A kezdetek

A baba táplálására már a terhesség alatt felkészül a szervezet. A magzatvíznek van egy sajátos íze az általad elfogyasztott ételek nyomán, így a kisbaba kap egy kis előzetest az ízekből a későbbiekre.

Amikor megszületik a kicsi, a mellek felkészülnek a tej termelésére. A legjobb mellre tenni a kisbabát, egyből a szülőágyon, de legkésőbb a szülést követő egy órán belül. Az újszülött kisbaba keresi a mellbimbót és készen áll az első szopásra. Az első három napban a kisbaba kolosztrumot kap, amely fehérjében, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag, alacsony zsír-és tejcukor tartalmú, könnyen emészthető előtej. A kolosztrumban az immunológiailag aktív anyagok (pl. baktériumokkal szembeni védekezésben résztvevő anyagok), magasabb mennyiségben vannak jelen, mint az érett női anyatejben.)

Sok kellemetlenséget elkerülhetünk, ha nem várjuk meg szülés után, hogy feszítsen a mellünk, hanem gyakran mellre tesszük a babát.

Szinte úgy érezzük, hogy nincs benne semmi, de ez nem igaz. Ha a kolosztrumot a mellből gyakran kiüríti a baba, akkor elkerülhetjük a 3-4. napon bekövetkező tejbelövellés kellemetlen állapotát.
Azt, amikor beindul a tejtermelődés és feszít, kemény a mellünk és nagyon nehéz rátenni, és szoptatni, mert gyakran igen érzékeny és fájdalmas, amikor bekapja mellbimbónkat a baba.

Az előtejet felváltja az átmeneti tej, kb. a harmadik naptól. Ennek összetétele fokozatosan változik kb. a tizedik napig, amikor érett anyatejjé válik. A színe is átalakulhat, ahogy ezt megfigyelhetjük, az erősebb, sárgásabb árnyalatból világosabb, fehérebb lesz.

A tej termelése a kereslet-kínálat alapján működik. Minél többet szopik a baba, annál több tejet termel a mell. Ilyen egyszerű és eredményes! A kicsi gyakran kér majd enni, minden 2.-4. órában. Ebben az időszakban a babák nem tesznek különbséget nappal és éjszaka között, ez azt jelenti, hogy akkor és ott kell aludnod, amikor és ahol tudsz.

Kezdetben nem lesz kialakult rendszere a szoptatásnak, igény szerint fog történni. Hamarosan tapasztaljuk, hogy amikor éhes a kicsi, te vagy az első, aki tudni fogod. Mindaz, amire egyelőre szüksége van, az az anyatej, és mivel a gyomra pici, csak kis mennyiséget tud egyszerre elfogyasztani.

Még egy dolog, ami különös, de igaz: a baba sírása elindíthatja az anyatej szivárgását. Nem kell megrémülni, csak vásárolni kell néhány melltartó betétet, amely megkímél minket a kellemetlen pillanatoktól.