhány esetben nem hallható zörej, de más tünetek megvannak; a praematuritást figyelembevéve normális az EKG-felvételük (azaz bal kamrai dominancia van), de mutathatják BK volumenterhelés jeleit is. Mellkasröntgenen cardiomegalia látható, és ha a distress syndroma nem súlyos, a tüdők vérbősége figyelhető meg. Echocardiographiával gyakran az aortagyököt meghaladó bal pitvari átmérő mérhető. Színes Dopplerrel legtöbbször látszik a revers diastolés áramlás az a. pulmonalisban, vagy teljes hosszában láthatóvá válik a ductus.
Időre született újszülöttekben általában 6-8 hetes kor után lehet a bal parasternalis regio felső részén hallható continua zörej alapján felismerni. Peckelő pulsus, nagy pulsusamplitudo, EKG-n BK-i volumenterhelés. Mellkasfelvételen a bal pitvar, a BK és az ascendens aorta tágabb, és ha a ductalis flow szignifikáns, a tüdő hyperperfundált. Ki kell zárni a lehetőséget, hogy a nyitott ductus pulmonalis atresiát kompenzál, vagy a continua zörejt arteriovenosus fistula, pulmonalis ágstenosis, vagy aortico-pulmonalis fenestratio okozza. A femoralis pulsus tapintása, illetve vérnyomásmérések szükségesek "rejtett" coarctatio aortae kizárására
Kezelés
Ha a koraszülött respiratoricus statusát rontja a PDA, zárását meg kell kísérelni. Ez folyadékmegszorítást (90-100 ml/kg/die), diuretikum adását, jó oxygenisatio biztosítását, gyógyszer (indometacin) adását, vagy sebészi beavatkozást jelent. A 2-3 napig tartó mérsékelt folyadékmegszorítást a folyadékmennyiség fokozatos, folyamatos emelése kövesse. Ha nem áll fenn számottevő icterus (se-bi ind. >10 mg/dl [>170 μmol/l]), veseelégtelenség (creat. >1,4 mg/dl [>120 μmol/l], BUN >35 mg/dl [>12,5 mmol urea/l]), vagy thrombocytopenia (<100.000/Fl), rendszerint 1 vagy 2 dózis indometacin azonnali záródást okoz (0,2 mg/kg majd 12 óra múlva ismételhető). Kicsiny, nyitott ductus arteriosus spontán záródhat koraszülötteknél, esetleg csak a folyadékbevitel csökkentése is eredményes lehet, néhány esetben azonban nyitva marad és 1,5-2,5 éves korban műtéttel kell zárni.
Terminusra született gyermekek esetében akkor van szükség sebészi ligaturára, ha szívelégtelenség lép fel. Electiv műtétet lehet végezni 6 hónapos és 3 éves kor között az infectiós endocarditis megelőzésére.