Hányás, hasmenés, kiszáradás

Hányás, hasmenés leggyakrabban a gyomor- bélrendszer heveny fertőzései miatt alakul ki, szövődményeként  kiszáradás jöhet létre. A kórokozók lehetnek vírusok, baktériumok, különböző paraziták.
A hányással, hasmenéssel járó megbetegedések nagy részét különböző vírusok okozzák. Ilyenkor híg, vizes székletet ürít a gyermek, a pelenka szinte teljesen beszívja. A vírusok nemcsak táplálékkal, hanem cseppfertőzés útján is tudnak fertőzni. Ennek legjobb példája a Rotavírus. A rotavírus által okozott fertőzés védőoltással megelőzhető, elterjedését jelentős térítési költsége akadályozza. Bakteriális fertőzés esetén vért, gennyet látunk a székletben, mivel a bél gyulladása már a mélyebb rétegekre is kiterjed! Ekkor antibiotikum kezelésre, esetleg széklettenyésztési vizsgálatra lehet szükség! Jó általános állapot esetén Campylobacter fertőzésre, lép-, májnagyobbodás, lázas állapot, elesettség, bűzös széklet esetén inkább Salmonella fertőzésre kell gondolni. Nagyon fontos, hogy az ételeket tisztán kezeljék – így a lefejt anyatejet is, és ha pótolnak vele, amit egyszer már megmelegítettek, de nem fogyott el, azt dobják ki. Tápszerből se készítsenek előre több adagot! A kisbaba körüli teendők és az ételek elkészítése előtt mindig mossanak kezet! A nyershúsokat (főleg csirkehúst!) jól különítsék el más ételektől, és alaposan főzzék meg! Ne feledjék, a hűtőszekrény sem teszi lehetővé az ételek korlátlan ideig történő tárolását.
A nagymértékű folyadékveszteség következménye, szövődménye lehet a kiszáradás. Kiszáradás akkor következik be, ha a bevitt és az ürített folyadék mennyisége az utóbbi irányába billen el. A gyermek kezelésében segítséget jelenthet, ha lejegyezzük a bevitt étel, folyadék mennyiségét, tájékoztatást adunk a folyadékveszteség mértékéről! A döntő azonban az, hogy milyen a gyermek általános állapota!! Fontos ismerni a kiszáradás jeleit: karikás szemek, száraz, lepedékes, fehéresen bevont nyelv, száraz ajkak, ráncolható bőr, acetonos lehelet. Súlyos jel, ha nem vagy alig pisil a gyermek, száraz a pelenka ill. a kifejezett bágyadtságot, aluszékonyságot észlelünk. Legfontosabb annak eldöntése meddig mehet el a szülő az önálló otthoni ápolásban. Ez nem mindig könnyen eldönthető, de itt is érvényes az alapszabály: ha kétségei vannak, inkább bízza az orvosára. És még valami: a hányós, hasmenéses gyerekek állapota gyorsan változhat.
Azt általában minden szülő tudja, hogy minél több a hasmenés vagy a hányás, annál nagyobb az esély a kiszáradásra. Még két dolgot fontos tudni. Az egyik, hogy ha láz is csatlakozik a tünetekhez, akkor az is jelentős folyadékvesztést okoz. A másik az, hogy a hányás veszélyesebb a hasmenésnél, pusztán azért, mert folyamatos hányingernél, hányásnál a folyadék felvétele akadályozott, ráadásul ilyenkor nemcsak a bevitt folyadékot veszíti el a gyermek, hanem a gyomrában levő emésztőnedvet is. Tehát a legjobb helyzet, ha csak hasmenése van és a gyermek jól itatható.
Mi a teendő hányás esetén?
Közvetlenül a hányás után tartsunk egy órás szünetet, majd csak óvatosan szabad folyadékot itatni! A gyermeket gyakran kb. 10 percenként kínáljuk meg néhány korty, vagy néhány kanál folyadékkal. A sokszor keveset elv eredményes lehet, természetesen nagy türelmet, odafigyelést igényel. Nagyobb mennyiségek a hányást provokálhatják. Léteznek olyan készítmények „rehydráló” porok, vagy italok, amelyek optimális koncentrációban tartalmaznak ásványi anyagokat, és az energia bevitel szempontjából fontos cukrot. Ezek a készítmények is segítenek az enyhébb lefolyású kiszáradásnál a folyadék és elektrolit egyensúly helyreállítását. Persze minél több úton következik be folyadékvesztés, annál gyorsabban léphet fel a kiszáradás. A betegség súlyosságát, elhúzódását befolyásolja a gyermek életkora is, minél kisebb a beteg, annál veszélyeztetettebb.
