Herpangina

Akut, Coxsackie-vírus által okozott hólyagos torokgyulladás, mely elsősorban kisdedeken észlelhető.
Betegség lefolyása:
A kórokozó a Coxsackie-vírus A (szerotípus:1,10,16,22), nem gyakori a Coxsackie-vírus B (szerotípus:1,5), illetve Echovírusok (szerotípus:3,6,9,16,17,25,30).  A betegség főleg óvodáskorban jelentkezik, hurutos tünetekkel jár, és magától gyógyul. Nyáron 3-10éves gyermekeket is érintheti, ritka serdülőkorban, fiatal felnőtteknél. Sporadikus megbetegedési elvétve lép fel.

Jellemző tünetei: hirtelen magas láz, fejfájás, étvágytalanság, torok-, nyak-, has- végtag (izom) fájdalom. A láz 38-40C között lehetséges, néha csak hőemelkedés jelentkezik, 2-4 nap alatt megszűnik, a fekély egy hétig észlelhető. Csecsemőkön hányás és görcsök előfordulhatnak. 2 napon belül ritkán a torokban, mandulákon, pofa nyálkahártyán, inkább lágyszájpadon, nyelven fájdalmas, apró enanthema, melyből pontszerű macula, 24 órán belül erythemás papula, aztán papulo-vesiculáris (hólyagos) kiütéssé alakul át, majd felületesen kifekélyesedik és kb. egy hét alatt spontán eltűnik. Az elváltozások ritkán egyediek, inkább kettő-hat látszik belőlük egyidőben. A betegek nem kívánnak semmit sem fogyasztani, mert kifejezett a nyelési fájdalom.

Fiatal csecsemőkön súlyos légzési distress szindromával, hepatitissel(májgyulladás) és myocarditissel (szívizomgyulladás) járhat, a kép szepszis képét kelti.

Differenciáldiagnosztikailag herpeses stomatitistől, visszatérő aphtától, más eredetű tonsillitistől, pharyngitistől kell elkülöníteni. Az aphtosus jellegű szájfertőzések nagyobb gyermekeken, felnőtteken is jelentkeznek. Coxsackie A fertőzéshez csatlakozhat Lymphonodularis pharyngitis. A bakteriális és vírális tonsillitisek,pharyngitisek kapcsán nincs hólyagos (vesicularis) -fekélyes jellegű elváltozás.

A Coxsackie vírusok által okozott elváltozások a száj hátsó részében, elsősorban a garatíveken mutatkoznak. A szövődmények ritkák, a terápiája tüneti.