A természet tökéletesen megalkotta

Az anyatej a természet egyik legcsodálatosabb alkotása. Tartalmazza mindazt, amire a kisbabának szüksége van az egészséges növekedéshez, fejlődéshez, és akkor, amikor igényli. Amellett, hogy kifogástalan tápanyagforrás, a szoptatással kialakuló bensőséges kapcsolat a biztonság és szeretet érzését adja a babának, és értékes alapot teremt a lelki kötelék kialakulásához. Csodálatosan jó hatással van a kismamára is. 
 

Teljes értékű és természetes adomány az első naptól

Jól ismert, hogy az anyatej fontos szerepet játszik a kisbaba immunrendszerének erősítésében. Különböző védőanyagokat tartalmaz, köztük ellenanyagokat és prebiotikumokat, amelyek a betegségek elleni védelmet szolgálják. Az anyatej védelmet nyújthat a gyermekkori asztma kialakulása ellen is.

Az anyatejben természetes módon jelenlévő prebiotikumok speciális tápanyagok, amelyek elősegítik az egészséges baktériumok szaporodását az emésztőrendszerben. Amennyiben ezek a hasznos baktériumok megfelelő mennyiségben vannak jelen, segítik a káros baktériumok elleni küzdelmet, ezáltal támogatják a kisbaba természetes védekezését. Hozzájárulnak az egészséges emésztéshez, lazítják a kisbaba székletét, amely így könnyebben távozik.

Az anyatej gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban is. Ezek az úgynevezett omega zsírok bizonyítottan elősegítik az agy, a látás és az idegrendszer fejlődését.

Szoptatáskor szervezetünk tökéletes összhangban van a kisbaba igényeivel. Az anyatej termelődése igazodik a baba étvágyához, miközben komplex összetétele is állandóan változik az idők során a kisbaba tápanyag igényeinek megfelelően. Ez az alkalmazkodás nemcsak egyik hónapról a másikra történik, hanem olyannyira kifinomult, hogy követi az egy napon belül, vagy akár egy szoptatás elejétől a befejezéséig bekövetkező apró változásokat is.


A lelki kötődés

A szoptatásnak nagy jelentősége van az anya-gyermek kapcsolat kialakulásának folyamatában. Azzal, hogy az édesanya a karjában tartja, öleli a kisbabát, miközben szoptatja, a természet e fizikai cselekedettel inspirálja az intim bőrkontaktust, az interaktív kapcsolatot, mint a beszélgetés, szemkontaktus, ringatás. A közelség biztonságot, szeretetet nyújt, és stimulálja a kisbaba érzékeit, az érintés, látás, szaglás, hallás, ízlelés képességét.

Amikor megszületik, a kisbaba szeme először csak a 20-37 cm-re lévő tárgyakra tud fókuszálni. A szoptatás közel hoz egymáshoz Minket és a kisbabát, így a kicsi meg tudja figyelni az arcvonásainkat, kifejezéseinket, megtanul felismerni Minket, valamint kifejlődnek alapvető készségei, amelyek fokozatosan javítják látását, figyelmét, koncentrációját.

 

A mi egészségónket is szolgálja

A szoptatás stimulálja az oxytocin hormon termelődését. Amikor a kisbaba első szoptatáskor elkezdi a szopást, ez nemcsak a tej megindulását, hanem a méh összehúzódását is kiváltja. Az összehúzódások meggátolják a szülés után vérzést és elősegítik a méh eredeti méretének visszaállását. Az oxytocin jó hatással van az érzelmi állapotunkra is. Szerelem hormonnak is nevezik, ellazulást, boldogság érzetet vált ki szoptatás közben, jóleső érzést eredményezve.

A szoptatás másik előnye, hogy természetes és egészséges módon használja fel a terhesség alatt felhalmozódott zsírraktárak egy részét. A fokozatos fogyás mindig biztonságosabb, és a kutatások azt mutatják, hogy a szoptató édesanyák előbb visszanyerik terhesség előtti súlyukat és sikeresebbek annak megtartásában.

A legújabb tanulmányok feltárták, hogy a szoptatás számos hosszú távú előnnyel is jár az édesanyára nézve. Ezek közé tartozik a jobb anyagcsere, az osteoporosis (csontrendszer betegsége) és különböző rákbetegségek kockázatának csökkenése, fiziológiai előnyök, pl., a stressz szint csökkenése a szervezetben.