Háztartási vegyszerek


Tévék, rádiók, újságok sugallják, hogy takarításhoz mikor milyen vegyszert használjunk. A szerek tényleg jók, és ha csak arra használjuk, amire valók a baleset elkerülhető. De nem Magyarországon lennénk, ha…

…nem töltögetnénk át a vegyszereket más üvegekbe, palackokba. Jól lehet pl. háztartási sósavat tartani üdítős üvegben és a különbség is csak akkor derül ki, ha belekortyolunk.

…a munkahelyről nem vinnénk haza különböző vegyszereket a lakásba, melynek majd csak vesszük valami hasznát.

…nem az alsó polcon, nyitható szekrényajtó mögött rejtőznének a különböző PH-jú vegyszerek. Helytelen tárolás esetén persze előfordulhatnak balesetek, de a gyermek sajnos kíváncsi. Ha nem sulykoljuk a buksijukba, hogy a szájba csak az étel és a cumi való, akkor elég egy pillanat és megvan a baj.


Mit is csináljunk ilyenkor?

A legfontosabb dolog a pánik kerülése. Persze ezt könnyű mondani, és nagyon nehéz véghezvinni, de a pánik mindig rossz tanácsadó. Az üveget, palackot a gyermektől el kell venni, és nem szabad kidobni, hiszen az alapján azonosítható a lenyelt szer a kórházban. Bele kell nézni a gyermek szájába, kitörölni, ami kitörölhető. Hánytatni nem szabad, csak 1-2 deci vízzel meghígítani a lenyelt szert. Tejet ne adjunk, mert a kicsapódó tejfehérjék rátapadnak a gyomorfalra, mely így nehezen vizsgálható a gyomor tükrözése során. Hívjunk segítséget. Lehetőleg a mentőket. Marószer ivást követően semmilyen körülmények között ne maradjon otthon a sérült.

Persze a marószert nemcsak meginni lehet, hanem a bőrre is ráfröccsenhet. Ilyenkor sem szabad sokat várni, a ruházatot le kell venni, és gyorsan a zuhany alá kell állítani a sérültet. Bő vízzel le kell mosni tetőtől-talpig. Ne hagyjuk ki a hajat, és különös gondot fordítsunk a hajlatokra is.

Szembe fröccsent marószer esetén a szem kimosását nem lehet elég korán kezdeni, és elég sokáig végezni. Figyeljünk oda arra is, hogy nemcsak folyadék kerülhet a szembe, hanem akár oltott mész granulátumok is, melyek a kötőhártya áthajlási redőkben megbújva gonosz károsodásokat okozhatnak. Ilyenkor szemészeti vizsgálat szükséges, a szaruhártya sérülések a látás elvesztéséhez vezethetnek.