Alfa-fetoprotein (AFP) szűrés

Egy vizsgálati módszer, mely segítségével a születendő gyermeknél esetlegesen meglévő betegségek gyanúját lehet felvetni.

Mi az AFP szűrés?
Az AFP szűrés egy vérvizsgálati eljárás, melynek során a várandós anyák vérében lévő alfa-fetoprotein szintet mérik meg. Az alfa-fetoprotein a magzat májában termelődik, bejut a magzatvízbe, ahonnan a placentán keresztül átjut az anya vérébe.

A nem megfelelő AFP szint jelezhet:

  • velőcsőzáródási rendellenességet (pl. nyitott gerinc),
  • Down szindrómát,
  • egyéb kromoszóma-rendellenességet,
  • hasfali rendellenességet,
  • ikerterhességet,
  • az eltérés adódhat elszámolt terhességi idő miatt is, mert az AFP szintje az idővel változik.

A vizsgálat során kapott kóros eredmény után további vizsgálatokra van szükség (pl. magzati ultrahang a terhességi kor meghatározására és a magzat fejlődési rendellenességeinek keresésére, vagy amniocentézis elvégzésére). Az AFP szűrés nem diagnosztikus vizsgálat, azaz kóros eredménye csak a betegség(ek) gyanúját veti föl, és további vizsgálatok elvégzését teszi szükségessé. A vizsgálat során nagyon ritkán előfordulhat álpozitív (a magzat nem beteg a teszt eredménye mégis rossz), vagy álnegatív vizsgálat is (a teszt jó, de a magzat mégis beteg).

Hogyan történik az AFP szűrés?
A terhesség 15. és 20. hete közötti időben (optimális a 16-18. héten) történik a kismamánál a vérvétel, a laboreredmény 1-2 héttel később érkezik vissza. (Az egyes intézmények és laboratóriumok az időpontokat tekintve nem egységesek, mindig kezelőorvosa utasításait kövesse!)

Mik a kockázatai és mik az előnyei ennek a vizsgálatnak?
A vizsgálat elvégzése ugyanazokkal a minimális kockázatokkal (és kellemetlenséggel) jár, mint bármelyik más vérvétel.
A vizsgálat haszna az, hogy nagyon nagy valószínűséggel kiszűrhetőek azok a terhességek, ahol további, (esetleg komolyabb kockázatokkal járó) vizsgálatok elvégzése szükséges, így minimális kellemetlenség árán (fájdalom a vérvételkor) megkímélhető a várandós anyák jelentős része a kockázatosabb vizsgálatoktól.