Fogápolás, a fogak fejlődése

Kisgyermekük fogai eredendően egészségesek. Hogy a későbbiekben mi lesz a sorsa ezeknek az ép fogacskáknak, az elsősorban önöktől függ. Önöknek kell azokat egészségesen megőrizni. Ennek érdekében fogadják meg az alábbi tanácsokat:
A 2. és 3. életév között a tejfogazat teljessé válik. A fogakat minden étkezés után kívánatos lenne megtisztítani. Édességfogyasztás után soha nem maradhat el a fogmosás. Nagyon káros, ha a gyermek egész nap édes itókát iszogat. A cukros oldattal gyakran érintkező fogak könnyen elromolnak, letöredeznek.
 
Fluorid tartalmú tabletták, fogkrémek
 
Tudományosan igazolt tény, hogy a fluoridok fogvédő hatásúak. A védő hatás érvényesül a foggal történő közvetlen érintkezés útján (fluorid tartalmú fogkrémek), és belsőleg egyaránt. Sajnos hazánkban a legtöbb helyen az ivóvíz nem tartalmazza a szükséges mennyiségű fluoridot (Cegléden is alacsony ez az érték), ezért azt kezdetben, 6 hónapos kortól szájon keresztül adva célszerű pótolni (1/4 Zymafluor tabletta, naponta 1x kevés vízben, teában oldva. TEJ-ben nem szabad oldani!). Később, 1,5 éves kortól áttérhetünk fluorid tartalmú gyermek fogkrémek használatára. Az optimálisnál nagyobb mennyiségű tartós fluorid bevitel foltos zománc kialakulásához vezethet, ezért a Fluorid tartalmú fogkrémek használata esetén a szájon keresztüli fluorid pótlást elhagyjuk. A fluorid azonban nem csodaszer. Csak alapos fogápolással és egészséges táplálkozással együttesen hatásos a fogbetegségek ellen.
 
 
Fogápolás
 
A fogak megjelenésekor azok tisztítását is meg kell kezdeni. Kezdetben csak letöröljük a lepedéket a fogacskákról, később ujjrahúzható fogkefét használhatunk. Amikor gyermekünk már meg tud ülni, adhatunk kezébe „fogkefét”. Bevásárló központban, gyógyszertárban lehet kapni a fogápoláshoz szoktató „fogkefe készletet”, melyben a „kezdőknek” inkább nagyobb gumiszerű képletekkel borított fogkefe van, a másfél éves „haladóknak” már a hagyományos puha serték vannak. Fluoridot tartalmazó gyermekfogkrémet másfél éves kortól használhatunk, minimális mennyiséget használjunk csak. A gyermek még nem tudja kiköpni azt, valószínűleg le fogja nyelni. Ezért, ha kis mennyiséget használunk, nem okozhat problémát.
 
A fogazat fejlődéséről
A tejfogak fejlődése, mineralizációja már magzati korban megkezdődik. Sérült felszínű, zománchiányos fogak esetén ezért érdeklődik a fogorvos, hogy terhesség alatt szedett-e valamilyen gyógyszert a kismama, vagy volt-e valamilyen rendkívüli esemény ebben az időszakban. Fontos tudni ezeket a vélhetően nem fontos információkat. Még ha lehetetlen is csodát tenni, mert a tejfogak helyére új fogakat varázsolni nem tudunk, de az okok ismeretében jobban segíthetünk.
Nyilvánvalóan más az, amikor a helytelen táplálkozási "kényeztetető szokások" miatt szenved a gyermek, mert elromlottak a fogai. Ilyen a cukros cumi, a cukros tea; a cukros tejen, kakaón elalvó gyermek. Ez mind egész éjjel táplálja a kicsi szájában a fogszuvasodást okozó baktériumokat, és akkor rohanunk fogorvoshoz, amikor már megjelennek a barna szuvasodott foltok, elkezdenek töredezni a fogacskák, netán begyulladnak, és lázas lesz a gyerek az egyik gyulladt tejfogtól.
A tejfogak fejlődése
A 17. magzati héten kezdenek a tej frontfogak csírái [I., II., III. fogacskák] fejlődni, mineralizálódni. A 20. héten már fejlődnek a tejőrlők, a IV., V. fogak. [A régebbi jelölést követve számozzuk a tejfogakat római számokkal, és tesszük hozzá a kvadráns nevét: jobb felső vagy alsó, bal felső vagy alsó].
A tejfogak áttörése a következő sorrendben várhatóak:
1-esek: 6-10 hónapos korban
2-esek: 10-14 hónapos korban
4-esek: 14-18 hónapos korban
3-asok: 18-24 hónapos korban
5-ösök: 24-30 hónapos korban
Az alsó fogacskák valamivel előbb jelennek meg a felsőknél.
Azt mondhatjuk, hogy a tejfogak előtörése általában 2 és fél éves korra befejeződik, a gyökerek kialakulása 1,5 évvel később záródik. A korai, normál, vagy késői fogzásról fontos tájékoztatni majd a fogszabályozó orvost, mivel a tejfogak és a maradó fogak előtörése között összefüggés van. A rossz tejfogazat után lehet ép maradó fogazat: természetesen megfelelő odafigyeléssel, fogápolással. A normál tejfogak félkör alakban helyezkednek el. 5 éves kor táján rések alakulnak ki, ami jó, hiszen a maradó fogak szélesebbek a tejfogaknál
Maradandó fogak fejlődése
A maradó fogak előtörésének időpontja a gyerekeknél még nagyobb eltérést mutat, mint a tejfogaké. Ez az eltérés 3 éven belül nem kóros, ijedtségre semmi ok, ha a gyermek valakihez képest előbb vagy később váltja a fogait. Általában a kis elsősök vigyorognak édes fogatlanul. A kislányok általában 3-6 hónappal előbb kezdik a fogváltást, mint a fiúk. Ez a fejlődési folyamat a 6-osok áttörésével kezdődik [német szaknyelv találóan 6 éves őrlőnek nevezi az első őrlőket].
Általában a fogváltás első fázisában, 6-8 éves kor között az alsó középső metszők [31,41 fogak] váltódnak, ezt követik a felsők (11,21), az oldalsó metszők rövid időn belül váltódnak, itt is az alsók, majd a felsők. Aztán várhatunk majdnem 1,5-2 évet a második fázisra: ez 9-12 éves kor között zajlik a következőképpen:
alul: elsőként a szemfog [3-as], majd az első kisőrlők [4-es], és a második kisőrlők [5-ös], vagy a második nagyőrlők (7-es).
felül: 4-es, majd a 3-as, vagy az 5-ös, utoljára a 7-es [német elnevezés szerint 12 éves nagyőrlők).
Eltérések a fenti időpontoktól lehetségesek, ezek a normál fogzású gyerekekre vonatkoznak. Bármilyen fejlődési rendellenesség, genetikai ártalom ezt befolyásolhatja, akár 4-5 éves különbséggel.
Ha semmi nem áll a bölcsességfogak útjába, akkor 17-22 éves korban várhatók. Gyakori, hogy fekvő helyzetben "találjuk" őket, vagy helyük sincs előtörni, vagy az alsó állcsont felhágó részében annyira hátul van, hogy esélye sincs előbújni.