Háztartási vegyszerek

Tévék, rádiók, újságok sugallják, hogy takarításhoz mikor milyen vegyszert használjunk. A szerek tényleg jók, és ha csak arra használjuk, amire valók a baleset elkerülhető. De nem Magyarországon lennénk, ha…
…nem töltögetnénk át a vegyszereket más üvegekbe, palackokba. Jól lehet pl. háztartási sósavat tartani üdítős üvegben és a különbség is csak akkor derül ki, ha belekortyolunk.
…a munkahelyről nem vinnénk haza különböző vegyszereket a lakásba, melynek majd csak vesszük valami hasznát.
…nem az alsó polcon, nyitható szekrényajtó mögött rejtőznének a különböző PH-jú vegyszerek. Helytelen tárolás esetén persze előfordulhatnak balesetek, de a gyermek sajnos kíváncsi. Ha nem sulykoljuk a buksijukba, hogy a szájba csak az étel és a cumi való, akkor elég egy pillanat és megvan a baj.
 
Mit is csináljunk ilyenkor?
 
A legfontosabb dolog a pánik kerülése. Persze ezt könnyű mondani, és nagyon nehéz véghezvinni, de a pánik mindig rossz tanácsadó. Az üveget, palackot a gyermektől el kell venni, és nem szabad kidobni, hiszen az alapján azonosítható a lenyelt szer a kórházban. Bele kell nézni a gyermek szájába, kitörölni, ami kitörölhető. Hánytatni nem szabad, csak 1-2 deci vízzel meghígítani a lenyelt szert. Tejet ne adjunk, mert a kicsapódó tejfehérjék rátapadnak a gyomorfalra, mely így nehezen vizsgálható a gyomor tükrözése során. Hívjunk segítséget! Lehetőleg a mentőket. Marószer ivást követően semmilyen körülmények között ne maradjon otthon a sérült.
 
Persze a marószert nemcsak meginni lehet, hanem a bőrre is ráfröccsenhet. Ilyenkor sem szabad sokat várni, a ruházatot le kell venni, és gyorsan a zuhany alá kell állítani a sérültet. Bő vízzel le kell mosni tetőtől-talpig. Ne hagyjuk ki a hajat, és különös gondot fordítsunk a hajlatokra is.
 
Szembe fröccsent marószer esetén a szem kimosását nem lehet elég korán kezdeni, és elég sokáig végezni. Figyeljünk oda arra is, hogy nemcsak folyadék kerülhet a szembe, hanem akár oltott mész granulátumok is, melyek a kötőhártya áthajlási redőkben megbújva gonosz károsodásokat okozhatnak. Ilyenkor szemészeti vizsgálat szükséges, mivel a szaruhártya sérülések a látás elvesztéséhez vezethetnek.
 
Növényvédőszerek a lakásban
 
Jó tudni, hogy milyen vegyszereket fogadunk be a lakásba, és hogyan kell azokat használni, melyek a biztonsági óvintézkedések, amelyeket be kell tartani. Persze elsődleges, hogy vegyszereket csak a gyermekek elől elzárva, a saját palackjában, dobozában lehet tartani.
 
A növényi tápok nem veszélyesek. Ezek, mint a nevükben is benne van, elősegítik az adott növények növekedését, szépülését, de az emberben ilyen hatásokkal nem bírnak. Ha mi, vagy a gyermek véletlenül beleiszik a növényi tápoldatba, nem történik nagy baj. Kis hasmenéssel megússza az egészet, de az esetből le kell vonni a tanulságot.
 
Vannak persze sokkal veszélyesebb szerek. A rágcsálók irtására használnak olyan véralvadás gátló anyagokat, melyeket régebben csábító kék vagy lila kristályok formájában szórtak szét, de ma inkább a búzaszemhez hasonló álcába helyezik ezeket a szereket, melyek látszólag ártalmatlanok, de a belsejük olyan anyagot tartalmaz, amely súlyos vérzési és véralvadási zavarokat okozhat. Ilyenkor a szervezet gondosan felépített véralvadási folyamatai komoly zavart szenvednek, spontán vérzések indulnak meg, mely súlyos vérvesztéshez, akár halálhoz is vezethetnek. Persze az a dózis, ami veszélyes egy patkányra (10-20 dkg), még nem veszélyes egy gyermekre, de azért nem árt óvatosnak lenni!
 
Főként vidéken, ahol a ház körül állatok is vannak, gyakran tartanak olyan atkátlanító lemosó anyagot, permetszert (szerves foszforsav-észterek!!), amely mind szerkezetében, mind hatásában igen hasonlít az idegmérgekre, melyeket a kémiai hadviselésben használnak. Persze itt igen híg oldattal kell lemosni a kutyát, birkát, hogy az atkák elpusztuljanak. Ezt a folyamatot csak védőruhában szabad tenni, és utána gondosan, bő, folyóvízben le kell mosakodni. Nem telik el úgy év, hogy ne történjen gyermekkorban mérgezés ilyen szerekkel.
 
Mit tegyünk, ha mégis megtörtént a baj?
Ne essünk pánikba!!! Olvassuk el a szer tájékoztatóját. Milyen tüneteket okoz, van e ellenszere, mennyire mérgező? Semmi esetre se dobjuk ki! Ha kórházi felvételre, vagy orvosi vizsgálatra kerül sor, vigyük magunkkal a mérgezést okozó anyagot.
 
Biztos, hogy lenyelte, vagy csak játszott vele? Gyakran nem egyértelmű a válasz. Nézzünk bele a gyermek szájába, szagoljunk bele, mert ezek a szerek jellegzetesen büdösek, permetszer szagúak. Töröljük ki a gyermek száját, itassunk vele 2-3 deci vizet. Szénsavas üdítőt, tejet ne adjunk a gyermeknek. Mindenképpen hívjunk segítséget. A segítség lehet a mentő, az ügyelet, a gyermekorvos. Feltételezett mérgezés esetén is kórházi megfigyelés (szükség esetén gyomormosás, infúzió, ellenszer adása) szükséges. Jobb úgy hazamenni 1 nap után, hogy nem volt baj, mint éjszaka rohamkocsit hívni, mert komoly probléma van.