Anafilaxias sokk, gyógyszerallergia

Az anafilaxia az allergia legsúlyosabb tünet együttese, mely életveszélyes klinikai állapotot jelent. Lényege, hogy az allergiás egyén szervezetébe jutó allergén hatására nagy mennyiségben szabadulnak fel olyan gyulladáskeltő anyagok, amik súlyos keringési és légzés zavart okoznak, legsúlyosabb esetben eszméletvesztéshez, sürgős orvosi ellátás hiányában halálhoz vezetnek.  
Az anafilaxia tünetei a viszketés, test szerte megjelenő csalánkiütések, az ajak, nyelv, gége nyálkahártyájának duzzanata. A tünetekhez rendszerint nehézlégzés, fulladás, halálfélelem, hasmenés, hányás társul, keringési zavar esetén a beteg sokkos állapotba kerül, elveszíti az eszméletét. A tünetek nagyon gyorsan, szinte percek alatt kialakulnak, a beteg ellátása osztályos ellátást igényel.
Az anafilaxiát kiválthatja immunterápia, élelmiszerek (dió, mogyoró, tej, tojás leggyakrabban), rovarcsípés. Az anafilaxia diagnózisa a típusos tünetek és kórelőzmény alapján felállítható, vérteszttel ez megerősíthető. Ilyenkor a kiváltó anyaggal szemben termelődött IgE ellenanyagot mutatják ki. Bőrteszteket nem szoktak ilyen esetben végezni.
Az anafilaxia életveszélyes állapot, kezelése mindenképp intézetben történik. Ennek során a nehézlégzést hörgtágítókkal, oxygén adásával próbálják oldani, a beteg alacsony vérnyomását keringéstámogató gyógyszerekkel kezelik. A kezelés legfontosabb eleme az adrenalin injekció, melyet szükség szerint ismételnek, valamint a szteroid és antihisztamin készítmények. 
Az anafilaxiában szenvedő beteget gondozásba veszik, adrenalin tartalmú injekcióval látják el. A gondozás alapvető része, hogy a beteget felkészítsék a lehetséges vészhelyzetekre és az injekció alkalmazására. Ellátják egy figyelmeztető kártyával, ami tájékoztatja a kezelő orvost. Méh- vagy darázscsípést okozó allergia esetén megfontolandó az immunterápia alkalmazása!
 
Gyógyszerallergia
Ha valakinél gyógyszerszedéssel kapcsolatban nem kívánt mellékhatás alakul ki, és ennek hátterében allergia bizonyítható, gyógyszerallergiáról beszélünk. A gyógyszerallergia elsősorban a bőrt érinti, de más szerveket is érinthet. A bőrtünetek nagyon változatosak lehetnek: apró, egész testre kiterjedő skarlátszerű kiütés, csalánkiütés, bőrvérzés vagy az ún. fix gyógyszerkiütés. Ebben az esetben a gyógyszerszedéssel kapcsolatosan kialakuló vörös, kerek folt mindig ugyanazon a helyen jelenik meg. Néha ízületi duzzanat, lázas állapot, a bőrön kiterjedt hólyagképződést észlelünk. A gyógyszerallergia tünetei a bevétel után 1 órán belül (általában csalánkiütés, asztmás roham), 1-2 napon belül (előző tünetek mellett súlyos hasmenés, tenyerek, talpak duzzadása) vagy a harmadik napon (késői forma, itt bármely előző tünet) jelentkezhet.
A gyógyszerallergia kimutatásában a legfontosabb a gondos kórelőzmény felvétel, alapos gyanú esetén egyéb vizsgálatok is szükségesek lehetnek (LTT teszt, gyógyszer specifikus IgE teszt).
A gyógyszerallergia kezelése során az első és legfontosabb lépés a gyógyszer elhagyása, súlyos reakció esetén szteroid tartalmú és antihisztamin készítményeket kap a beteg. A legsúlyosabb esetekben intenzív ellátás is szükségessé válhat!
Gyakorlati tanácsok: Korábbi nem kívánt gyógyszerhatás esetén újabb gyógyszer alkalmazása előtt figyelmeztesse orvosát a korábbi érzékenységére! Bőrvérzés, gyógyszerszedés mellett kialakuló lázas állapot, vérvizelés, ízületi duzzanat jelentkezésekor a gyógyszerszedést hagyja abba és forduljon orvosához! Az apró test szerte jelentkező kiütéseket nem mindig allergia okozza! Elsősorban gyermekeknél vírusfertőzéssel kapcsolatban észlelünk hasonló bőrelváltozásokat!