Savós középfülhurut (Serosus otitis media – SOM)

A savós középfülhurut (nem azonos a középfül gyulladással) a nátha szövődményeként, bakteriális felülfertőződés hatására alakul ki. A hosszan elhúzódó orrfolyás általában az orrmelléküregek gyulladásához vezet. Az orrban pangó váladék és a duzzadt nyálkahártya, orrmandula az orr és a fülkürtszellőzés megszűnését idézi elő, fülkürthurutot okoz. Ha a náthás állapotot nem szüntetjük meg középfülhurut alakul ki. Különösen kisgyermekeknél nehéz idejében felfedezni, mert ez a betegség nem jár lázzal, nem jár fülfájással, egyedüli tünete a meggyengült hallás.
Ha sikerül idejében felfedeznünk gyermekünk gyengülő hallását, a középfülhurut rövid idő alatt gyógyítható. A bekövetkezett halláscsökkenés javulása sajnos megjósolhatatlan.
A középfület a dobhártya és a mögötte lévő borsónyi kis üreg alkotja. Ebben a kis üregben találhatók a hallócsontok. Egy kis csatorna köti össze a középfület az orrgarat hátsó részével, ez a fülkürt. A nyelő- és rágómozgások révén a fülkürtön át levegő jut a középfülbe és kitölti annak üregrendszerét. A levegővel telt egészséges dobüreg jól vezeti a hangokat és védi a belső fület a hirtelen, erős zaj okozta károsodásoktól. Gyermekkorban az orrüreget a középfüllel összekötő fülkürt rövidebb és egyenesebb, mint felnőttkorban, ezért az orr felől, a tágabb fülkürtön át, a baktériumok könnyebben bejuthatnak a fülkürtbe.
A savós fülkürthurut fájdalommentes, ezért nagyon sokszor teljesen észrevétlenül alakul ki. Csak a fokozódó halláscsökkenés figyelmeztet legtöbbször a szövődmény fellépésére. Előfordulása óvodáskorban a leggyakoribb.
Tympanometriai vizsgálat szolgál annak megállapítására, hogy van-e folyadék a középfülben, van-e elegendő levegő a dobüregben.
Ha az orr bedugul, akkor eldugul a fülkürt is. Ennek következménye az, hogy a nyelőmozgások révén nem jut levegő a középfül üregébe, így az ott lévő levegő elhasználódik és a középfülben légüres tér (vákuum) alakul ki. A dobhártya emiatt behúzódik, elveszíti fényét és a mögötte kialakult vákuumos szívóhatás következtében testnedvek áramolnak a dobüregbe, kitöltve azt. A dobüregbe beáramlott folyadék kezdetben vízszerű, áttetsző rózsaszínű. Később ez besűrűsödik, tapadós lesz. Nem okoz fájdalmat mindaddig, amíg a fülkürtön át kórokozó nem jut a középfülbe. Ha ez megtörténik, nagyon gyorsan kialakul a magas lázzal és heves fülfájással járó középfülgyulladás. Ekkor már a fülfelszúrás nem kerülhető el, ugyanis a fájdalom és a láz csak akkor múlik el, ha a gyulladásos folyadék kiürül a dobhártya mögül.
Az idejében észlelt savós középfülhurut kezelése egyszerűbb, gyorsabb. Nem elegendő magát a szövődményt kezelni, nagyon fontos a szövődményt kiváltó és fenntartó hurutos állapot kezelése is. A nátha és a hozzá kapcsolódó orrmelléküreg gyulladás gyógyítása alapvető fontosságú.
Orrszívóval történő váladékleszívás előtt és után váladékoldó és érösszehúzó orrsprayt kell használni akár 4 héten át. Fontos a fülmelegítés is. Ezt mindig mindkét oldalon kell alkalmazni. Ajánlott a gyógysapka használata, egy-egy alkalommal kb. 20 percig.
Tünetei:a fokozatosan gyengülő hallás. Figyeljük gyermekünket! Ha azt vesszük észre, hogy a gyermek közelebb ül a TV-hez, figyelmetlen, nem hallja, ha szólunk neki, gondoljunk arra, hogy esetleg nem jól hall. Ilyenkor vigyük el gyermekorvoshoz, Fül-orr-gégészhez!