A/H1N1 vírusfertőzés tünetei: láz, köhögés, torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság, hidegrázás, esetenként hasmenés, hányinger, hányás.


Lappangási ideje: 1-4 nap, maximum 7 nap (kisgyermekeknél ennél hosszabb is lehet).


Terjedése: emberről-emberre, cseppfertőzéssel a légutak hámját károsítva, érintés útján, tárgyak közvetítésével.

Az új influenzavírus mutáció jellemzői: hordozza az európai és ázsiai sertésekben megtalálható influenzavírusok két génjét, de ezeken kívül madárinfluenza és emberi influenza géneket is, ezért a szakemberek négyszeres genetikai keveredést tartalmazó, idegen gént hordozó rekombinált vírusnak nevezik.

Teendők tünetek esetén: Tartsa gyermekét otthon, hogy a fertőzést ne adja tovább. Ha gyermeke krónikus alapbetegségben szenved és állapota hirtelen rosszabbodni kezd vagy szövődmények lépnek fel, amelynek jele az, hogy lázas állapota 3-4 napon túl elhúzódik, vagy néhány napos láztalanság után ismét belázasodik, esetleg fülfájásra panaszkodik vagy nehézlégzése van, akkor feltétlenül vegye fel a kapcsolatot házi gyermekorvosával. Ő dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges kórházi beutalásról.

Következményei: sok esetben enyhébb lefolyású megbetegedés, de szövődmények révén súlyos megbetegedések, sőt halálesetek is előfordulhatnak.

Influenza pandémia (világjárvány): Az influenza vírus két nagy változata közül a humán (A, B, C) törzsek cseppfertőzéssel, a légutakon keresztül az embert betegítik meg, az avián törzsek vadon élő vízi szárnyasok, gázlómadarak béltraktusából széklettel ürülve, jutva a környezetbe csak ritkán betegítenek meg embert. De a két változatból képződött új vírustörzsek – amelyek kialakulása a mindkét vírustörzs iránt fogékony állatokban következik be, amelyek a korábbi hiedelemmel szemben nem csak sertések, hanem ló, csirke pulyka, stb. sőt esetenként ember is lehetnek, – különösen nagy veszélyt jelentenek.

 
Mivel az A influenzavírus a felszíni antigénjeiben (H – haemagglutinin, ami a megbetegedés súlyosságát, N – neuraminidáz, ami a vírus szóródását, terjedést szabályozza) nagyon változatos, mert folyamatosan változik, ezért időről időre, újabb és újabb variánsok bukkannak fel, amelyek ellen még nincs oltóanyag, amelyek ellen a népesség nagy része védtelen, amely gyorsan terjed az emberek között, országról országra, földrészről földrészre és komoly megbetegedéseket okoz. Emberi megbetegedésben eddig a H1, H2, H3 és az N1, N2 felszíni antigén fordult elő. Az ismert többi antigén (H4 – H15, N3 – N9) az avián vírusvariánsokban volt kimutatható. 

A folyamatos változásban lévő, általában lassú pontmutációval változó felszíni antigénekkel létrejövő új vírusvariánsok, a korábbi szerkezethez képest csak csekély eltérést mutatnak, ezért a korábbi variánsok átvészeltsége viszonylagos védettséget biztosít. Viszont a gyors változással létrejövő, mélyreható genetikai változás következtében az influenzavírus merőben új antigenitású lesz, ezért a korábban megszerzett immunitás vele szemben hatástalan és ez világjárvány kialakulásához vezet. A B influenzavírusnál az antigének változékonysága lényegesen kisebb, ezért általában csak helyi járványokat okoz, a C influenzavírus esetében az antigének változékonysága gyakorlatilag elhanyagolható.


Tanácsok a H1N1 megfertőződés és a fertőzés terjedésének megelőzésére:

 

· Tanítsa meg gyermekének és tartassa be gyermekével az általános személyi higiénés szabályokat.

· Használjon gyermeke papírzsebkendőt tüsszentéskor, köhögéskor az orra és szája elé tartva.

· Gyermeke a használt papírzsebkendőt használat után ne őrizze magánál, hanem sürgősen dobja zárható fedelű szemétgyűjtőbe.

· Ha gyermekénél nincs zsebkendő, ne a tenyerébe köhögjön, tüsszentsen, hanem tanítsa meg neki, hogy a könyökhajlatába, mert így kisebb az esély hogy a kórokozót továbbadja, majd ha teheti, bő melegvízzel és szappannal mosson kezet.

· Ha nincs módja gyermekének a zsebkendőt azonnal szemétgyűjtőbe dobni, akkor gyűjtse ezeket zárható műanyag tasakban kidobásukig.