Kisgyermek ismétlődő hányása (2-3 alkalom) esetén használjunk hányás csillapító kúpot, majd ennek felhelyezése után egy órával 10 percenként 5-5 ml teával itassuk a gyermeket! Célszerű kanalat használni az adagoláshoz, mert a cumisüvegből nem lehet pontosan adagolni, ilyenkor a szomjas gyermek egy nagyobb korty elfogyasztása után ismét hányhat, így tovább ronthatunk a helyzetén. Nagyobb gyermek esetén használhatunk hányás csillapító tablettát, melyet a hányás után egy órával kevés folyadékkal célszerű bevenni, majd egy óra várakozás után a fentebb leírt módon kell eljárnunk. Ha a folyadékot már nem hányja ki a gyermek, órákkal később pépes dolgokat is kaphat, célszerű nem savanykás dolgokat fogyasztatni vele, mert a hányás miatt felmaródott a hátsó garatfal, ami fájdalommal, irritációval járhat. Sajnos néha, még a leggondosabb ápolás során is előfordulhat, hogy csak infúzióval sikerül megszüntetni a hányós gyermek folyadékhiányát.
Mi a teendő hasmenés esetén?
Hasmenéskor a beteg bélnyálkahártya nem képes a tápanyagokat tökéletesen felszívni, s ezért a szervezet éhezik. A sok folyadék elvesztése és a kórokozók toxikus anyagai együttesen igen veszélyes állapotot hoznak létre. Nagyon fontos ilyenkor az emésztőszervek tehermentesítése, a diéta. Erre ideális megoldás a szokásos módon cukrozott tea. Ezzel nincs sok „dolga” az emésztőszerveknek, és a könnyen felszívódó cukor kalóriához juttatja a beteget, a teában lévő víz pedig pótolja a fokozott folyadékveszteséget. Vannak olyan élelmiszer alapanyagok, melyek magukhoz kötik a bélben felszaporodó toxikus anyagokat és segítik a gyorsabb kiürülésüket. Ilyenek a főtt, vizes sárgarépa (Hipp ORS 200) – és krumplipüré (sós tört krumpli), a főtt rizs, és a reszelt alma. A beteg később fogyaszthat virslit, parizert, háztartási kekszet, ropit. Bélperisztaltikát csökkentő (székletfogó) gyógyszerek szedése nem javasolt, mert a fertőzött béltartalom gyors kiürítését akadályozza, így több toxikus anyag felszívódására van lehetőség. A tüneti kezelést kiegészíthetjük Pro Kid, Normaflore vagy Protexin nevű készítményekkel. Jelentős mennyiségű széklet ürítése esetén Normolyt vagy rehydráló por fogyasztása is szükségessé válhat. Anyatejes csecsemő esetén a szoptatás folytatása javasolt.
A bélfertőzésben szenvedő beteg ne kapjon tejet vagy tejcukrot tartalmazó táplálékot. Ugyanis a tejcukor felszívódása sérül legelőször a fertőzéses eredetű hasmenésekkor (laktóz intolerantia). A gyorsabb gyógyulás érdekében, és hogy ne legyen visszaesés, ezt a szigorú diétát célszerű az első megszokott állagú székletig megtartani.
 
Nem fog éhezni a beteg?
Ha sikerül elég cukros teát itatni, majd a fenti ételekből adni, akkor nem. Viszont, ha sietünk a diéta feloldásával, akkor tovább húzódik el a betegség. Lehet, hogy egy darabig szívesen eszik a gyermek – míg az elhibázott ételek nyomán az ismételten fellépő hascsikarások miatt el nem megy a kedve az evéstől -, de miután megemészteni és felszívni sem tudja a tápanyagokat, hiába eszik, valójában éhezni fog és a beteg, sérült bélnyálkahártya is nehezebben és lassabban tud meggyógyulni. Még a fenti gondos ápolás, orvosi felügyelet és gyógyítás mellett is előfordulhat, hogy csak a kórházi kezelés – infúzió – mellett tud a beteg meggyógyulni.