Újszülött-, és csecsemőkori bőrelváltozások

 
BCG oltás és ezzel kapcsolatos elváltozások:A BCG oltás után, amelyet a babák az újszülött osztályon megkapnak, 3-4 hét múlva kicsi vörös, néha kékes-vöröscsomó keletkezik az oltás helyén (bal felkar felső részén), amely általában 1cm nagyságú. Maximális nagyságát 4-6 hét múlva éri el, középen kis hólyag képződhet, amely kiürül, majd pörkösödik és kis heggel gyógyul (legkésőbb 4 hónap múlva!). Nemritkán előfordul, hogy ez a beolvadás-ürülés többször is lezajlik, ez még nem jelent "túlreagálást". Egy steril Leukoplaszttal kell leragasztani (sebtapasz), és szárazon kell tartani. Néha azonban nagyobb gennyedző fekély képződhet, a hónalji vagy nyaki nyirokcsomói is beolvadhat. Ez utóbbiak azonban szövődménynek számítanak és sebészeti kezelést tehetnek szükségessé.
Milium: Főleg az orr környékén észlelünk, de más területen is észlelhetünk apró, fehér, kiemelkedő göböcskéket (az újszülött életének első három hetében jelenhet meg), olyanok, mint egy grízszem. Azért keletkezik, mert a csecsemő verejtékmirigyei még nem működnek rendesen. A kiütések nem viszketnek, és kb. 2-3 hónapos korra elmúlnak. Ezen apró kiütések teendőt nem igényelnek, nagyon fontos, hogy ne nyomkodjuk őket, mert akkor felülfertőződés következik be.
Tejallergiás kiütés: A serdülőkorihoz hasonló pattanások előfordulhatnak az újszülöttek arcán, csaknem mindig fiúknál. Sárga, tűszúrásnyi pontok (faggyúmirigy túlműködés) lehetnek láthatóak az újszülött arcán. Anyai hormonhatásra alakulnak ki, és néhány hét, esetleg hónap alatt fertőtlenítő-szárító kezelés mellett meggyógyulnak. Kezelésre Sudocremet, Neogranormont vagy az általunk használt „felcsípett fenékre” írt kenőcsöt használjuk.
Melegkiütés: Láz, párás, meleg környezet hatására a mirigyek kivezető nyílásában a szaru megduzzad, és akadályozza a váladék elfolyását. Fentiek eredményeképpen vörös udvarú, néhány mm-es hólyagcsák keletkeznek, főként az újszülött arcán, hátán, esetleg popsiján néha nagy számban. Ártatlan, de mégis ijesztő betegség, különösen, ha azt is tekintetbe vesszük, hogy ezekből a jelenségekből gennyes csomók, furunkulusszerű göbök keletkezhetnek. Okozhatja esetleg a babaszoba túlfűtése, túlpárásítása, használhatunk Sudocremet, Neogranormont. Amennyiben a melegkiütés elfertőződik, akkor antibiotikum kezelés is szükségessé válhat.
Pelenkadermatitisz: A pelenkás korszakban a pelenkázás egy zárt, nedves, meleg környezetet jelent a popsi bőrének. Ebben az életszakaszban könnyen kialakulhat pelenkakiütés, – pelenkadermatitisz – amely a csecsemőkor egyik jellemző bőrrendellenessége. A leggyakrabban érintett helyek, a popsi kidomborodó területei, a végbélnyílás környéke, kislányoknál a szeméremdomb, a nagyajkak, kisfiúknál a herezacskó. Az elváltozásra jellemző a bőrpír, a bőr vizenyőssége, az apró kiütések. Emellett a hajlatokban az összefekvő bőrfelületek is „kipállhatnak”. A pelenkadermatitisz a vizelet és a széklet együttes hatására alakul ki. A vizelet fokozza a bőr víztartalmát, ezáltal a bőr hajlamosabb sérülésre: A székletben található baktériumok, és emésztőenzimek pedig a vizelettel elvegyülve, abból ammóniát szabadítanak fel, amely irritálhatja a bőrt. Gyakran észleljük fogzás idején, ilyenkor a széklet hígabb, nagyobb mennyiségű, savas vegyhatású lesz, ami elősegíti kialakulását.
