Sinlac receptek

 
 
 
Sinlac alap-pép (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)
1 adag kb. 220 g
Hozzávalók:
  • 50 g Sinlac por
  • 10 g napraforgóolaj
  • 200ml felforralt, lehűtött víz
  • Zöldségek (burgonya, karalábé, karfiol, kelkáposzta, brokkoli, zöldborsó, cukkini, tök)
  • Gyümölcsök (alma, körte, őszi-, sárgabarack, banán, – a baba életkorának megfelelően)
Elkészítés: A Sinlac port a vízzel csomómentesen elkeverjük, az olajat hozzáadjuk, ízlés szerint zöldséget, gyümölcsöt vagy cukor nélküli gyümölcslevet keverünk hozzá)
 

Banános gyümölcspüré (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)
2 adag, 1 adag kb. 150 g
 
 
 
Hozzávalók:
  • 200 g héjától megtisztított banán
  • 5 ek. Sinlac por
  • 2 ek. Alma- vagy körtesűrítmény, esetleg lekvár
Elkészítés: A banánt összeturmixoljuk, a Sinlac port csomómentesen hozzákeverjük, az alma- vagy körtesűrítménnyel, vagy lekvárral keverjük össze.
 
Barackhab (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)oszibarack.jpg
1 adag 150 ml
 
 
 
 
Hozzávalók:
  • 100 g őszibarack vagy nektarin
  • 20 g Sinlac por
  • 50 ml felforralt, vagy lehűtött víz
Elkészítés: A friss vagy mélyhűtött barackot lereszeljük, a Sinlac port csomómentesre keverjük, a felforralt, visszahűtött vízzel. Az alappépet és a barackvelőt alaposan elkeverjük, kissé felhabosítjuk.
 

Vegyes gyümölcspép
 
Hozzávalók:
  • 50 g Sinlac por
  • 100 g alma, őszibarack, meggy vegyesen 
Elkészítés: A gyümölcsöket megtisztítjuk, feldaraboljuk, és turmixban pépesítjük. A Sinlac port előírás szerint elkészítjük. Tálalás előtt a gyümölcspépet és a sinlac alappépet ízlés szerint összedolgozzuk.
 
Gyümölcs ízű pép

 
Hozzávalók:
  • 35 g Sinlac por
  • 100 g gyümölcspüré
  • 100 ml forralt, lehűtött víz
Elkészítés: A Sinlac port csomómentesre keverjük a víz 2/3-ad részével, majd a gyümölcspürét hozzákeverjük. A baba igényeinek megfelelő sűrűség eléréséhez a maradék vízzel hígítjuk.
 
Almafőzelék (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)alma.jpg
1 adag 160 ml
 
 
 
 
Hozzávalók:
  • 100 g savanykás alma
  • 30 g Sinlac por
  • 10 g kukoricacsíra olaj
Elkészítés: Az almát vékony szeletekre vágjuk és kevés vízben, fedő alatt forrástól számítva 5 percig pároljuk. Az almaszeleteket pépesítjük, majd a Sinlac porral összekeverjük, ha szükséges kevés cukorral édesíthetjük, és az alma főzőlevével hígíthatjuk. A csecsemő korának megfelelően csirke, vagy pulykahússal dúsíthatjuk a főzeléket.
 
Gesztenyefőzelék (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)
1 adag 130 ml
Hozzávalók:
  • 25 g Sinlac por
  • 50 g tisztított gesztenye
  • 50 g savanykás alma
Elkészítés: A gesztenyét megmossuk, megfőzzük, ha kihűlt, meghámozzuk. Az almát lereszeljük, és burgonyanyomón áttört gesztenyével habosra keverjük. A főzelékalapot a Sinlac porral összekeverjük, és a megfelelő sűrűség eléréséig forralt vizet adunk hozzá. A csecsemő korának megfelelően csirke, vagy pulykahússal dúsíthatjuk a főzeléket.
 
Brokkoli püré (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)
1 adag 200 ml
Hozzávalók:
  • 120 g friss brokkoli
  • 40 g Sinlac por
  • 10 g növényi olaj
  • 60 ml felforralt, lehűtött víz
Elkészítés: A friss brokkolit apró rózsákra szedjük, kevés vízben megfőzzük, csipet sóval ízesíthetjük. A felpuhított brokkolit merülő mixerrel pépesíthetjük. 60 ml felforralt, lehűtött vízzel Sinlac pépet készítünk, és a zöldségkrémhez keverjük, ha szükséges, forralt vízzel hígítjuk. Tálalás előtt hozzákeverjük az olajat. A csecsemő korának megfelelően csirke, vagy pulykahússal dúsíthatjuk a főzeléket.
 
