A második trimeszterben a baba fejlődése felgyorsul. Létfontosságú szervei folyamatosan érettebbé válnak, külső nemi szervei teljesen kifejlődnek. Van szemöldöke, fejbőrén és egész testén finom, pihés szőrzet (lanugo) jelenik meg, amely a terhesség 36. hete körül eltűnik. A további fejlődés során kialakulnak a hangszálak. Arca egyre inkább hasonlít az emberi arcra, ahogy a napok teltével a szemek a fej oldalsó részéről az arcra, egymáshoz közelebb kerülnek. A fülek szintén elfoglalják helyüket.

Sok minden történik még. A máj megkezdi az epe, a hasnyálmirigy pedig az inzulint termelését. A baba elkezdi gyakorolni a be- és kilélegezést. Használni tudja a kis kezeit, elkezdi mozgatni őket (bár ez inkább reflexszerű mozgás, mintsem szándékos fogás).

A baba szíve kétszer olyan gyorsan ver, mint egy egészséges felnőtt szíve. 

 

Mozgolódik a kicsi

A magzat növekedésével a mozdulatok erőteljesebbek lesznek. Kialakul egyfajta tevékenységi ciklus, a nap bizonyos részeiben aktívabb lesz, míg a többi időt alvással tölti.
A 16-20. hét a gyors növekedés időszaka, megkezdődik a zsírpárnák kialakulása a bőr alatt. A kéz- és lábujjakon is zsírpárnácskák képződnek. A magzat és a méhlepény most kb. egyforma nagyságú. A baba szopja az ujját, nyel, pislog. A belekben, a baba első bélmozgásának termékeként, lassacskán gyűlik a magzatszurok. Ha a baba fiú, elkezdődik a prosztata mirigy fejlődése.
Kb. a 20. héttől kezdődően fehér, krémes réteg borítja be a baba bőrét. Ez a magzatmáz, amelynek az a feladata, hogy megvédje a baba bőrét a felázástól. A magzatmáz gyakran látható még születéskor is, de egyébként ezt megelőzően a baba bőre beszívja, mintha egy kitűnő minőségű hidratáló krém lenne.
A terhesség 18-20. hetében esedékes egy rutin ultrahangvizsgálat. Ezen ellenőrzik a baba testrészeit, szerveit, a méhlepény elhelyezkedését, és megerősítik a várható szülési időpontot.
 
Fejlődnek a nemi szervek
A második trimeszter végére, a baba alvási és ébrenléti ideje megegyezik egy újszülött csecsemőjével. Fején kibújnak a hajszálak. Ha lány, kifejlődik a méh, ha fiú, a herék megkezdik a leszállást a medencéből a herezacskóba.

A baba szíve egyre erősebb, lábai elérik az arányos méretet. Kialakult a szemhéja és a szemöldöke. Az agy gyors növekedésnek indul. A kicsi most közel 500 gramm, itt az idő a zsírréteg felépítésére.