Anyatejes csecsemőknél ritkábban fordul elő pelenkadermatitisz, ami azzal magyarázható, hogy anyatejes babák székletének baktérium flórája kedvezőbb, a széklet pH-ja alacsonyabb, kevesebb enzimet tartalmaz. A tápszer és egyéb táplálék bevezetésekor, a széklet baktériumflórája megváltozik, a széklet vegyhatása lúgos irányba tolódik el. Ezenkívül bármilyen megbetegedés, vagy antibiotikus kezelés megváltoztathatja a bélflórát.
Mit tegyünk, ha a baba popsija piros?
A pelenkás területen jelentkező irritáció, gyulladás kezelésében a bőr szárazon tartásának kulcsszerepe van. A pelenkát. lazább székletürítések esetén nappal kb. két óránként cseréljük, éjszaka is legalább egyszer. Az ultramagos egyszer használatos pelenkák a legjobbak. Jól kell megválasztanunk a pelenka méretét is, ugyanis a szoros pelenkák is irritálhatják a bőrt.
Vizelet és/ vagy széklet ürítés után langyos vízzel és semleges lemosóval kell megtisztogatni a baba popsiját, majd a nedvességet óvatosan és gondosan itassuk fel. Bőrvédő kenőcsökkel csökkenthető a vizelet és széklet érintkezése a bőrrel. Használhatunk Sudocremet, Neogranormont, Bepanthen, Babé popsikenőcsöt, hagyományos vaniliás popsikenőcs.
Hogyan kezelhetjük, ha már kialakult?
Ha három-négy nap alatt láthatóan nem javul a helyzet – vagyis a gyulladás tartósan fennáll -, és a gyakori pelenkacsere, kenőcsözés láthatóan nem idéz elő változást, mindenképpen forduljunk orvoshoz.
A gyulladás gyakran felülfertőződhet gombával, ilyenkor oldalról nézve kissé csillog a felülete, a fenti kezelés mellett a Neogranormon, Canesten kombinációt javasoljuk.
 
Koszmó (Seborrhoea)
Ártalmatlan, a túlzott, zsíros korpásodáshoz hasonló jelenség, amely leginkább a kutacs tájékán, fejtetőn jelentkezik. Jellemzően az első hónap vége felé szokott megjelenni a hajas fejbőrön – sokszor az arcon megjelenő tejkiütésekkel egy időben – ez a sárgásbarna színű, vastag, pikkelyszerű felrakódás, amely a rossz vérkeringés miatt alakul ki elhalt hámsejtekből és a bőrmirigyek faggyújából. Általában féléves korra szelídül, de akár egyéves korig is tarthat, amíg végleg eltűnik.
Az elhalt hámsejteket próbáljuk meg kíméletes dörzsöléssel eltávolítani. Fürdetés előtt néhány órával minden nap kenjük be olajos (babaolaj is megfelelő lehet) vattával és hagyjuk rajta fürdetésig. Fürdéskor meleg vízzel, puha kefével, fürdőszivaccsal vagy frottírtörölközővel dörzsöljük át, fokozatosan és finoman eltávolítva az elhalt hámsejteket, majd sűrű fogú fésűvel fésüljük ki. Ne akarjunk elsőre megszabadulni az összes "feleslegtől"; több alkalomra van szükség, mire az egész fejet meg tudjuk tisztítani. Amennyiben az olajos dörzsölés nem volna elegendő, a Babe koszmó elleni hajsamponját használjuk. További panaszok esetén forduljunk háziorvosunkhoz, aki egyéb, kiegészítő kezelést fog javasolni.