Hallux valgus

E gyakori, sok ember életét megkeserítő elváltozásra még nem találtak jó magyar nevet. Az öregujj gacsos, azaz befelé, a kis­ujj­ak felé fordult helyzetét jelenti. 

 • Kialakulása
  A betegség úgy kezdődik, hogy a harántboltozat lesüllyed, a lábfej szétterül, emiatt az első és második lábközépcsont eltávolodik egymástól. A nagy­ujj alappercén tapadó erős inak nem rövidülnek meg, ezért az öregujj­at alapízületében megtörve, a kettes ujj felé és alá húzzák. A második ujj, helyet adva az öregujj­nak, kalapácsujj­szerűen deformálódik.
 • Tünetek
  A befelé álló bütyök felett található kis nyáktömlő, a cipő irritációja miatt rendszeresen begyullad, néha el is gennyesedik. (Gyulladásmentes állapotban is igen fájdalmas, hát még ilyenkor.) A gyulladás ráterjedhet a környező csonthártyára. A lesüllyedt harántboltozat miatt a talp­on fájdalmas bőrkérgesedés képződik. A kalapácsujj pedig önmagában is szörnyű (l. alább).
 • Megelőzés
  Igen fontos, hogy a hallux valgus és a kalapácsujj a harántboltozat süllyedése miatt jön létre, tehát az idejében alkalmazott talpbetét megelőzi a kialakulását.
 • Nyomásponti kép
  A harántboltozat süllyedése miatt az előláb nem a normális helyen, hanem a III. lábközépcsont fejecsén (1.) és a sarkon támaszkodik a talajra. Emiatt a láb három helyett két ponton fekszik fel a talajra. Ez a bizonytalan talajfogás a lábszár és combizmok korai kifáradását okozza. A boltozat hiánya miatt elveszik a járás rugalmassága, könnyedsége. Ez pl. sportolók esetén különösen zavaróvá válhat. A láb szétterül, vagyis a lábközépcsontok legyezőszerűen eltávolodnak egymástól. Az I. ujj befelé fordul (3.), mivel a rajta tapadó erős ín befelé húzza. A lábujj alapja befelé irányuló göböt (2) képez, amit bütyöknek, hallux valgus­-nak nevezünk.
 • Gyógyítása
  A hallux valgus megelőzésében, a már kialakult elváltozás további romlásának megakadályozásában fontos szerepe van a jó talpbetét­nek. A talpbetét tartós használata a boltozat regenerálódását eredményezheti. A fixált, elhanyagolt bütykösödés már csak műtéttel korrigálható. A műtét után pedig a talpbetét viselése, mondhatjuk kötelező.