 
Zöldséges Sinlac krém (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)
1 adag 200 ml
Hozzávalók:
  • 35 g Sinlac por
  • 120 g zöldségkrém (spenót, sütőtök, sárgarépa)
  • 100 ml felforralt, lehűtött víz
  • 10 g hidegen sajtolt növényi olaj
Elkészítés: A Sinlac port csomómentesre keverjük a felforralt, visszahűtött víz 2/3 részével. A friss, vagy fagyasztott zöldséget enyhén sós vízben megfőzzük és pépesítjük. A kész bébiételt felmelegítjük, majd hozzákeverjük az alappéphez. A baba igényeinek megfelelően a kellő sűrűség kialakítása érdekében a maradék vízzel hígítjuk. Tálalás előtt hozzákeverjük az olajat. A csecsemő korának megfelelően csirke, vagy pulykahússal dúsítjuk a főzeléket.
 
 
Burgonyás korong (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)burgonya.jpg
1 adag kb. 220 g
 
 
 
Hozzávalók:
  • 250g Sinlac por
  • 200g burgonya
  • 150g tejmentes margarin
Elkészítés: A margarint a Sinlac porral elmorzsoljuk, sóval ízesítjük, a megtört főtt burgonyával összegyúrjuk. Fél cm vastagságúra nyújtjuk, és kétszer, háromszor meghajtjuk. Utoljára 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd kis korongokat szaggatunk belőle. A tetejüket olvasztott margarinnal megkenjük. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
 
Sinlac borzaska (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)alma.jpg
1 adag kb. 220 g
 
 
 
 
Hozzávalók:
  • 60g Sinlac por 
  • 150g alma 
  • 60g rizsliszt
  • 15g cukor
  • forralt, lehűtött víz
  • kevés só
  • fahéj
  • növényi olaj a sütéshez
Elkészítés: Az almát durva reszelőn lereszeljük, majd a többi összetevővel összegyúrjuk. A tésztaalapból vízzel palacsintasűrűségű tésztát keverünk, amiből felmelegített, enyhén olajozott sütőedénybe kis halmokat kanalazunk. A borzaskákat ellapítjuk, és mindkét oldalukat pirosra sütjük. Magukban, vagy gyümölcsvelővel tálaljuk.
 
Omlós tésztácskák (tej-, tojás-, szójamentes)
1 adag 50 g
Hozzávalók:
  • 200g rizsliszt
  • 50g Sinlac por
  • 125g tejmentes margarin
  • 2 ek. gyümölcs sűrítmény
Elkészítés: Az összetevőkből linzerhez hasonló tésztát készítünk, amit fél órára hűtőbe teszünk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastagságúra és ízlés szerint formákat szaggatunk belőle. A tetejüket villával megszurkáljuk és előmelegített 180°C-os sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Kihűlve tálaljuk.
 
 
 
Almás rizsfelfújt (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)alma.jpg
3 adag, 1 adag kb. 200 g
 
 
 
 
Hozzávalók:
  • 100 g rizs
  • 150 g édes alma
  • 300 ml felforralt, lehűtött víz
  • 1 ek. kukoricacsíra-olaj
  • 2 ek. Sinlac por
  • 1 kk. almasűrítmény
  • csipetnyi jódozott só, kakaópor
Elkészítés: A rizst megmossuk, majd olajba forgatjuk, a sós vizet felforraljuk, a rizst beletesszük és forrásig hevítjük. Lassú tűzön 30 percig pároljuk. Az almát meghámozzuk, magját eltávolítjuk, majd a sűrítménnyel darabosra mixeljük. A Sinlac port vízzel péppé keverjük. A rizst kis tűzálló tálba tesszük, rá az almát és erre pedig a Sinlac pépet rétegezzük.
Előmelegített sütőben, 180 C-on a középső rácson kb.20 percig sütjük. Kakaóporral megszórjuk. Almasűrítménnyel vagy lekvárral tálaljuk.
 
