Hasfájós babák

Hasfájás?
Bizony sok kisbaba szenved a felfújódás, hasgörcs, csikarás okozta fájdalmaktól. A hasfájós babák sírása vigasztalhatatlan, sokszor órákon keresztül is tart. A kicsi teste sokszor megfeszül, lábait felhúzza, tekereg, "görcsöl". Sokaknál csak az esti órákban jelentkezik – általában 15-30 perccel szoptatás után -, másoknál szinte minden etetés után, akár közben is. Ritkán pár napos, jellemzően két-háromhetes kortól alakul ki, és általában három-hathónapos kor körül szűnik meg.
Okát nem tudjuk egyértelműen megállapítani: a belek fájdalmas összehúzódásának az emésztőrendszer fejletlensége, a nem megfelelő táplálás, az anya által fogyasztott ételek, érzékenység vagy a szülőkből áradó frusztráció, szorongás egyaránt állhatnak a hátterében.
Ezért is fontos, hogy az első dolgunk (gondolatban) a magunk megnyugtatása legyen. Nem tudjuk sikeresen nyugtatni a kicsit, ha magunk is borzasztó feszültek vagyunk a sírásától. A hasfájós babát szinte lehetetlen megnyugtatni. Semmiképpen ne saját kudarcunknak fogjuk fel, ha az első öt percben nem érjük el a célunkat.
Kezelésként próbálkozhatunk gyógyszertárban kapható hasfájás elleni készítményekkel (Espumisan cseppek, Infacol), illetve enyhíthetünk a fájdalmán masszírozással, mozgatással, alkarra fektetéssel, esetleg "gyógyteákkal" is. 3-4 napi sikertelen próbálkozás után, Papaverines görcsoldó kanalast használhatunk, 1 hónapos kor felett pedig Gripe Water-t.
Tippek
Az édesköményből vagy ánizsből készített gyenge tea segíthet elmulasztani a hasfájást.
Néhány perc mellre tétel esetleg nyugtatólag hathat a picire. Ugyanilyen hatása lehet a ringatásnak, járkálásnak, éneklésnek, miközben végig finoman (körkörösen) simogatjuk, masszírozzuk a hátát. Fektessük a karunkra hassal lefele, közben nagyon finoman nyomkodjuk a hasát, ez is segíthet enyhíteni a fájdalmakat.
Fektessük őt hasával a térdünkre, és simogassuk, masszírozzuk a hátát.
Fektessük a hátára, fogjuk meg a két combját, és finoman feltolva őket írjunk velük köröket a levegőbe. (Tornáztassuk a lábait a hasára finoman feltolva őket pelenkázás közben is.)