Az egészséges táplálkozás azt jelenti, hogy le kell mondanunk kedvenc, megszokott ételeinkről?

Nem, nem kell lemondani egyetlen ételről sem, de oda kell figyelni a mennyiségre: vannak élelmiszerek, amelyek segítik a szervezet tápellátását, ezekből érdemes többet fogyasztani: de vannak olyan ételek illetve ételösszetevők is, amelyek kifejezetten károsak a szervezet egészséges, egyensúlyának fenntartására. Ezekből az ételekből is fogyaszthatunk, csak ritkábban, mértékkel, keveset.

 

Az egészséges táplálkozás legtöbbször a sok zöldséget, gyümölcsöt részesíti előnyben a zsíros, húsos, megszokott magyaros ételekkel szemben. Mit tegyünk, ha mi egyszerűen nem szeretjük a zöldségételeket?

Az egészséges táplálkozás lényege éppen az, hogy nem kell lemondanunk semmiről sem: ehetünk húst, ehetjük a megszokott ételeinket, csak mértékkel. Próbáljuk meg változatosabban, többféle élelmiszerből összeállítani étrendünket, kóstoljunk meg más ételeket is az eddig megszokottak mellett. Az ízlés megszokás dolga: lehet, hogy olyan új ételekre találunk kísérletezéseink során, amelyek éppolyan finomak, mint amit eddig ettünk, csak egészségesek is.

 

A napi rohanás mellett nekem nincs időm odafigyelni arra, hogy mit eszem, és a kalóriákat és tápértékeket számoljam. Mit tehetek ilyenkor?

Egyen lassan, kényelmesen, soha ne rohanjon közben: a munkája nem lehet fontosabb saját egészségénél. A jóllakottság érzése nem rögtön evés után, vagy evés közben jelentkezik, hanem akár 15-20 perc is eltelhet addig, míg a szervezet azt jelzi, „elég”. Aki gyorsan eszik, annak szervezete nem képes jelezni a túlzott energia bevitelt, így többet eszik, mint amennyire a szervezetnek szüksége van. Ez pedig elhízáshoz vezethet.

 

A legtöbb helyen azt olvasni, hogy naponta legalább 2 liter folyadékra van szüksége a szervezetnek. Mit tegyünk akkor, ha egyszerűen nem vagyunk szomjasak?

Ne csak akkor igyunk, amikor szomjasak vagyunk. Figyeljünk oda, hogy rendszeresen és módszeresen fogyasszunk folyadékot, akkor is ha nem vagyunk szomjasak. Tűzzünk ki magunk elé célokat: nyissunk ki például egy palack vizet, tegyük magunk mellé munka közben, és döntsük el, „ezt napközben megiszom”. Az sem mindegy, hogy mit iszunk, kerüljük az alkoholos vagy cukrozott folyadék fogyasztását, a napi folyadékpótlás biztosítására a legalkalmasabb a jó minőségű víz és ásványvíz, de a gyümölcsökből és zöldségekből cukor hozzáadása nélkül készült ivólevek is jó hatással vannak a szervezetre.

 

Mit együnk akkor, ha eddig nem mozogtunk, és most is nehezen mozgunk? Lehet, hogy nekem már késő elkezdeni?

A testmozgást sohasem késő elkezdeni: A középkorúak vagy idősebbek számára sem késő változtatni az életmódjukon. De fontos, hogy tartsuk be a fokozatosság elvét: a mozgás ne megerőltető legyen, hanem örömforrás, jóleső érzés. Válasszon olyan mozgást, amelyet szívesen végez. Sétáljon, gyalogoljon a szabadban, de a tánc is alkalmas erre, hogy kellemes mozgásélményben legyen része. Ha csak ennyit megtesz, hogy a munkahelyről naponta hazasétál autózás vagy tömegközlekedés helyett, már sokat tett egészségéért.

 

Én azért nem járok szűrővizsgálatokra, mert félek, felfedeznek valami rendellenességet. Addig jó, míg nem tudjuk, mi a bajunk….

Nagyon sokan gondolkodnak így, de ez az „inkább ne derüljön ki” gondolkodás nagyon káros. „Jobb félni, mint megijedni.” A legtöbb betegség ma már gyógyítható, ha idejekorán felfedezik. De ha homokba dugjuk a fejünket, nem megyünk el vizsgálatokra, és későn fedezik fel a betegségünket, esélyt sem adunk magunknak és családunknak, hogy életben maradjunk. Ne attól féljünk, ami kiderülhet, mert az gyógyítható. Félnünk attól kell, amit elleplezünk magunk elől, és már késő segíteni magunkon.