Ropogós rozslepény (tej-, tojás-, szójamentes)gabonafelek.jpg
1 darab kb.50 g
 
 
 
 
Hozzávalók:
  • 300 g rozsliszt
  • 100 g Sinlac por
  • 300 ml langyos (felforralt, lehűtött) víz
  • 1/2 ek. jódozott só
 
Elkészítés: A rozslisztet, a Sinlac port és a sót jól összekeverjük, annyi vizet adunk hozzá, hogy puha tésztát kapjunk. Belisztezett deszkán addig nyújtjuk, míg a tészta engedi és nem szakad el. A tésztát 2 órára kiolajozott edényben, nedves ruhával letakarva állni hagyjuk. Kb. 8 egyenlő részre osztjuk, egyenként kerek tésztalapokat nyújtunk (kb 28 cm). A serpenyőt felforrósítjuk, a tésztát beletesszük, addig sütjük, míg az alja kezd barnulni. Megfordítjuk és a másik felét is megsütjük. Alacsony hőmérsékleten többszöri forgatás mellett ropogósra sütjük. Mind a 8 tésztadarabbal ugyanezt megismételjük, kihűlve tálaljuk.
 
 
Meggyes gyümölcskrém (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)cherry.jpg
1 darab 150ml
 
 
 
Hozzávalók:
  • 30 g Sinlac por
  • 60g meggy
  • 50 ml víz
Elkészítés: A friss vagy mélyhűtött meggyet pépesítjük A Sinlac port csomómentesre keverjük a felforralt, visszahűtött vízzel. Az alappépet és a meggyvelőt alaposan elkeverjük, krémes állagúra hígítjuk. Ízlés szerint édesíthetjük.
 
 
Sinella krém (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)
1 adag 200 g
Hozzávalók:
  • 20 g karob-por
  • 30g Sinlac por
  • 10 g tejmentes margarin
  • Mandulaőrlemény
  • 150ml felforralt, lehűtött víz (1 ek. méz)
Elkészítés: A karob-port vízzel felfőzzük, és hozzáadjuk a Sinlac port, a tejmentes margarint, és ha a diéta engedi, a mézet. Addig főzzük, amíg besűrűsödik a massza. A tűzről levéve hozzákeverjük a mandulát és kihűtjük. Süteményekhez, kenyérre kenve is használható.
 
Csokigolyók (tej-, tojás-, és szójamentes)
1 adag 20 db
Hozzávalók:
  • 100 g Slinac por
  • 150g tejmentes keksz
  • 100 g tejmentes csokoládé
  • porcukor
  • szükség szerint felforralt, lehűtött víz
Elkészítés: A kekszet ledaráljuk, összekeverjük a Sinlac porral,a porcukorral és 50 g olvasztott csokoládéval. A maradék csokoládét lereszeljük, és hozzáadjuk a masszához. Annyi vizet teszünk az alaphoz, hogy könnyen formálható masszát kapjunk, amiből kis golyókat gyúrunk. Ízlés szerint, illetve ha a diéta engedi, darált dióba, vagy mandulaforgácsba is megforgathatjuk a golyókat.
 
Kukoricaprósza (tej-, tojás-, szója- és gluténmentes)
4 adag 200 g
Hozzávalók:
  • alsó réteg
    • 300 g kukoricadara
    • 700 ml felforralt, lehűtött víz
    • 2 ek. növényi olaj
    • Jódozott vagy tengeri só ízlés szerint
  • töltelék
    • 50 g vöröshagyma
    • 150 g pulykahús
    • 2 rúd cikória
    • fél kk. 10%-os ecet
    • jódozott vagy tengeri só
    • szárított majoranna
    • petrezselyemzöldje
  • felső réteg
    • 70 g Sinlac por
    • 200 ml felforralt, lehűtött víz
    • 1 ek. napraforgóolaj
 
Elkészítés:
Alsó réteg: A sós vizet felforraljuk. A kukoricadarát állandó keverés közben hozzátesszük, lassú tűzön gyakran megkeverjük, készre főzzük
Töltelék: A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a húst vékonyra felszeleteljük. A cikóriát megtisztítjuk, keserű magját eltávolítjuk, karikákra szeleteljük. A fenti alapanyagokat olajban megpároljuk. Enyhén megsózzuk, fűszerezzük. A darát lapos tűzálló edényben elterítjük, a zöldségeket és a húst egyenletesen rárétegezzük, tetejére ráhelyezzük a Sinlac pépet. A sütőt 150  oC-ra előmelegítjük, a középső rácson   190 oC-on kb. 15 percig sütjük. Apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.