GONDOZÁSI IDŐPONTOK

 

A várandósság során havonta egyszer javasolt nőgyógyászati vizsgálaton és védőnői tanácsadáson részt venni.

A vizsgálatok beutalóval vehetők igénybe, Cegléden a Rendelőintézet földszintjén lévő kartonozóba be kell jelentkezni.

 

Első jelentkezéskor a következő vizsgálatokra kell beutalókat kérni:

 

I. vérvétel: vércsoport-meghatározás és ellenanyag vizsgálat, RPR, vérkép, pp vércukor, fehérvérsejtszám, vörösvérsejtszám, hgb. Rendelőintézet laborban minden nap 6:30-9:30-ig. A vérvétel előtt 2 dl tej és egy zsemle elfogyasztása szükséges, az étkezéstől számítva 1 óra hosszának el kell telni a vérvételig.

 

Vizeletvizsgálat laboratóriumban reggeli első vizeletből.

 

Belgyógyászati szakvizsgálat+EKG.A rendelésen beutalóval időpontot kell kérni.

 

Fogászatra is indokolt elmenni, terhesség alatt a fogak állapotának romlására kell számítani. Beutaló nem szükséges.

Javasolt a rákszűrés is (DC).

A rákszűrés menete:

A szeméremtest megtekintése után a hüvely feltárása, tükörvizsgálat történik. A citológiai szűrés a méhnyak levált hámrétegeinek vizsgálatát jelenti. Ez a Papanicolaouról elnevezett PAP teszttel történik.

 

12. héten:

 

Ultrahangos vizsgálat és a Down-kór ( Kombinált-teszt) kockázatának kimutatása vérből.

Terhességi ultrahang-vizsgálatok: Egy panaszmentesen viselt terhesség során négy ultrahangvizsgálat szükséges. Az elsőt a terhesség 12-13. hetében végzik. Célja a terhesség méhen belüli voltának biztos igazolása, a magzatok számának megállapítása, a terhesség korának pontos kiszámítása, valamint egyes fejlődési rendellenességek korai kimutatása.
A második vizsgálatot a terhesség 18. hetében végzik hasi úton. Ekkor a magzat esetleges fejlődési rendellenességeinek felismerésére törekednek.
A harmadik vizsgálat a 32. héten történik. Ekkor a magzat megfelelő fejlődésének nyomon követése, illetve egyes később észlelhető rendellenességek kiszűrése a cél.

 

Kombinált-teszt: A szűrővizsgálat célja, hogy a Down-kórral és egyéb más kromoszóma-rendellenességekkel sújtott terhességeket kiszűrje. A 11. és 13+6 napos terhességi hét között ajánlott. Pozitív az eredmény, ha magas a kockázat a Down-kór előfordulására, nézik az anyai életkort, az anyai vérből kimutatható két jelzőt és az ultrahangos vizsgálattal mért magzati tarkóredő vastagságát együttesen. Ilyen esetekben a várandós számára diagnózist adó kromoszómavizsgálatot (CVS, GAC) javasoljuk.

Negatív eredményről beszélünk akkor, ha a kockázat a Down-kór előfordulására alacsony.

16. betöltött héten:

 

AFP+Hbsag (hepatitisz-B) vérvétel, Integrált-teszt (amennyiben kéri a kismama)

 

AFP: A ceglédi rendelőintézetben minden héten keddi és szerdai napokon lehet intézni a vizsgálatot. Nem szükséges éhgyomorra maradni.

