A kisbaba vasszükséglete

A kisbaba természetes vaskészlete 4-6 hónapos korig elegendő. Ezután az anyatejes táplálás önmagában már nem elég ahhoz, hogy fedezze a baba összes tápanyagszükségletét. Gondoskodnunk kell arról, hogy elegendő vasat és tápanyagokat kapjon más ételekből, az elválasztási időszakban. A vas nélkülözhetetlen a babák számára a hemoglobin termeléséhez (vörösvértestek alkotórésze, amely az oxigént szállítja).
 
A túl alacsony vasszint vérszegénységet idézhet elő, ami fáradtságot, energiahiányt okozhat. Ezért fontos a hozzátáplálás megkezdése az anyatejjel táplált csecsemő esetén (fehér húsok). Ha nincs elegendő anyatej, a követő tápszerek is kitűnő vasforrást jelentenek, hozzájárulnak e fontos ásványi anyag napi szükségletének biztosításához. A tápszerek mellett a tejpépek is kitűnő vasforrások.
 

A többszörösen telítetlen zsírsavak (LCP-k) speciális zsírsavak, az anyatej természetes összetevői, szintén létfontosságúak a kisbaba agyának, látásának, idegrendszerének fejlődéséhez. A kutatások azt mutatják, hogy az agy folyamatos éréséhez legalább 2 éves korig szükség van e zsírsavakra. 6 hónapos korban a kisbaba szervezete elég LCP-t termel, valamint hozzájut ehhez az elválasztási ételekből ill. az anyatejből.