Középfülgyulladás (otitis media)

A dobüreget normálisan levegő tölti ki, mely a fülkürtön keresztül a garattal közlekedik. A dobüregben találhatók a hallócsontocskák, a külső hallójárattól a dobhártya választja el. Amikor begyullad a középfül, akkor az egyébként kórokozómentes középfülben genny képződik. A genny feszíti a dobhártyát, mely fájdalommal jár, és rossz esetben akár ki is lyukadhat.
 
Kialakulás: A középfülgyulladás főleg az őszi és téli hónapokban jelentkezik. A betegséget általában felső-légúti hurutos tünetek (nátha), vagyis legtöbbször vírusfertőzés előzi meg. A középfülgyulladást vírusok és baktériumok egyaránt okozhatják.
 
Tünetek: a gyermek állapota napról-napra rosszabbodik, étvágytalan, nyűgös, bágyadt lesz, gyakran kapkod a füléhez. Gyakori a magas láz, hányinger, néha hányás is jelentkezik.
 
A diagnózis pontos megállapítása és a kezelés a gyermekorvos és a fül-orr-gégész szakorvos feladata. Minthogy az esetek többségében nem dönthető el, hogy melyik baktérium okozza a gennyes középfülgyulladást, a terápia a lehetséges kórokozók figyelembevételével választott antibiotikum. Ha a dobüreg feszülése nagyfokú és fennáll a spontán lukadás veszélye, célszerűbb sebészi eszközzel, érzéstelenítés mellett kilukasztani a dobhártyát (ezt hívja a köznyelv “felszúrásnak”. Ekkor minta is vehető tenyésztésre, mely a megfelelő antibiotikum-választást segítheti.)
 
A gyulladásnak sajnos szövődményei is lehetnek. A dobüregben a lezajlott középfülgyulladás után folyadék maradhat vissza, ami rossz fülkürtfunkció esetén nem tud kiürülni. Egyre jobban besűrűsödik, akadályozza a hallócsontocskák és a dobhártya mozgását. Így halláscsökkenés alakulhat ki – amennyiben a folyamat nem gyógyul, előfordul, hogy a halláscsökkenés maradandó lesz. A halláskárosodás később beszédzavart és velejáró beilleszkedési zavart is okozhat. Az esetek egy kis részében a folyamat ráterjedhet a fül mögötti légtartó csontüreg-rendszerre és csecsnyúlvány-gyulladás (mastoiditis) alakulhat ki, ami sebészi beavatkozást tehet szükségessé. Mivel anatómiailag közel van az agy, az egyik legsúlyosabb szövődmény, ha a gennyes folyamat az agyhártyára is ráterjed, és így gennyes agyhártyagyulladás alakul ki. Szomorú, de tény: az esetek egy részében a betegség ismétlődik.
 
A középfülgyulladásnak leginkább a korán közösségbe adott gyerekek vannak kitéve, ám ugyanilyen veszélyeztetettek a passzívan dohányzó babák, akiknek károsodik a légutak öntisztulását elősegítő rendszere; a nem anyatejes babák, vagy a szájpad-hasadékkal születettek.
 
Megelőzés: minél később megy közösségbe a gyermek, annál nagyobb az esélye, hogy elkerüli a fertőzés. A gyermekkel egy légtérben nem szabad dohányozni. A leggyakoribb kórokozók ellen már léteznek védőoltások, ilyen Pneumococcus elleni védőoltás is.