  Az AFP rövidítés az alfa-fötoprotein kifejezés kezdőbetűiből összeállított mozaikszó. Az alfa-fötoprotein egy fehérje, melyet a magzati máj termel. Jelentősége a magzati életben pontosan nem ismert, azonban termelődése, az anyai keringésbe történő átjutása sok további fontos következtetésre ad lehetőséget. Az AFP a magzat keringésében jelentős mennyiségben kimutatható, az anyai vérbe azonban csak igen kis mennyiségben, szinte nyomokban kerül át normális esetben. A lepény gyakorlatilag teljes mértékben gátját szabja ezen fehérje átjutásának az anyai keringésbe.
A magas anyai AFP-szint hátterében gyakorta észleljük a lepény rendellenességét a lepény méhfaltól történő leválását, a lepény mögötti terület bevérzését. Ilyen esetekben a gátfunkció károsodik, a fehérje viszonylag nagyobb mennyiségben jut át az anya keringésébe, így a vérszintje is mérhetően magasabb lesz. A magzatvízben megemelkedett AFP-koncentráció oka igen gyakran a magzat testfelületének záródási rendellenessége: leggyakrabban a gerinccsatorna záródási zavara (velőcsőzáródási rendellenességek, nyitott gerinc, koponyazáródási-zavarok), illetve a testüregek nyitott volta (hasi, mellkasi, húgyúti záródási rendellenességek). Ilyen fejlődési rendellenességek esetén a magasabb magzatvíz-koncentráció tehetővé teszi több AFP átjutását az anya keringésébe, a mért érték tehát jelentősen megemelkedik. Egyes esetekben a magas anyai AFP érték hátterében semmilyen rendellenességet vagy lepényi problémát nem tudunk igazolni. Vannak megfigyelések, melyek ilyen esetekben bizonyos későbbi terhességi kórállapotok (koraszülés, magas vérnyomás, magzati fejlődés elmaradása) gyakoribbá válását írták le, erre a további gondozás során fokozott figyelemmel kell lenni.
Lényeges azonban kiemelnünk, hogy a kóros AFP értékek hátterében leggyakrabban a nem megfelelő időpontban történt vérvétel szerepel.
Az alacsonyabb AFP érték oka lehet, hogy a súlyosan beteg magzat mája kevesebb fehérjét, így AFP-t termel, ennek megfelelően az anyai vérszint is alacsonyabb ilyen esetekben. Ez a megfigyelés elsősorban a kromoszóma-rendellenességgel sújtott magzatok esetén bizonyított, azonban hangsúlyozandó, hogy nem minden genetikailag beteg magzat esetében igaz ez az állapot. Az alacsony AFP érték tehát nem minden esetben jelent genetikai rendellenességet, ennek elbírálása minden esetben genetikai tanácsadó feladata. Magzati kromoszóma-vizsgálat szükségessége ilyen esetekben kóros vagy gyanús ultrahanglelet, határérték anyai életkor (30-35 év), illetve terhelő kórelőzmény esetén merül fel. Lényeges, hogy a kóros AFP értékek hátterében leggyakrabban a nem megfelelő időpontban történt vérvétel szerepel.

 

HbsAg: A fertőző májgyulladás szűrésére szolgál. A szülésre vinni kell az eredményt, mert annak hiányában elkezdik a baba gyógykezelését!

 

Integrált-teszt: Vérvételből történik az AFP-vel egy időpontban. A terhesség a 16. hetétől a 22. hétig végezhető el.

 

18. héten: Ultrahang.

 

24-26. héten:

II.vérvétel: Vérkép ellenőrzés, máj- és vesefunkció, Rh-ellenanyag szűrés (csak Rh negatív anyáknál), terheléses vércukor vizsgálat (OGTT). A terheléses vércukor vizsgálat nagyon fontos, a látens terhességi cukorbetegséget szűrjük vele. Egy éhgyomri vércukor és 75 gramm cukrot tartalmazó szirup megivása utáni két órás vércukor eredmény összehasonlításából tudunk következtetni a szénhidrát anyagcserére.

32. hét: Ultrahang.

 

34.-36. hét között:

 

III.labor: Vérkép, vizelet, vércukor, máj- és vesefunkciók, ellenanyagszűrés.

Ellenanyag +prothrombin vizsgálatra beutaló.(szintén a vérből történik)

 

36. héttől:

 

Hüvelyváladék tenyésztés mintavétel, CTG vizsgálat hetente, ez utóbbira időpontot kell kérni.

 

CTG:
A magzat pulzusszámának (szívfrekvenciájának) a méh összehúzódásával, illetve a magzat mozgásával egy időben, az idő függvényében történő észlelése és papírszalagon történő rögzítése a kardiotokográfia (CTG-vizsgálat). A vizsgálat segítségével lényeges információk nyerhetők a magzat méhen belüli állapotáról.