Ötödik betegség / Parvovírus fertőzés

 

Mi az "ötödik betegség"?
Az ötödik betegség egy vírusfertőzés, amely testszerte jellegzetes kiütésekkel jár. A betegség cseppfertőzéssel terjed, közepesen ragályos (azaz nem feltétlen betegszenek meg a vírussal kapcsolatba került gyermekek). A betegség általában nem jár magas lázzal (ami egyébként a legtöbb vírusfertőzésnek jellemző tünete).

 

Mi okozza az ötödik betegséget?
Az ötödik betegséget a humán parvovírus okozza. Leggyakrabban télen és tavasszal fordulnak elő megbetegedések 5 és 14 éves gyermekek közt. Iskolai közösségekben a járványos előfordulás sem ritka.

Mik az "ötödik betegség" tünetei?
A betegség lappangási ideje 4-14 nap (lappangási időnek nevezzük a megfertőződéstől a tünetek megjelenéséig terjedő időszakot). A betegség közvetlenül a kiütések megjelenése előtt a legfertőzőképesebb, azaz olyan gyermekek is terjesztik a betegséget, akikről még nem tudjuk, hogy – estére vagy másnapra – betegek lesznek. A vírussal megfertőződött gyermekek kb. 20%-ának nem alakulnak ki tünetei, ennek ellenére a vírust továbbadhatják másoknak.

A betegek egy részében a kiütések megjelenése előtt már megjelennek bizonyos panaszok:

  • láz
  • fejfájás
  • torokfájás
  • kötőhártyagyulladás (a szem fehérje erezetté válik, bepirosodik)

A megjelenő kiütésekre jellemző:

  • az orcákon kezdődik és élénkpiros (a gyermek úgy néz ki, mintha pofonvágták volna).
  • később a törzsre, a karokra és a lábakra is továbbterjed, összesen 2-4 napig látható
  • a betegség lezajlása után még rövid ideig a kiütések újra megjelennek erős napfény, hideg- illetve meleglevegő hatására.

 erythema infectiosum.jpg

A betegség komoly veszéllyel jár terhes kismamákra, mert bizonyos időszakban a magzat elhalását okozhatja.

Figyelem!
Azok a terhes kismamák, akiknek környezetében humán parvovírus fertőzés, vagy annak gyanúja felmerül, minél hamarabb keressék fel gondozó orvosukat, mert a fertőzés károsíthatja a magzatot!

Hogyan diagnosztizáljuk az "ötödik betegség"-et?
A betegség diagnózisa felállítható a kórtörténet és a fizikális vizsgálat alapján. Vérvizsgálatok más betegségek kizárása végett végezhetők.

Hogyan kezeljük az "ötödik betegség"-et?
Mivel a betegség vírusos eredetű, oki kezelése egyelőre nem létezik. Ilyenkor tüneti kezelést alkalmazunk, azaz a tünetek súlyosságát igyekszünk enyhíteni. A betegség kezelésében fontos a fokozott folyadékbevitel és a lázcsillapítás. Lázcsillapításra NE alkalmazzon Aspirint vagy Kalmopyrint!

10 év alatti gyermekeknek csak orvosi javaslatra adható Kalmopyrin, Aspirin, vagy aspirin (acetilszalicilsav) tartalmú készítmény. Ebben az életkorban az aspirin adásának életveszélyes szövődménye lehet a Reye szindróma. Lázcsillapításra vagy a felső légúti vírusfertőzések tüneti kezelésére gyermekkorban ne alkalmazzon aspirint vagy acetilszalicilsav tartalmú készítményt.