Babahaj és koszmó

Dús lobonc vagy pár szál pihe?
Hogy mekkora hajkoronával születik a baba, általában örökletes tényezők határozzák meg. Sokuknak csak néhány világos pihe növekszik a fején, alig láthatóan. Ezek a pihék aztán folyamatosan cserélődnek. A szőke vagy világos szín sokszor 1-2 éves korra "besötétedik", a barna, fekete ritkán változik.
A legtöbb baba már az első hetekben elveszti születéskori hajfürtjeit. Ilyenkor még nem működnek szabályosan a hajhagymák, ezért néhányuknál akár hónapokba is telhet, amíg újra "szép frizurát" növesztenek. Persze vannak szerencsések is, akik születéskori dús, hosszú hajukat megőrzik, folyamatosan növesztve tovább az első évek alatt.
Az első években nem érdemes sűrűn borotválni a kicsi fejét, csak hogy "megerősítsük" a hajat; szakemberek szerint tévhit, hogy ha kopaszra borotváljuk a kicsi fejét, elősegíthetjük a dús, erős haj kialakulását. Egyszerűen ki kell várni, amíg a hajhagymák megfelelő működése kialakul, és minden hajhagymából kinő a hajszál. Ápolása: heti egy alkalommal samponos hajmosás javasolt, naponta a fürdővízzel öblítsük le.
Koszmó (Seborrhoea)
Ártalmatlan, a túlzott, zsíros korpásodáshoz hasonló jelenség, amely leginkább a kutacs tájékán, fejtetőn jelentkezik. Jellemzően az első hónap vége felé szokott megjelenni a hajas fejbőrön – sokszor az arcon megjelenő tejkiütésekkel egy időben – ez a sárgásbarna színű, vastag, pikkelyszerű felrakódás, amely a rossz vérkeringés miatt alakul ki elhalt hámsejtekből és a bőrmirigyek faggyújából. Általában féléves korra szelídül, de akár egyéves korig is tarthat, amíg végleg eltűnik.
Az elhalt hámsejteket próbáljuk meg kíméletes dörzsöléssel eltávolítani. Fürdetés előtt néhány órával minden nap kenjük be olajos (babaolaj is megfelelő lehet) vattával és hagyjuk rajta fürdetésig. Fürdéskor meleg vízzel, puha kefével, fürdőszivaccsal vagy frottírtörölközővel dörzsöljük át, fokozatosan és finoman eltávolítva az elhalt hámsejteket, majd sűrű fogú fésűvel fésüljük ki. Ne akarjunk elsőre megszabadulni az összes "feleslegtől"; több alkalomra van szükség, mire az egész fejet meg tudjuk tisztítani. Amennyiben az olajos dörzsölés nem volna elegendő, a Babe koszmó elleni hajsamponját használjuk.