Nem gyógyító eljárás a homeopátia

 

A WHO nyilvánosságra hozott véleménye szerint, a homeopátia nem alkalmas a súlyos, szervi betegségek gyógyítására.

A német Samuel Hahnemann 1800 táján önmagán tapasztalta, hogy a malária kezelésére használt kinin a betegség tüneteit gerjeszti. Úgy gondolta, ha valamilyen anyag valamiféle betegség tüneteit okozza, az kis adagban a kórt is képes gyógyítani. Az elv már a régi görögöknél is létezett. A „hasonlót hasonlóval kezelj” gondolatot a német orvos úgy vizsgálta, hogy önmagának, családtagjainak adott különféle anyagokat, és ha valamelyik például fejfájást okozott, akkor azt a fejfájás megszüntetésére igyekezett fölhasználni. 

A másik alapelv, hogy a hatóanyag mind jobban felhígítva lesz minél hatékonyabb, ezért a homeopátiás szerekből olyan hígítások készülnek, amelyekben csak néhány molekula lehet a tényleges gyógyszerből, sőt a víz is hatásos, ha kapcsolatba került a gyógyító molekulával, mert az a víz „emlékezik”. Több, megfelelően ellenőrzött tudományos vizsgálat bizonyította, hogy a homeopátia csak annyira hatásos, amennyire a hatóanyagot nem tartalmazó, placebo készítmények megszüntetik a panaszokat, ha a beteg hisz bennük.

Az angol BBC4 televízió egyenes adásban sugározta azt a milliók által követett kísérletben, amely alátámasztotta, hogy a homeopátia valójában nem létező gyógymód, de továbbra is vannak hívői világszerte. 

Nemrég az ausztráliai bíróság több év börtönre ítélte azt a házaspárt, amelyik kisbabáját – aki korszerű gyógykezeléssel gyógyítható lett volna – kizárólag homeopátiás szerekkel kezelte, és a gyerek meghalt. Többféle, sok panaszt okozó, de halálhoz nem vezető kórban – mint az ízületi betegségek, fejfájás – sokfelé adnak homeopátiás készítményeket, és a betegek egy része javul is, de szervi betegségek kezelésére a WHO ezt a módszert nem javasolja.