Abban a pillanatban, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódik az anyaméhben, hivatalosan terhességről beszélünk. A terhesség 12. hetéig a baba megnevezése embrió. Ez idő alatt rengeteg dolog történik: megkezdődik az idegrendszer kialakulása, kifejlődik és dobogni kezd a szív, kialakulnak a végtagkezdemények, formálódik a fej és az arc. Minden belső szerv kialakul, a külső nemi szervek már megjelennek, de még nem mutatnak nemi jellegzetességet, és a baba megteszi az első mozdulatokat.  Az apa spermiuma hordozza azt a nemi kromoszómát, ami meghatározza a baba nemét: ha Y, akkor kisfiú, ha X, akkor kislány lesz.

A kisbaba gyorsan fejlődik
A terhesség 12. hetétől a születésig, a babát magzatnak nevezzük. Folytatódik a gyors, erőteljes fejlődés. Két hónaposan, a magzat kb. 2, 5 cm nagyságú. Kifejlődik a fül és a szem, a szemet takaró hártya leválik, és szemhéjjá formálódik. Kialakul a középfül, amely az egyensúly és a hallás szerve. A szívverés már rendszeres, a vérkeringés megindult, a vérerek láthatóak.
Minden létfontosságú szerv alapjaiban jelen van, és folytatja kifejlődését a terhesség fennmaradó idejében. Formálódnak a kéz- és lábujjak, kialakul az arc csontozata. Láthatóvá válik a könyök, az alsó végtagbimbón pedig felismerhető a talp, pici hasadékokkal, amelyekből kifejlődnek a lábujjak. Az arc kialakulása folytatódik, ahogy formálódik a fül, a szem, és megjelenik az orr hegye. Kialakulnak az erek a köldökzsinórban. Elkezdődik a fogak kifejlődése.
Már ficánkol
Az első trimeszter végére a baba elkezd mozogni az anyaméhben. Az apró mozdulatokat azonban ebben az időszakban még nem lehet érezni.
A 11. héten a baba körülbelül akkora, mint egy paradicsom. A 12. héten működni kezd a vese és a baba képes vizelet kiválasztásra. A vérkeringés rendszere teljesen kialakult, és a baba először tud szopizni, nyelni. A bélfalakban megkezdődik az izmok összehúzódása. A baba neme már felismerhető, a baba hossza kb. 5 cm. Most már szinte az összes szerve és testrésze kifejlődött, a növekedés és fejlődés tovább folytatódik a szülésig.