Acne

Mi az acne?
Az acne a szőrtüszők és a faggyúmirigyek krónikus elváltozása. Ilyenkor a faggyúmirigyek kivezető nyílásai eldugulnak és kialakulnak a miteszerek, majd a pattanások.

 

A faggyúmirigyek a bőr középső rétegében (a dermisben) helyezkednek el, és vékony kivezető csövön keresztül vagy a bőr felszínére vagy a szőrtüszőkbe ürítik váladékukat, mely a bőrt a kiszáradástól védi.

 

Az acne nagyon gyakori bőrelváltozás, mely a serdülőkorban kezdődik. A serdülés megindulásával a szervezetben – a lányokéban is – fokozódik a férfi nemi hormonok (androgének) termelődése, mely a faggyúmirigyek működését is serkenti.

Hogyan alakul ki az acne?
Normális esetben a faggyúmirigyek által termelt olajos anyag vagy a szőrtüszőkön keresztül, vagy külön kivezető nyíláson át jut a bőr felszínére. A bőr felszínéről lehámló sejtek eldugíthatják ezeket a nyílásokat, ezzel a váladék pangását okozzák, ami viszont kedvez a Propioniobacterium acnes (P. acnes) nevű bőrbaktérium elszaporodásának. A faggyúmirigyekben elszaporodott P. acnes baktérium gyulladást okoz a mirigyek belsejében és azok közvetlen környezetében. Az acne a következőképpen fejlődik:

 

  • a félig eldugult kivezető nyílások a miteszerek kialakulásához vezetnek (fekete, viasszerű),
  • a teljesen eldugult kivezető nyílások fehér bennékű és felszínű elváltozást okoznak,
  • a pangó váladékban elszaporodó baktériumok gyulladást okoznak, kialakítva ezzel a piros udvarral övezett, a felszínből kiemelkedő, fehér tetejű, piszkosszürke folyadékkal telt pattanásokat.

A begyulladt acnéból a bőr felszínére ürülő baktériumok a környező bőrterület további irritációját, és újabb pattanások kialakulását okozzák.
Az acne lehet felszínes vagy mélyre terjedő – ilyenkor a bőr mélyebb rétegei felé hatol a gyulladás, tályogot vagy furunkulust alakítva ki.

acne papulopustulosa.jpgMi okozza az acnét?
A serdülőkorban megemelkedett nemi hormon-szintek gyakran okoznak acnét. Ezen kívül acnét okozhat még:
  – a menstruációs ciklussal együtt változó hormonszintek,
  – bizonyos gyógyszerek (szteroidok, lítium, barbiturátok),
  – a hajas fejbőrről az arcra kerülő zsír,
  – bizonyos kozmetikumok,
  – a bőr felszínét dörzsölő sisak, hátizsák vagy szűk gallér,
  – környezeti tényezők (levegőszennyeződés, páradús környezet).
Az acne súlyosbítható a pattanások szakszerűtlen nyomkodásával, vagy a bőr túl erős dörzsölésével. Az újabb kutatások kimutatták, hogy sem csokoládé vagy zsíros étel fogyasztása, sem a piszkos bőr nem okoz acnét. 

acne vulgaris.jpgMik az acne tünetei?
Acne bárhol előfordulhat a testfelszínen, de ott a leggyakoribb, ahol sok a faggyúmirigy:
   – arc,
  – mellkas,
  – a hát felső része,
  – váll,
  – nyak.
A leggyakoribb tünetek a fekete vagy fehér tetejű miteszerek, és az időnként fájdalmas, piros területtel körülvett, kiemelkedő pattanások vagy kisebb csomók. Az acne tünetei hasonlíthatnak más bőrbetegség tüneteihez, ezért mindig forduljon orvoshoz a betegség diagnosztizálásához.

 

Az acne kezelése
A kezelés célja a hegesedés minimalizálása és a bőr kinézetének javítása. A kezelés mikéntjét az orvos a következők alapján dönti el:
  – a gyermek kora és általános egészségi állapota,
  – az acne súlyossága,
  – a gyermek együttműködési készsége.
 

A kezelés helyi, vagy szisztémás (szájon keresztül bevett) gyógyszerek alkalmazásából áll.
Helyi készítmények az acne kezelésére:
  – benzoil peroxid: fertőtlenítőszer, amely elpusztítja az acnét okozó baktériumokat (P. acnes)
  – antibiotikumok: lassítják, vagy meggátolják a baktériumok szaporodását,
  – tretinoin: az új miteszerek kialakulását gátolja.
Szisztémásan (szájon keresztül szedve) leggyakrabban antibiotikumokat alkalmaznak (clindamycin, erithromycin, doxyciclin). Súlyos acne miatt alkalmazható szájon keresztül az izotretinoin, ami a faggyúmirigyek méretét és működési ütemét csökkenti, és a betegek 90%-ban feltisztítja a bőrt. Ennek a készítménynek igen súlyos káros mellékhatásai lehetnek, ezért csak folytonos orvosi felügyelet mellett (időközönként vérvétellel is) adható, és csak szakorvos rendelheti.