Tudta-e Ön, hogy

  • …az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a fizikai aktivitás hiánya évente 2 millió halálesethez vezet?
  • …rendszeres testmozgással és egészséges táplálkozással a 2-es típusú cukorbetegség csaknem 60 %-a megelőzhető?
  • …már heti 3*20 percnyi testmozgással is megalapozhatja jó kondícióját?
  • …a rendszeres testmozgás sokat segít abban, hogy jobban aludjon, frissebben ébredjen, és javítja a koncentrációs képességet is?
  • …rendszeres testmozgással és egészséges táplálkozással a daganatos betegségek egyharmada megelőzhető, és kisebb az esélye a depresszió kialakulásának is?
  • …a finomlisztből előállított készítményekben 10-50%-kal kevesebb vitamin van, mint a korpát is tartalmazókban?
  • …a zöldségek túlfőzésénél vagy túlsütésénél az egyes vitaminok mennyisége 10-50%-kal is csökkenhet.
  • …a normális csonttömeg az első harminc évben alakul ki, ezért különösen fontos, hogy a gyermekek, serdülők naponta fogyasszanak tejet és tejterméket?
  • …fél liter tej fedezi a napi kalciumszükségletünk 60-70 százalékát, 5 dkg sajt pedig egyötödét?
  • …a húsokból és húskészítményekből a vas igen jó arányban szívódik del?
  • …a napi B12-vitaminszükséglet mintegy 70%-a húsokkal és húskészítményekkel kerül a szervezetbe?
  • …a belsőségek közül kiemelkedően értékes táplálék a máj, hiszen vitaminokban, ásványi anyagokban nagyon gazdag, de fogyasztása csak 10-14 naponként ajánlott.
  • …a halak fehérjetartalma megegyezik a húsokéval, így az egészséges táplálkozásban kiemelkedően fontos szerepük van.
  • …a hidegtengeri halak húsában levő zsírsavak segítenek a vérrögképződés és a rendetlen szívműködés kialakulásának meggátlásában, és erősítik a szervezetet védő immunrendszer működését.
  • …a zsiradékokból kapja a szervezet a nélkülözhetetlen zsírsavakat, emellett egyes vitaminok felszívódásához is szükség van rájuk, de Magyarországon a férfiak mintegy kétszer, a nők másfélszer annyi zsiradékot fogyasztanak naponta, mint amennyi szükséges lenne, ami igen nagy veszélyt jelent az érelmeszesedés kialakulásában.
  • …az átlagos koleszterinszint 10 százalékos növekedése egy lakosságcsoportban a szívinfarktusok számának 20-25 százalékos növekedését eredményezhetik.
  • …a túlzott konyhasóbevitellel jelentősen fokozódik a magas vérnyomás, valamint a csontritkulás kialakulásának veszélye?
  • …Magyarországon a férfiak átlagosan négyszer, a nők háromszor annyi sót fogyasztanak, mint a mennyi elegendő lenne a szervezet számára?
  • …a természetes forrásokból (tej, gyümölcsök, egyes zöldség- és főzelékfélék) származó cukor mennyisége elegendő az ember számára, így közvetlen cukortartalmú édességek és italok nem segítik a szervezet tápellátást.