· Gyermeke gyakran mosson kezet meleg vízben szappannal legalább 20 másodpercig. Orrfújás, tüsszentés, köhögés, zsebkendőkidobás után feltétlenül, így elkerülheti, hogy a szabad szemmel nem látható kórokozók a mások által is használt tárgyakra kerüljenek és onnan tovább a nyálkahártyára.

· Gyermeke kézfertőtlenítésére használjon legalább 60%-os alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt.

· Tanítsa meg gyermekét arra, hogy kerülje szájának, nyelvének, orrának és szemének érintését szennyezett kezével.

· Hívja fel gyermeke figyelmét arra, hogy jelen veszélyes időszakban kerülje azokat a megszokott üdvözlési formákat, amelyek lehetővé teszik a kórokozók elkapását és továbbadását, mint a puszilkodást, az ölelkezést, a simogatást, a kézfogást.

· Gyermeke kerülje a A/H1N1 vírussal fertőzött betegekkel való közelebbi kapcsolatot.

· A szokásosnál is gyakrabban szellőztesse lakásának és munkahelyének (bölcsőde, óvoda, iskola) helyiségeit.

· A felületek és tárgyak takarítását végezze a szokásos módszerrel, – fertőtlenítésre szükség nincs, – de gyakrabban.

· A többek által is használt és érintett tárgyakat, felületeket mossa le alkoholos fertőtlenítőszerrel, ugyanis a A/H1N1 influenzavírus a tárgyak megfogásakor lerakódott váladékcseppekben életben marad és fertőz.(Mosdók, mosdó-csaptelepek, WC-ülőkék, kilincsek, villanykapcsolók, lépcsőkorlátok, írószerek, számítógép billentyűzet, számítógép-egér, gyermekjátékok stb.)

· Az influenza tüneteit érzékelve gyermekén tartsa őt otthon, ne engedje bölcsödébe, óvodába, iskolába. Pihentesse, ha szükséges, csillapítsa a lázát, ügyeljen a bő folyadékbevitelre. Még napokkal a testhőmérséklet normalizálódása után is terjedhet a vírus, ezért a láz megszűnésénél jobb jele lehet annak, hogy az újinfluenzás gyermek már nem fertőz, a köhögés megszűnése.

· Gyermeke fertőzésének súlyosságát a dózis, vagyis a megfertőző vírusok mennyisége határozza meg, ugyanis a kisebb mennyiségű vírust jobban le tudja győzni a szervezet immunrendszere.

· Családon belüli influenzás megbetegedés előfordulása esetén használjanak szájkendőt, maszkot.

· Figyeljünk gyermekeink influenza elleni védekezésére, – mert a vírust bárki elkaphatja, egészségesek is és a szövődmények is bármely korosztályban előfordulhatnak, – ugyanis az eddigi megbetegedések során a legtöbb fertőzést az 5-24 éves korosztályban tapasztalták.

· A krónikus alapbetegségben szenvedő gyermekek a legveszélyeztetettebbek a szövődmények szempontjából, kortól függetlenül. (Ilyen krónikus alapbetegségűek: a krónikus tüdőbetegek, asztmások, a nagyon elhízottak, különösen, ha ez cukorbetegséggel párosul, a szívbetegek)

· A várandós kismamák fokozottan veszélyeztetettek az A/H1N1 vírusfertőzés szövődményeit illetően, ezért ha tüneteket tapasztalnak, azonnal forduljanak orvoshoz, hogy elkezdhető legyen a vírusszaporodást gátló gyógyszeres kezelésük. A várandósoknak használatra ajánlott a már hazánkban is kapható, vírusölő szerrel átitatott arcmaszk, amely nem csak meggátolja a vírus bejutását a szervezetbe, hanem el is pusztítja az arcmaszk felszínére kerülőket.

· Ha gyermekünkön az influenzavírus fertőzés tüneteit észleljük, lázcsillapításhoz ne használjunk – a vény nélkül kapható lázcsillapítók közül, – a szalicilát tartalmúakat, mert ezek adása influenzás gyermeknek nem javasolt egy ritka, de súlyos szövődmény előidézése miatt. A lázcsillapító kiválasztásánál vegyük figyelembe az esetleges fennálló gyógyszerallergiát is. Használjuk a lázcsillapítás nem gyógyszeres formáit (hűtőfürdő, hűtőborogatás).

· Járvány kialakulása esetén kerülje el gyermekével a zárt zsúfolt helyeket, helyiségeket (Liftek, üzletek, áruházak, postahivatalok, gyógyszertárak, bankok, játszóházak stb.). Törekedjen arra, hogy gyermeke más személyektől legalább 1 méteres távolságot tartson.