Mire van szüksége kisgyermeknek?

A kisgyermekek tápanyagigénye hasonló a felnőttekéhez. Ugyanakkor kis gyomruk van, ami nem teszi lehetővé, hogy nagy mennyiséget fogyasszanak egyszerre. Törekedjünk többszöri, kis mennyiségű étkezésekre, számára megfelelő falatokkal, mint pl. ízletes szendvicsek, gyümölcsös péksütemény, gyümölcsök, zöldségek, vagy étkezések között nem édesített müzli, hogy kielégítsük a gyermekünk tápanyagszükségletét.

Gyermekünknek magas vastartalmú ételekre lesz szüksége, a kiegyensúlyozott növekedéshez, fejlődéshez (pl. sovány hús, olajos hal, vitaminokkal dúsított müzli). A kutatások azt állapították meg, hogy a vashiányos vérszegénységség (amely összefüggésben áll olyan tünetekkel, mint a gyakori fertőzés, fejlődésben való lemaradás) előfordulása olyan gyakori, hogy a két éves gyermekek közül minden negyediket érint. A magas vastartalmú ételekkel egyidejűleg ajánlott a magas C-vitamin tartalmú ételek és italok fogyasztása, mint pl. gyümölcsök és zöldségek, mert ezek segítik a vas felszívódását.

A kalciumban gazdag ételek, mint pl. teljes zsírtartalmú joghurt, sajt, barna kenyér, fontosak az egészséges csontok és fogak számára. Vigyük játszani a gyermeket a friss levegőre, a természetes napfény serkenti a D vitamin képződését, amely úgyszintén megtalálható a tejtermékekben valamint tápszerekben, és fontosak az egészséges csontozat szempontjából.

A gyermek növekedési üteme, a fizikai tevékenység mértéke változó étvágyat fog eredményezni. Az étel mennyisége igazodjon a gyermek étvágyához, sose erőltessük, hogy többet egyen. Mindaddig, amíg megfelelően gyarapszik a súlya, eleget eszik. Ha nyugtalankodunk a gyermek étvágya miatt, beszélj erről a védőnővel vagy az orvossal.